Γιώργος Πατούλης: Συμμετείχε στη 48η Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης

Στην 48η Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Στη Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira και ο Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Younous Omarjee.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε ότι είναι σημαντική η συζήτηση που διεξάγεται καθώς είναι ανάγκη να αναζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι μέσω των οποίων θα γίνει η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μάλιστα σημείωσε ότι η σωστή αξιοποίηση αυτών των πόρων μπορεί να μετεξελιχθεί σε ευκαιρία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων.

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει την αποκέντρωση της διαχείρισης των κεφαλαίων τα οποία μπορούν να διατεθούν σε δράσεις που αφορούν μεταξύ άλλων στην ενίσχυση των δομών υγείας, στην προστασία του πολίτη καθώς και στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια προκειμένου να βοηθήσει την κοινωνία που επλήγη από τον COVID-19, ενώ επισήμανε ότι είναι ανάγκη να δοθούν οικονομικά κίνητρα μέσω προγραμμάτων της Περιφέρειας Αττικής στη μεταποιητική βιομηχανία αλλά και σε εμπορεύσιμες υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020), η Περιφέρεια θα διαθέσει μέσω ειδικού προγράμματος 200 εκ. ευρώ για να χορηγήσει κεφάλαιο κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, οι δραστηριότητες των οποίων επλήγησαν από την πανδημία.

Κλείνοντας δήλωσε: «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης πρέπει να ενθαρρύνει το στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν πιο αποτελεσματικές διαδικασίες. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση πρακτικών ηλεκτρονικού εμπορίου, τη σύνδεση σε ευρυζωνικά δίκτυα και τη χρήση υπηρεσιών νεφοϋπολογιστικών συστημάτων, λογισμικών διαχείρισης πελατειακών σχέσεων CRM και χρηματοδότηση κινήτρων για εισαγωγή νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με την 4η βιομηχανική επανάσταση σε επιχειρήσεις παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία επιχειρηματικών κινήτρων για τη στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων που θα επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση στο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στην μετά COVID-19 εποχή. Είναι στο χέρι μας να μεταβάλλουμε την βαθιά αυτή κρίση σε ευκαιρία αναδιοργάνωσης του οικονομικού μοντέλου, αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών μας. Πιστεύω ότι πρέπει να το τολμήσουμε»

Recommended For You

About the Author: efoni