Νέα μέτρα: Το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων κλείνει τη μουσική

«Παγωμάρα» σε όλη την Ελλάδα από την ανακοίνωση των κρουσμάτων της Τρίτης (28.12), όπου σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με εκτόξευση των μολύνσεων στις 21.567. Είναι ενδεικτικό πως η Αττική σε ένα 24ωρο κατέγραψε περισσότερα κρούσματα από όσα όλη η χώρα την προηγούμενη ημέρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας για το σύνολο της επικράτειας!

Η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, με τη μετάλλαξη Όμικρον της αυξημένης μεταδοτικότητας να παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό, έχει θορυβήσει επιστήμονες και κυβέρνηση για αυτό και θα ληφθούν άμεσα νέα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επιστρέψει το καθεστώς της απαγόρευσης μουσικής σε καταστήματα εστίασης – όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν – ενώ είναι πολύ πιθανό να αλλάξει και το καθεστώς λειτουργίας στις καφετέριες ακόμα και από την Τετάρτη (29.12), όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και την εκπομπή Live News.

Το πρωί της Τετάρτης (29.12.2021) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφει από τα Ιωάννινα, θα προεδρεύσει της σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους επιστήμονες και στις 12 συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών για να κάνει τις τελικές εισηγήσεις στην κυβέρνηση και να ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Τα μέτρα συζητείται να τεθούν σε ισχύ ακόμη και από το απόγευμα της Τετάρτης ή το αργότερο από τις 6 το πρωί της Πέμπτης (30.12.2021).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν οι Ειδικοί το εισηγηθούν, θα υπάρξουν και νέα μέτρα, πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί, με έμφαση στα οικογενειακά τραπέζια.

Αυτά θα συζητήσουν οι ειδικοί για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών αναλύουν ενδελεχώς κυβέρνηση και ειδικοί, προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται η χρονική μετάθεση των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Μέχρι στιγμής φαίνεται πως ενώ υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, δεν παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες. Και αυτό οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο με τις δύο δόσεις, αλλά και με την αναμνηστική. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό που έχει πραγματοποιήσει ή έχει κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση ανέρχεται στο 76%. Έτσι η πλειοψηφία όσων νοσούν με κορονοϊό έχει ήπια συμπτώματα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι επιστήμονες στην αυριανή τους συνεδρίαση θα επαναξιολόγησουν την κατάσταση και θα αποφανθούν εάν οι περιορισμοί θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες  αυτό που εξετάζεται είναι αναφορικά με την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης να μην υπάρχουν όρθιοι, όχι όμως να κλείνουν από τις 12, καθώς εκτιμάται πως αν περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας, ο συνωστισμός θα μεταφερθεί στα σπίτια τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, κάτι το οποίο θα οδηγήσει με μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Παράλληλα οi έλεγχοι τις συγκεκριμένες ημέρες θα είναι σαρωτικοί, με τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα να βρίσκονται άμεσα αντιμέτωπες με λουκέτα και υπέρογκα πρόστιμα. Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που θα συνεδριάσει αύριο και οι αποφάσεις που θα ληφθούν, θα ανακοινωθούν την ίδια ημέρα.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «στην κυβέρνηση παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σταθμίζουμε τα δεδομένα και είμαστε σε εγρήγορση. Θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για την χρονική μετάθεση των νέων μέτρων αφού ακούσουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής, η οποία συνεδριάζει αύριο», ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τον δρόμο για την εφαρμογή των νέων παρεμβάσεων για την εξάπλωση της Όμικρον νωρίτερα.

Πηγή: newsbomb.gr

Recommended For You

About the Author: efoni