Καιρός: Έρχεται το πρώτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού

Μετά τον άστατο καιρό του τριημέρου, που αναμένονται βροχές τοπικές καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, σύμφωνα με τις προγνώσεις μπαίνουμε και πάλι σε ρυθμούς… καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, από Τρίτη ο καιρός αναμένεται να μας επιφυλάξει το πρώτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού και το οποίο αναμένεται να κρατήσει μέχρι και το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τις βόρειες και βορειοδυτικές περιοχές της Αφρικής, αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα. Όπως εξηγεί ο Γιάννης Καλλιάνος ο καύσωνας, που ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει αρκετά, θα συνοδεύεται από τρία σημαντικά χαρακτηριστικά:

  • Θα έχει μεγάλη διάρκεια. Τουλάχιστον 6-7 ημέρες και με τάση να κρατήσει και και ακόμη παραπάνω. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αυτό το σενάριο. Θα ξεκινήσει από την Τρίτη με λίγο πιο ήπιες θερμοκρασίες (37-38°C και τοπικά και λίγο παραπάνω) αλλά από την Τετάρτη και έπειτα η θερμοκρασία θα ανέβει πολύ παραπάνω.
  • Οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, θα αγγίξουν τους 41-42°C και σε ορισμένες περιοχές και παραπάνω. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας να σημειωθούν και θερμοκρασίες της τάξεως των 43-44°C σε περιοχές που θα είναι ευνοϊκός ο άνεμος.
  • Θα υπάρχει κατά διαστήματα και σκόνη από την Αφρική σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις.

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες μέρες

ΚΥΡΙΑΚΗ 20-06-2021 (ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ)
Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα, που πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα, το βράδυ θα σταματήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 21-06-2021 (ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ)

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Recommended For You

About the Author: efoni