Δείτε εάν σας έκλεψαν τα στοιχεία από το Facebook

Περίπου 620.000 χρήστες του Facebook από την Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχουν πέσει θύματα της τεράστιας διαρροής δεδομένων από την πλατφόρμα, καθώς τα προσωπικά στοιχεία πίσω από 533 εκατομμύρια λογαριασμούς δημοσιεύτηκαν σε φόρουμ που χρησιμοποιούν χάκερς.

Ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, στοιχεία οικογενειακής κατάστασης και κινητά τηλέφωνα είναι ανάμεσα στα δεδομένα που έπεσαν στα χέρια των χάκερς.

Δεν είναι βέβαια, η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο με το Facebook. Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όπου τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών χρησιμοποιήθηκαν παρανόμως με σκοπό το πολιτικό όφελος, ελάχιστοι πλέον έχουν την ψευδαίσθηση ότι τα data τους είναι ασφαλή στο Facebook.

Όμως, είναι τουλάχιστον ειρωνικό ότι ανάμεσα στους 533 εκατ. χρήστες που είδαν τα προσωπικά τους στοιχεία αναρτημένα στο ίντερνετ είναι και ο ίδιος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Το όνομα, η διεύθυνση, η οικογενειακή κατάσταση, η ημερομηνία γέννησης, το Facebook ID και το κινητό τηλέφωνο του ιδρυτή του γίγαντα των social media είναι ανάμεσα στα στοιχεία που έπεσαν στα χέρια των χάκερς.

Εάν θέλετε να διαπιστώσετε εάν και τα δικά σας στοιχεία είναι ανάμεσα σε αυτά που διέρρευσαν, μπορείτε να  βάλετε το email  σας στο haveibeenpwned.com.

Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόνο για τα 2,5 εκατομμύρια λογαριασμούς από τα συνολικά 533 εκατομμύρια που εκτέθηκαν, έχουν διαρρεύσει οι διευθύνσεις του email.

Για αυτό και η HaveIBeenPwned εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στους τρόπους αναζήτησης τα κινητά τηλέφωνα.

Έως τότε, μία τέτοια αναζήτηση προσφέρει το σάιτ thenewseachday.com. Ωστόσο, όπως εξηγεί το Gizmodo.com, ενδεχομένως να μην θέλετε να δώσετε το κινητό σας τηλέφωνο σε μία ιστοσελίδα για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα. Εάν θέλετε να το ρισκάρετε, μπορείτε να δοκιμάσετε εδώ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γράψετε το κινητό σας, ξεκινώντας από τον κωδικό της χώρας, χωρίς κενά ή παύλες.

Recommended For You

About the Author: efoni