Της Ευαγγελίας Γκέγκα, Συνθετική Ψυχοθεπεύτρια
«Σε περιόδους αλλαγών τα όντα που θα επιβιώσουν δεν θα είναι τα πιο δυνατά αλλά εκείνα που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν ευκολότερα στις αλλαγές». Τα λόγια του Δαρβίνου έχουν μείνει στην ιστορία και αυτό δεν έχει συμβεί τυχαία καθώς ολόκληρη η ζωή μας αποτελείται από μεταβάσεις και αλλαγές.
Μέσα στο 2020 έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας, την εμφάνιση του Covid-19, ο οποίος άλλαξε ριζικά τις ζωές μας και μας ανάγκασε να κάνουμε αλλαγές και να προσαρμοστούμε σε καινούργια δεδομένα.
Αλλαγή: μία λέξη που επισύρει ποικίλα συναισθήματα όπως χαρά, ανακούφιση, φόβο, άγχος, αγωνία. Κάποιοι άνθρωποι προσαρμόζονται ευκολότερα σε αυτήν και διαχειρίζονται τα αμφιθυμικά συναισθήματα που αυτή εμπερικλείει. Για κάποιους άλλους όμως η αίσθηση ότι δεν έχουν πια τον έλεγχο των πραγμάτων μπορεί να προκαλέσει τρόμο και ανασφάλεια, ιδίως όταν έχουν δομήσει την καθημερινότητά τους σύμφωνα με την επαναληψιμότητα και τη σταθερότητα.
Πως αντιμετωπίζουμε αυτές τις αλλαγές οι οποίες προφανώς ήρθαν για να μείνουν;
Αντιμετωπίζοντας το άγχος
Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες, το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Κάθε άτομο έχει ένα ορισμένο βαθμό άγχους, ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός κάτω από ορισμένες περιστάσεις. Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις αυξημένου άγχους, προξενεί κακό και συντελεί στο να υπολειτουργεί το άτομο στις δραστηριότητες του και στο να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του. Εν μέσω πανδημίας είναι αναπόφευκτη η εμφάνισή του.
Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αρχικά παρατηρώντας και ελέγχοντας τις σκέψεις μας. Ας αναρωτηθούμε ποια σκέψη μας τρομάζει περισσότερο και ποια μας χαλαρώνει. Η παρατήρηση των σκέψεων μας, μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τους φόβους μας και να τους διαχειριστούμε. Είναι σημαντική η εκπαίδευση στην παρατήρηση και αναγνώριση των συμπτωμάτων του στρες και της ψυχικής δυσφορίας ώστε η διαχείρισή τους να γίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, αν νιώσετε ότι το άγχος σας εμποδίζει τη λειτουργικότητά σας και δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε ζητήστε βοήθεια από ειδικό.
Τα άτομα που πάσχουν από ψυχική ασθένεια είναι περισσότερο ευάλωτα αυτή τη περίοδο και χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα. Είναι σημαντικό να διατηρούν συχνή επαφή με το γιατρό τους και να ακολουθούν το θεραπευτικό πλάνο που έχει συμφωνηθεί.
Αποδοχή της καινούριας πραγματικότητας
Μάσκες, αποστάσεις, διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας, φόβος για τη ζωή μας… όταν τα πράγματα πάνε στραβά, αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα μας κατακλύζουν τα οποία δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε παρά μονο αν τα καλωσορίσουμε και τα αποδεχθούμε. Αν αποδεχθούμε την ύπαρξη τους δημιουργούμε τη βάση για ορθότερη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων και μακροπρόθεσμα αποκτούμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι σε συνθήκες στρες.
Αναζήτηση νοήματος στη καθημερινότητα
Η επικέντρωση στο εδώ και τώρα, στο σήμερα αποφορτίζει το αβέβαιο και απειλητικό μέλλον. Απολαμβάνοντας τις απλές και όμορφες στιγμές της ημέρας, όπως το να πιούμε έναν καφέ το πρωί με την ησυχία μας ή περνώντας ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας δημιουργεί εσωτερική γαλήνη. Κάθε άνθρωπος βρίσκει νόημα και ευχαρίστηση σε διαφορετικές δραστηριότητες, το κλειδί είναι να εκτιμήσουμε τη χαρά που μας δίνουν και να τις αξιοποιούμε στο έπακρο.
Φροντίδα του εαυτού μας
Η φροντίδα του σώματός μας, η άσκηση, η σωστή διατροφή, ο ικανοποιητικός ύπνος και η αποφυγή καταχρήσεων όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ κλπ. βοηθούν σημαντικά την υγεία μας στο σύνολο της. Είναι σημαντικό να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα φροντίζοντας τη σωματική μας υγεία αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ψυχική μας υγεια και να τη φροντίζουμε εξίσου καθώς έχει αποδειχθεί ότι το στρες και το άγχος επηρεάζουν σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Διατηρούμε επικοινωνία με τα φιλικά και συγγενικά μας πρόσωπα.
Η απομόνωση δεν βοηθάει. Αντίθετα η έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων μας στα φιλικά και συγγενικά μας πρόσωπα είναι βοηθητική και μας ανακουφίζει. Η επικοινωνία δημιουργεί πολλές φορές ένα ισχυρό υποστηρικτικό δίκτυο ψυχικής προστασίας.
Κάθε αλλαγή στη ζωή μας έχει θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Εμείς είμαστε αυτοί που θα επιλέξουμε σε ποια θα επικεντρωθούμε. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόση επίδραση θα έχει στη κοινωνία μας η πανδημία και πόσες αλλαγές θα επέλθουν σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας αλλά αυτό το ενδεχόμενο της μεγάλης αλλαγής γίνεται λιγότερο τρομακτικό αν συνειδητοποιήσουμε πόσες μικρές ανεπαίσθητες αλλαγές συμβαίνουν καθημερινά μέσα μας μέσω των κοινωνικών σχέσεων και της αλληλεπίδρασης μας με τους άλλους ανθρώπους και καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε. Όσο δύσκολες ή ακόμη και επώδυνες και αν είναι, είναι χρήσιμες για να υπάρξει εξέλιξη. Δεν υπάρχει εξέλιξη χωρίς αλλαγή..
Ευαγγελία Γκέγκα
Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
Κοινωνική Λειτουργός BSc
Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή
Διεύθυνση: Ομήρου 2, Κηφισιά
Τηλ. Επικοινωνίας: 6937580971
Site: www.egkegka.gr
Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή Της Ανατολικής Αττικής»