ΕΟΔΥ: 89 θάνατοι από κορονοϊό – 95 διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. Η αύξηση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 15-64 και άνω των 65 ετών.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Καταγράφηκε μείωση 3,4% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Καταγράφηκε αύξηση 7% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95.

Καταγράφηκαν 89 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 83 έτη (εύρος 61-96). Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον. Η υποπαραλλαγή BQ.1.1. είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.5. Η συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 (43%), ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή XBB.1.5 (25%) και τις υποπαραλλαγές XBB και CH.1.1 με ποσοστό 15%.

 

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV2 σε 5 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση. Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 21 θάνατοι.

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί 297 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 278 (94%) ήταν στελέχη τύπου Α και 16 (6%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 276 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 256 (93%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 20 (7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Τέλος, μείωση παρουσίασε η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Recommended For You

About the Author: efoni