Δήμος Κρωπίας: Τι συζήτηθηκε στη Διαδικτυακή Συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου

Συνεδρίασε διαδικτυακά, την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας, υπό την προεδρία των, Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση και του αντιδημάρχου πολιτικής προστασίας Θοδωρή Γρίβα (προσήλθε και συνδέθηκε αργότερα λόγω συμμετοχής του σε τέλεση εξοδίου ακολουθίας στενού συγγενικού του προσώπου). Ο Δήμαρχος Κρωπίας και όλα τα μέλη του Σ.Τ.Ο εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στο πένθος της οικογένειας του κ.Θ.Γρίβα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν ζητήματα αντιμετώπισης φαινομένων βροχοπτώσεων, χιονοπτώσεων, σεισμικού κινδύνου.

Έγινε επιπλέον, ένας σύντομος απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου.
Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης με σύντομη αναφορά στην επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο του 2020. Απένειμε τα εύσημα στην κρατική ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας, στους εθελοντές, πυροφύλακες και μέλη των πληρωμάτων της ΕΟΔΚ, της Π.Υ Κρωπίας, στον Διοικητή της, στον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους φορείς κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς που συνέδραμαν. Ο Διοικητής της Π.Υ Κρωπίας Αθανάσιος Χατζόπουλος, εξήρε τη δράση της ΕΟΔΚ και της Πολιτικής Προστασίας Δήμου
Κρωπίας για την μεγάλη συμβολή τους στην καλύτερη επίδοση της σύγχρονης ιστορίας της Π.Υ Κρωπίας σε απώλειες δασικού πλούτου.. Για τον αριθμό των περιστατικών που αντιμετώπισαν φέτος ενημέρωσε, ότι εκδηλώθηκαν 45 περιστατικά φωτιάς εν υπαίθρω με  ελάχιστες απώλειες Σε αυτό το σημείο είπε ότι πρέπει εξετάσουμε το ζήτημα των λεγόμενων «ελεγχόμενων καύσεων» διότι παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Για το ίδιο θέμα ο κ.Νικόλαος Καστρίτης Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, εξήρε την μεγάλη ευαισθησία και
αποτελεσματικότητα του Δήμου Κρωπίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Για τα αντιπλημμυρικά μέτρα (καθαρισμοί ρεμάτων από την Περιφέρεια Αττικής και καθαρισμοί φρεατίων από το Δήμο σε οδούς δημοτικής ευθύνης) και τα αντίστοιχα τεχνικά έργα αντιμετώπισης και πρόληψης μίλησε με εκτενή τρόπο ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης. Ανέλυσε τα δεδομένα συσσώρευσης υδάτων σε ορισμένα σημεία και με ιδιαίτερες αναφορές προς την εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Αν.Αττικής για ανάγκη καθαρισμού φρεατίων αρμοδιότητάς της.
Ενημέρωσε για τα αντιπλημμυρικά έργα που εξελίσσονται ή έχουν ολοκληρωθεί (ρέμα Ξερέα, ανατολικός τομέας πόλεως Κορωπίου ακόμα και για το νέο έργο στο ρ.Ερασίνου
Μαρκοπούλου που ενδιαφέρει άμεσα το Δήμο Κρωπίας) και για όσα συμπληρωματικά μεγάλα ή μικρά αναμένονται (Παλάτι/οδοί παράλληλοι και κάθετοι της κεντρικής Λεωφόρου, Δυτικό τμήμα πόλεως, Καρελλάς κ.α). Αναφέρθηκε επίσης σε μια ολοκληρωμένη μελέτη αντιπλημμυρικής θωράκισης με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα κάλυψης των αναγκών του Δήμου. Η εκπρόσωπος της Π.Ε Ανατολικής Αττικής κα Σωτηρία Μπαΐμπού σημείωσε τις παρατηρήσεις του Δήμου Κρωπίας για επανέλεγχο της κατάστασης στα σημεία που παρουσιάζουν περιοδικά πρόβλημα.
Για τον αντισεισμικό σχεδιασμό και τις επικαιροποιήσεις των νέων σχεδίων δράσης ο Δήμαρχος Κρωπίας αναφέρθηκε στις ασκήσεις και τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί και δοκιμαστεί στο Δήμο Κρωπίας ενώ ανακοίνωσε τους χώρους συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση μεγάλου σεισμικού γεγονότος. Επίσης, ενημέρωσε ότι ο Δήμος ετοιμάζει αντισεισμικές μελέτες για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του ΥΠΕΣ και για όσα κτίρια έχουν ενταχθεί σε παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς.
Στην τοποθέτηση της η Ζωή Ντίνα, δασολόγος εκπρόσωπος του Δασαρχείου Πεντέλης-Δασονομείο Κορωπίου αναφέρθηκε σε βασικές ενέργειες διατήρησης δασικών  δρόμων σε κατάσταση βατότητας από τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων. Ενημέρωσε επίσης ότι την έγκριση αναδασώσεων σε δασικές περιοχές του Δήμου Κρωπίας τη δίνει μόνο η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και εκεί πρέπει να απευθύνονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται.
Για το ζήτημα της αντιμετώπισης περιστατικών χιονοπτώσεων ο Δήμαρχος Κρωπίας ενημέρωσε για όλα τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος Κρωπίας. Όπως δήλωσε τα νέα μηχανήματα έργου που πλέον έχει στη διάθεσή του και η σχετική επάρκεια σε αλάτι μπορούν να εξυπηρετήσουν τη κύρια αποστολή διατήρησης της κυκλοφορίας στο βασικό οδικό δίκτυο.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύσης Κερασιώτης αναρωτήθηκε για την ολοκλήρωση ή μη των καθαρισμών των ρεμάτων ενόσω διανύουμε ήδη της χειμερινή περίοδο. Η εκπρόσωπος της ΠΕ Αν.Αττικής απάντησε άμεσα ότι η εργολαβία έχει ανατεθεί εγκαίρως, έχουν γίνει οι βασικοί καθαρισμοί και εξελίσσονται ανάλογα με τον έλεγχο που διενεργούν οι υπηρεσίες. Το δεύτερο θέμα που έθεσε ήταν η ανάγκη να γίνει σε όλα τα σχολεία του Δήμου Κρωπίας αντισεισμικός έλεγχος καθώς και ενημερωτική καμπάνια.
Το λόγο έλαβαν επίσης οι εκπρόσωποι, του Α.Τ Κορωπίου κ. Γεώργιος Γιώτας και του ΚΕΦΣΚΥ (μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας) κ. Μιχάλης Μπαμπιονιτάκης
που αναφέρθηκαν στις ενέργειες ένταξης τους σε όλες τις δράσεις πολιτικής προστασίας.

Recommended For You

About the Author: efoni