Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέα μέτρα – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Συναγερμό σήμανε και στην Αθήνα η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον (της Μποτσουάνα) του κορονοϊού, στην τελική ευθεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στην ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογικά κατάσταση σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, η μετάλλαξη “‘Όμικρον” δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε σχέση με την επιθετικότητα της αλλά και για το πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά.

Ενδεικτικό της αγωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων συγκλήθηκε αμέσως ο ΠΟΥ, ενώ αστραπιαία ήταν και η αντίδραση της Ε.Ε, κλείνοντας τα σύνορα της σε Αφρικανικές χώρες.

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά την εφιαλτική αυτή κατάσταση που δημιουργεί η νέα μετάλλαξη και ταυτόχρονα εξετάζει το πως θα πορευτεί η χώρα με ασφάλεια στις γιορτές.

Εν’ όψει των Χριστουγέννων εξετάζει νέα μέτρα για την περίπτωση που το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνεχίσει την ανοδική κούρσα, φτάνοντας το Σύστημα Υγείας απειλητικά στα όρια του.

Στις αρχές της εβδομάδας που ξεκινά, συνεδριάζει η Επιτροπή των Επιστημόνων, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία των μέτρων που εφαρμόζονται από την περασμένη Δευτέρα και να κάνει τις εισηγήσεις της.

Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν κάνει εκτεταμένες συζητήσεις και στο συρτάρι βρίσκεται ένα προσχέδιο μέτρων που αφορά στους ανεμβολίαστους και μόνο, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Η κυβέρνηση αποκλείει σταθερά το lockdown και επί του παρόντος και την διενέργεια rapid τεστ από τους ανεμβολίαστους για την είσοδο τους στα σουπερμάρκετ.

«Όλα τα μέτρα που βλέπουμε σε άλλες χώρες αξιολογούνται αλλά δεν υπάρχει σκέψη να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας» δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο τελευταίος λόγος ωστόσο ανήκει στην πανδημία, πόσο μάλλον τώρα που με την επικίνδυνη μετάλλαξη Όμικρον δημιουργούνται νέα δεδομένα.

Η εικόνα που θα διαμορφώσουν οι ειδικοί στις αρχές της εβδομάδας για την πορεία της πανδημίας αλλά και την κατάσταση στο ΕΣΥ, θα καθορίσει εν πολλοίς το πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα. Ενώ, καθοριστικό ρόλο θα παίξει και ο απολογισμός για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, ο οποίος θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου.

Είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ευάλωτη αυτή ηλικιακή ομάδα να κάνει την 3η δόση του εμβολίου, ώστε να συνεχίσει να ισχύει το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού τους και μαζί του οι “ελευθερίες” των εμβολιασμένων (είσοδος σε κλειστούς χώρους κ.α.).

Recommended For You

About the Author: efoni