Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης: Εγκαθιστά το πρώτο σύστημα κοινόχρηστων ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Μία σημαντική πρωτιά έχει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης  εγκαθιστώντας το πρώτο δημοτικό σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Αττική και εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα το πρώτο σύστημα κοινόχρηστων ηλεκτρικών ΙΧ.

Η πρώτη εγκατάσταση έγινε στην πλατεία Βούλας. Το σύστημα τροφοδοτείται αποκλειστικά, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενισχύεται από ένα πάνελ φωτοβολταϊκών στοιχείων. Στον Δήμο θα εγκατασταθούν συνολικά 10 σταθμοί φόρτισης, μοιρασμένοι στις τρεις δημοτικές ενότητες, σε κεντρικά σημεία στάθμευσης. Η φόρτιση θα είναι δωρεάν μόνο για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ΙΧ του Δήμου. Το κόστος για τον εξοπλισμό των φορτιστών, τις εργασίες υποδομής για την εγκατάστασή τους αλλά και για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν το επωμίζεται ο πάροχος, δηλαδή η ΔΕΗ, ενώ κάθε σταθμός έχει τη δυνατότητα φόρτισης δύο οχημάτων ταυτόχρονα.

«Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις δράσεις για έναν πράσινο Δήμο, ώστε να υπερβούμε κατά πολύ τους στόχους που έχουν τεθεί στο Σύμφωνο των Δημάρχων 2030 για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», τονίζει ο  δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Το σύστημα κοινόχρηστων ηλεκτρικών ΙΧ σε συνδυασμό με τους δημοτικούς σταθμούς φόρτισης, προσφέρουν μια πολύ φτηνή εναλλακτική επιλογή μετακίνησης για δημότες και επισκέπτες των τριών πόλεων.

Η ενοικίαση των κοινόχρηστων ΙΧ στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κοστίζει λιγότερο από ό,τι η ενοικίαση ηλεκτρικών πατινιών στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στοχεύει στη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου δημοτικών οχημάτων με οχήματα φιλικά στο περιβάλλον, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που ήδη η τρέχουσα διοίκηση περιόρισε κατά 34% σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ.

Το μήνυμα της όλης πρωτοβουλίας είναι διττό. Η ηλεκτροκίνηση είναι η φτηνή, αλλά και περιβαλλοντικά ορθή, εναλλακτική μορφή μετακίνησης του μέλλοντος.

 

 

Recommended For You

About the Author: efoni