Η Κομισιόν προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της AstraZeneca για καθυστέρηση σε παραδόσεις εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

Τη λύπη της για την απόφαση της Κομισιόν να προσφύγει εναντίον της στη δικαιοσύνη για το ζήτημα της προμήθειας εμβολίων Covid-19 εξέφρασε η AstraZeneca- τονίζοντας πως είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε δικαστική αντιπαράθεση.

«Μετά από ένα άνευ προηγουμένου έτος επιστημονικών ανακαλύψεων, πολύ πολύπλοκων διαπραγματεύσεων και προκλήσεων παραγωγής, η εταιρεία μας πρόκειται να παραδώσει περίπου 50 εκατ. δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες ως τα τέλη του Απριλίου…η AstraZeneca έχει συμμορφωθεί πλήρως στην Advance Purchase Agreement με την Κομισιόν και θα υπερασπιστεί τον εαυτό της με ένταση στο δικαστήριο. Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε νομική διαδικασία είναι αβάσιμη και καλωσορίζουμε αυτή την ευκαιρία να διευθετήσουμε αυτή τη διαφωνία το συντομότερο δυνατόν» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

εταιρεία προσθέτει πως εκτιμά τη δουλειά που έχει γίνει από πολιτικούς ηγέτες και επαγγελματίες του χώρου της Υγείας στις χώρες- μέλη και «δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Τα εμβόλια είναι δύσκολα στην παραγωγή, όπως αποδεικνύεται από τις προμηθευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αρκετές εταιρείες στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο. Σημειώνουμε πρόοδο ως προς την αντιμετώπιση των τεχνικών προκλήσεων και η απόδοσή μας βελτιώνεται, μα ο κύκλος παραγωγής ενός εμβολίου είναι πολύ μακρύς, κάτι που σημαίνει ότι αυτές οι βελτιώσεις χρειάζονται χρόνο για να καταλήξουν σε αυξημένες ολοκληρωμένες δόσεις εμβολίου».

«Πολλή δουλειά είναι μπροστά μας στην ΕΕ και αλλού, καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την τρομερή πανδημία και τη διενέργεια προγραμμάτων εμβολιασμού. Η AstraZeneca έχει σημαντικό ρόλο να παίξει, και σκοπός παραμένει να το κάνουμε αυτό δίκαια και με ισότητα, άνευ κέρδους κατά την πανδημία στην ΕΕ και ανά τον κόσμο. Η AstraZeneca είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος προμηθευτής σε πάνω από 100 χώρες μέσω του προγράμματος COVAX, παρέχοντας το 97% της προμήθειας ως τώρα. Η κάθε δόση έχει γίνει με ορό εμβολίου προερχόμενο από το εξωτερικό της ΕΕ. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την Κομισιόν για τον εμβολιασμό όσο περισσότερων ανθρώπων είναι δυνατόν» .

Recommended For You

About the Author: efoni