Μητσοτάκης για Ερντογάν: Σηκώθηκα και του είπα «ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο»

Μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξιστόρησε την αντίδρασή του στις προκλήσεις Ερντογάν κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών.

«Σηκώθηκα όρθιος και του είπα πως ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που καταγράφηκε στην κάμερα.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα στη Σύνοδο

Ερντογάν και Μητσοτάκης βρέθηκαν σε πολύ κοντινή απόσταση, αλλά δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά. Μάλιστα, τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος όδευε να πάρει τη θέση του ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομιλούσε με τον Ισπανό ομόλογό του και δεν έστρεψε καν το κεφάλι του προς την πλευρά Ερντογάν. Ομοίως κι εκείνος έπραξε το ίδιο, ενώ αγνόησε Αναστασιάδη και Μακρόν παρότι πέρασε σε απόσταση αναπνοής από μπροστά τους.

 

Παρόλα αυτά, είχε τετ-α-τετ και με τους δύο στο περιθώριο της Συνόδου. Ο πρόεδρος της Κύπρου του επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, με τον Ερντογάν να συμφωνεί αλλά να απαντά πως «δεν είναι η κατάλληλη ώρα». Η συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, δεν ήταν τόσο ευχάριστη για τον Ερντογάν. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας και έκανε σαφή την ανάγκη διαλόγου, κάλεσε όμως σε πολύ έντονο τόνο τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Λίγη ώρα αργότερα, στο δείπνο των ηγετών ο Ερντογάν έκανε την κίνηση που πολλοί περίμεναν. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προκάλεσε ξανά την Ελλάδα, επιτέθηκε με ακραία ρητορική στη χώρα μας και αυτό έφερε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ευθέως και σε σκληρό ύφος στον Ταγίπ Ερντογάν πως πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Ο πρωθυπουργός συνέστησε στον Τούρκο πρόεδρο αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς προκλήσεις και ακραία ρητορική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, εξήγησε στον Ταγίπ Ερντογάν πως αυτή είναι η στάση που οφείλουν να έχουν οι υπεύθυνοι ηγέτες. Μια στάση εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος όλο αυτό το διάστημα. Αυτό, βέβαια, δεν πτόησε τον Ερντογάν ο οποίος μετά το δείπνο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκτόξευσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας. Το «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», βγήκε ξανά από τα χείλη του Τούρκου προέδρου ο οποίος δεν δίστασε να κάνει λόγο για «επίθεση σε όποιον ενοχλεί την Τουρκία».

Recommended For You

About the Author: efoni