Ηπατίτιδα σε παιδιά: Το πρώτο θύμα της νέας κρίσης ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας από άγνωστη αιτία σε παιδία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειας να ανακοινώνει, το Μεγάλο Σάββατο, το πρώτο θύμα από την νέα αυτή υγειονομική κρίση.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για 169 κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά από συνολικά 12 χώρες, χωρίς, όμως, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το παιδί που έχασε τη ζωή του από την αιτία αυτή.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ως την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Ρουμανία και στο Βέλγιο με την πλειονότητα αυτών – 114 από τις 169 περιπτώσεις – να έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών. Τα 17 κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό· τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19, πρόσθεσε.

 

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές και άλλα κράτη μέλη και εταίρους του για τα κρούσματα.

Ηπατίτιδα: Αυτό είναι το πρώτο σημάδι που εμφανίζουν τα παιδιά

Ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής ΕταιρείαςΑνδρέας Κωνσταντόπουλος, επισήμανε πως οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιμοτολογικό έλεγχο αν δεν έχουν δει το πρώτο σημάδι που είναι ο ίκτερος.

«Φαίνεται στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας. Αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα είναι ορατός στο δέρμα και τότε είναι αργά», εξηγεί ο καθηγητής και καθησυχάζει: «Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα. Εχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες», τόνισε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Με νέα ματιά».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης τόνισε τη Μεγάλη Παρασκευή στην ΕΡΤ ότι «σχεδόν όλα τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 2-5 ετών, που είναι η κύρια ομάδα στην οποία έχουν αντιμετωπίσει την ηπατίτιδα στην Αγγλία, δεν έχουν εμβολιαστεί» και προσθέτει ότι τα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής ελάχιστα κι ακόμα λιγότερα τα σοβαρά κι αυτό είναι το θετικό».

Recommended For You

About the Author: efoni