Κορονοϊός: Όλο το σχέδιο «Eλευθερία» -Το ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνουμε

Στην Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου  ξεκινά η καταγραφή όλων των υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας, που θα κάνουν πρώτoι το εμβόλιο για τον κορονοϊό όταν αυτό έρθει στη χώρα μας.

«Από αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών. Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωσή του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα το απόγευμα της Τετάρτης. Κατά την ομιλία του, παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα εμβόλια θα δοθούν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη την ίδια ημερομηνία, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών διασπορών», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Πάντως μετά τους υγειονομικούς σειρά να εμβολιαστούν θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και οι υπέργηροι γιατί αυτές είναι οι ομάδες που έχουν χτυπηθεί πάρα πολύ από την πανδημία.

Ο πληθυσμός και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες θα ενημερωθούν και μέσω sms για το πότε είναι η σειρά τους για το εμβόλιο με βάση τον σχεδιασμό που έχει κάνει η κυβέρνηση. «Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά τους συμπολίτες μας, αυτούς που ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών και δεν βοηθούν έτσι ώστε με υπευθυνότητα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα Υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και άρα αναλόγως τι μέτρα θα πρέπει να προστεθούν στις ανάλογες περιοχές», σημείωσε επίσης ο υπουργός Υγείας.

«Στον αντίποδα των δυσκολιών που έχουμε ζήσει όλους αυτούς τους μήνες», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, βρίσκεται «η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων». «Θα θυμάστε ότι έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα για το εάν θα έχουμε εμβόλια και πότε η Ευρώπη θα έχει εμβόλια…, πότε αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας», υπενθύμισε ο υπουργός, τονίζοντας ακόμα μια φορά ότι το εμβόλιο «θα διοχετευθεί σε όλα τα κράτη- μέλη στις ίδιες ημερομηνίες έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η τεράστια υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας».

«Η λέξη Ελευθερία, ο κωδικός Ελευθερία τα λέει όλα» είπε ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο όνομα της επιχείρησης εμβολιασμού. «Για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε ότι θέλουμε να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, για την προσπάθεια η οποία γίνεται έτσι ώστε να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα και αυτό να γίνει με διαφάνεια, με καθαρότητα των στοιχείων με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, με επιστημονικές αναλύσεις σε ότι έχει να κάνει με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό έτσι ώστε να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας για την σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας».

Το ερωτηματολόγιο για το εμβόλιο του κορονοϊού

Εκτός από το έγγραφο συναίνεσης που θα πρέπει να υπογράψουν οι πολίτες που δεν μπορούν να δώσουν προφορική συναίνεση και θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, θα πρέπει να απαντήσουν και σε οκτώ συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους. Ο επαγγελματίας υγείας θα απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα στους πολίτες ώστε να διαπιστωθεί με ακρίβεια η κατάσταση της υγείας τους.

Πάντως, διευκρινίζεται ότι και θετικές να είναι οι απαντήσεις του πολίτη, αυτό «δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι αντενδείκνυται ο εμβολιασμός». Τελειώνοντας το ερωτηματολόγιο ο επαγγελματίας υγείας θα αναγράφει την ημερομηνία, το όνομα από τον οποίο συμπληρώθηκε αλλά και από ποιον ελέγχθηκε.

Recommended For You

About the Author: efoni