Κορoνοϊός – AstraZeneca: Η Κομισιόν λέει όχι σε 100 εκατ. επιπλέον εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην παραλάβει επιπλέον 100 εκατ. εμβόλια της AstraZeneca αποφασίζοντας να μην ενεργοποιήσει τη σχετική ρήτρα με την αγγλο-σουηδική εταιρεία.

Η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει να μην ενεργοποιήσει επιλογή/ρήτρα για 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στο πλαίσιο του συμβολαίου που έχει υπογραφεί, δήλωσε αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters, λόγω προβληματισμών για πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης που συνδέονται με το εμβόλιο, καθώς και καθυστερήσεις στην προμήθειά του.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, συνολικά στα 27 κράτη μέλη της θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα παραδίνονταν μόνο εάν η Επιτροπή ενεργοποιούσε τη σχετική ρήτρα, κάτι που τελικά δεν θα το πράξει.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατά στάση αναμονής καθώς δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca λόγω των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων της κατά του κορονοϊού στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Κομισιόν εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Recommended For You

About the Author: efoni