Κορoνοϊός: Πόσο γρήγορα χάνονται τα αντισώματα

Τη διαδικασία εξέλιξης της ανοσίας στα άτομα που αναπτύσσουν αντισώματα είτε μέσω φυσικής λοίμωξης από COVID-19 είτε μέσω εμβολιασμού, περιγράφουν οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη και διαπιστώνουν σε ποια περίπτωση τα επίπεδα αντισωμάτων είναι διπλάσια.

Αυστραλοί επιστήμονες περιέγραψαν την εξέλιξη των επιπέδων ανοσίας έως και τέσσερις μήνες μετά τη λοίμωξη από κορωνοϊό, διαπιστώνοντας ότι ενώ τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονται εντυπωσιακά τους πρώτους έναν με δύο μήνες, στη συνέχεια η μείωση επιβραδύνεται σημαντικά.

Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications, υποδεικνύουν ότι τα προστατευτικά εμβόλια έναντι της COVID-19 θα πρέπει ιδανικά να παράγουν ισχυρότερες αποκρίσεις αντισωμάτων από την φυσική λοίμωξη.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη Δρ. Jennifer Juno από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, εξετάζει εδώ και καιρό τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα –και συγκεκριμένα τα κύτταρα B και T– αποκρίνονται στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2.

Η πρωτεΐνη ακίδα δίνει τη δυνατότητα στον SARS-CoV-2 να προσκολληθεί και να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα και είναι σημαντική για την πρόκληση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που προστατεύουν από την επαναλοίμωξη.

Τα Β κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των αντισωμάτων που αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2, ενώ τα κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης της απόκρισης των Β κυττάρων.

Σύμφωνα με την Δρ. Juno, μία από τις πιο εντυπωσιακές παρατηρήσεις της μελέτης ήταν ότι μετά τους τέσσερις μήνες παρακολούθησης των ασθενών, ο αριθμός των Β κυττάρων που αναγνώριζαν την πρωτεΐνη ακίδα αυξήθηκε στο 100%, ανεξάρτητα από την σοβαρότητα της νόσου.

«Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, επειδή η εργασία μας και άλλες πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα Β κύτταρα συνεχίζουν να συσσωρεύονται και πιθανότατα να εξελίσσονται με τον χρόνο. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο για την προστασία σε περίπτωση εκ νέου έκθεσης, υπό την έννοια ότι αυτά τα ‘κύτταρα μνήμης’ θα μπορούν να ενεργοποιηθούν ξανά»», σημειώνει η ειδικός και προσθέτει:

«Παρόλο που ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς αντισώματα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι προστατευμένος είτε μέσω εμβολίου είτε μέσω φυσικής λοίμωξης, τα πρόσφατα αποτελέσματα από τις δοκιμές των εμβολίων φάσης 3 θα μας επιτρέψουν σύντομα να καταλάβουμε πόσο διαρκεί η ανοσία. Επιπλέον, αυτό που μένει να κατανοήσουμε είναι αν αυτές οι αλλαγές στα Β κύτταρα μνήμης μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να προστατεύεται από τις νέες μεταλλάξεις του κορoνοϊού που αναπτύσσονται τώρα», καταλήγει η Δρ. Juno.

Πρόσφατα στοιχεία για τα κορυφαία εμβόλια, πάντως, δείχνουν ότι προκαλούν τουλάχιστον διπλάσια επίπεδα αντισωμάτων από τη φυσική λοίμωξη, κάτι που οι επιστήμονες κρίνουν ως πολύ ενθαρρυντικό για την συνέχεια.

Recommended For You

About the Author: efoni