Νέα μέτρα: Προς εφαρμογή από αύριο, στις 3 οι ανακοινώσεις Πλεύρη

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για τα νέα μέτρα για την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα, τους βασικούς άξονες των οποίων είχε ανακοινώσει προ ημερών ο Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να ισχύσουν από αύριο το πρωί και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, ενδεχομένως με κάποιες προσαρμογές. 

Οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 3 το απόγευμα, ενώ στις 13:00 συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, πιθανώς με κάποιες προσαρμογές, είναι:

  • Οι χώροι διασκέδασης/εστίασης θα έχουν ωράριο έως τις 24:00, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.
  • Εξαίρεση, ειδικά για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενδέχεται να αποτελέσουν τα εστιατόρια, που πιθανώς θα μείνουν ανοικτά έως τις 2 το πρωί. 
  • Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες. Η μουσική θα διακόπτεται όταν δεν θα τηρούνται οι περιορισμοί.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.
  • Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

Aναμένεται επίσης να εκδοθούν ειδικές και σαφείς συστάσεις για τις συγκεντρώσεις στο σπίτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Τα τελευταία 24ωρα είχε ήδη αρχίσει να γίνεται παγκοίνως ευκρινές πως η «Ομικρον» δεν θα περίμενε την Πρωτοχρονιά, καθώς η διασπορά στην κοινότητα ακολουθούσε περίπου τον ίδιο ταχύ βηματισμό με εκείνον που καταγράφηκε νωρίτερα σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η προσαρμογή της κυβέρνησης στις περιστάσεις κρίθηκε αυτονόητη αφενός λόγω της χθεσινής αναπάντεχης αύξησης των κρουσμάτων (21.657), αφετέρου διότι η τάση αυτή εκτιμάται ότι θα παραμείνει και τις επόμενες εβδομάδες.

Είναι προφανής η κυβερνητική ανησυχία για το ενδεχόμενο η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων να λειτουργήσει επιβαρυντικά για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται ήδη υπό τεράστια πίεση.

Recommended For You

About the Author: efoni