Κραυγή αγωνίας από γιατρό του «Σωτηρία»: «Κάντε lockdown για 3 εβδομάδες άμεσα»

Αναφανδόν υπέρ ενός ολικού lockdown τριών εβδομάδων τάσσεται ο πνευμονολόγος και επιμελητής Α΄ στο νοσοκομείο Σωτηρία, Γιώργος Χειλάς.

Μιλώντας στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κ. Χειλάς εκτίμησε ότι «η διασπορά του κορονοϊού είναι κατά 30% αυξημένη από τη χειρότερη μέρα του Δεκεμβρίου».

«Τώρα πρέπει να αποφασίσουμε με πόσες απώλειες θα φτάσουμε» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη για πραγματικό και αποτελεσματικό lockdown για δύο με τρεις εβδομάδες – με τα εμβόλια που θα έρθουν δεν θα είναι το ίδιο».

Στο ερώτημα αν μπορεί να εφαρμοστεί ένα lockdown 3 εβδομάδων απάντησε: «Υπερασπίζομαι τον κόσμο πολύ και καταλαβαίνω τη δική του επιβάρυνση αλλά σαν τη δική μας δεν υπάρχει. Έχουμε πετύχει κάτι με τα αλληλοανατρεπόμενα μηνύματα (σ.σ. από τους ειδικούς); Ο πολίτης χρειάζεται ένα μήνυμα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος απείθαρχος πολίτης. Υπάρχει μπερδεμένος πολίτης.

«Τα ενεργά κρούσματα είναι πολύ περισσότερο από ότι ήταν ποτέ. Είδατε στην Αγγλία- Πορτογαλία τι έγινε» πρόσθεσε ο κ. Χειλάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο ευτυχώς καταγράφονται μεταλλάξεις του κορονοϊού καθώς, όπως εξήγησε, «για να φύγει από την κοινωνία ο ιός πρέπει να κάνει μεταλλάξεις. Γίνεται πιο μεταδοτικός αρχικά αλλά στη συνέχεια λιγότερο νοσογόνος και θανατηφόρος».

Ειδικά για τα εμβόλια είπε ότι «είναι πρωτοφανώς ασφαλή και αποτελεσματικά. Πιάνουν όλες τις μεταλλάξεις. Αν γίνει εποχικός που δεν το πιστεύω αλλά και να γίνει θα γίνει μία μετατροπή για το εμβόλιο».

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας ο γιατρός είπε: «Η οικονομία λειτούργησε με το σύστημα του ακορντεόν; Ο κόσμος τώρα που νοσεί είναι νεαρότερος σε ηλικία και αυτό είναι καλό γιατί είναι πιο ανθεκτικός. Οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί για την υπερμεταδοτικότητα αυτού του ιού. Δεν υπάρχει κανένα άλλο μέτρο από το απόλυτο lockdown για 3 εβδομάδες και μαζί με το εμβόλιο θα επιστρέψουμε πολύ πιο γρήγορα στην κανονικότητα. Η Ε.Ε. ας αποφασίσει να αποζημιώσει με τον τρόπο που πρέπει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί, ώστε να βοηθήσει όσους έχουν πρόβλημα να τηρήσουν ευκολότερα τα μέτρα. Ξέρω πολύ καλά ότι ο κλάδος που έχει πληγεί όσο κανένας είναι η εστίαση. Ξέρετε πόσους αρνητές έχουμε νοσηλεύσει; Δεν έχω δει τους γονείς μου από τον Οκτώβριο – στο σπίτι μου είμαι σε καραντίνα για να μην κολλήσω τη γυναίκα μου. Η ανθρωπότητα το βρήκε το εμβόλιο, το έχουμε στα χέρια μας. Μία είναι η απάντηση. Επιτάχυνση των εμβολιασμών. Εάν δεν πετύχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμού δεν θα πρέπει να περιμένουμε κανονικότητα. Οι πανδημίες κρατούν τουλάχιστον 3 χρόνια».

Recommended For You

About the Author: efoni