Αχαρναϊκός: Η αρχή, η πτώση και η νέα εποχή της ομάδας – σύμβολο του Μενιδίου

Αχαρναϊκός

Ένας σύλλογος που αποτελεί το καμάρι της πόλης εδώ και δεκαετίες, παρότι δεν κατόρθωσε να ανέβει ποτέ στη μεγάλη κατηγορία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, αποδεικνύοντας πως οι ομάδες δεν είναι μόνο οι τίτλοι τους. Είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίο έχουν καταγραφεί στην ψυχή και την συνείδηση των οπαδών τους.

Επιμέλεια: Γεωργία Τσαγκαράκη

Το 1939 ο «Πάνθηρας Αθηνών» έκανε τα πρώτα βήματα του στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των Αθηνών. Ο σύλλογος μετονομάστηκε σε «Υπεροχή Νεαπόλεως» όταν το 1957 οι άνθρωποι του, θέλησαν να γυρίσουν σελίδα και να σηματοδοτήσουν τη συμμετοχή του στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ Αθηνών. Το όνομα δόθηκε όταν αποφασίστηκε η απορρόφηση του καταστατικού και της ονομασίας του συλλόγου της «Νεάπολης Εξαρχείων», για να αλλάξει αυτό και πάλι μέσα σε δυο χρόνια.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1959, το όνομα «Υπεροχή Μενιδίου» έδωσε την τοπογραφική ταυτότητα που γνωρίζουμε έως σήμερα, για να βρεθεί τελικά το ιστορικό όνομα του «Αχαρναϊκού» το 1961.
Τα «βαφτίσια» μόνο γούρι έφεραν στην ομάδα, καθώς από εκείνη τη χρονιά και ύστερα ξεκίνησε η μεγαλειώδης πορεία που μύησε χιλιάδες πιτσιρικάδες και όχι μόνο, στη κυριακάτικη βόλτα στο γήπεδο. Από τότε και έπειτα ο Αχαρναϊκός αποτελεί σημαία του Μενιδίου και την μεγαλύτερη αγάπη των κατοίκων του.

Μια βόλτα στην πορεία της ομάδας το επιβεβαιώνει. Τις περιόδους 1961-1962 και 1962-1963, οι άνοδοι την φέρνουν στην δεύτερη κατηγορία της Ε.Π.Σ Αθηνών, ενώ η ιστορία γράφεται λίγα χρόνια αργότερα.

Την περίοδο 1966-1967, μέσω του ειδικού πρωταθλήματος ανόδου και του αγώνα μπαράζ με τον Σαρωνικό Αίγινας, ο Αχαρναϊκός καταφέρνει την άνοδο του στην Β’ Εθνική Κατηγορία. Η πορεία διήρκησε 4 χρόνια, όταν ήρθε ο υποβιβασμός λόγω αναδιάρθρωσης της κατηγορίας. Η ευκαιρία για άνοδο ήρθε μόλις 2 χρονιές αργότερα, όμως η ήττα από τον Π.Α.Ο Αγίου Δημητρίου, έκανε την ομάδα να προβιβαστεί στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα, την μετέπειτα γνωστή Γ’ Εθνική.

Ο Αχαρναϊκός σημείωσε εξαιρετική πορεία και κλείδωσε την επάνοδο του στην Β΄Εθνική ως πρωταθλητής.
Η Β’ Εθνική φάνηκε να του «πηγαίνει» πολύ μιας και για μια ολόκληρη 10ετία πρωταγωνιστούσε, με κορυφαία την επική σεζόν 1981-1982 στην οποία βρέθηκε μόλις μια ανάσα από την άνοδο του στα σαλόνια της Α΄Εθνικής. Ήταν μόλις 1 βαθμός αυτός που του στέρησε την πολυπόθητη άνοδο και για την ιστορία να αναφέρουμε πως η Παναχαϊκή ήταν η ομάδα που ανέβηκε.

Η πορεία συνεχίστηκε έως το 1988 που ήρθε ο υποβιβασμός, για να ακολουθήσει μια 25ετία πτώσης από την Β’ στην Γ΄Εθνική.
Το 2012 αναδείχθηκε πρωταθλητής της Δ’ Εθνικής και η άνοδος στην Football League ήρθε μετά από μια εξαιρετική πορεία ύστερα από 25 χρόνια. Δυστυχώς από την σεζόν 2018-1029 ο Αχαρναϊκός αγωνίζεται στην Γ’ Εθνική Κατηγορία.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, παραθέτουμε τα ιστορικά στοιχεία της ομάδας σε ένα νοερό ταξίδι αριθμών στην μεγάλη ιστορία της.

Ο Αχαρναϊκός αγωνίστηκε στις εξής κατηγορίες:

  • Για 15 χρόνια στην Β’ Εθνική
  • Για 13 χρόνια στην Γ΄Εθνική
  • Για 12 χρόνια στην Δ΄ Εθνική
  • Για 15 χρόνια σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ο αγώνας στον οποίο ο Αχαρναϊκός σημείωσε ρεκόρ εισιτηρίων έλαβε χώρα την σεζόν 1970-1971 με αντίπαλο τα Γιάννενα, όπου 6.760 θεατές στήριξαν την ομάδα στην έδρα του.

Ο τίτλος του «αρχισκόρερ» όλων των εποχών ανήκει στον Δημήτρη Κοκκινόπουλο με 105 γκολ, ενώ καλύτερος σκόρερ μιας σεζόν ήταν ο Νίκος Πετρόπουλος την περίοδο 1997-1998, σημειώνοντας 25 τέρματα.

Ένα σημαντικό στατιστικό είναι πως ο Αχαρναϊκός στην ιστορία του, είχε έφεση στα μεγάλα σκορ.
Την αγωνιστική σεζόν 1982-1983 νίκησε τον Ηρόδοτο με σκορ 8-2, ενώ το ίδιο σκορ κατάφερε εναντίον του Πελοπίδα την σεζόν 1992-1993.
Το μεγαλύτερο ρεκόρ τερμάτων, ωστόσο, το σημείωσε το 1997 εναντίον της Λήμνου. Το σκορ; 10-0!

Το φετινό καλοκαίρι ο Αχαρναϊκός άλλαξε σελίδα, μιας και τα αδέρφια Μάρκου ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους από την διοίκηση του συλλόγου.

Τις διαχειριστικές πράξεις του ιστορικού σωματείου ανέλαβαν πλέον οι κύριοι Κορφιάτης Ιωάννης, Τσαλικίδης Δημήτριος, Ναβροζίδης Αλέξιος, Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος, Πεσιάλης Βασίλειος, Σουκίν Βίκτορ, Σταθόπουλος Αθανάσιος και Μαυριτοπολίδης Αρσένιος.

Τα μέλη του Δ.Σ του Αχαρναϊκού μοιάζουν πιο αισιόδοξοι και αποφασισμένοι από ποτέ, ώστε να ανεβάσουν την ομάδα εκεί που της αξίζει. Με σύνθημα «Ο μεγάλος Αχαρναϊκός λοιπόν…έρχεται ξανά», όλα δείχνουν πως η κρίση τείνει να ξεπεραστεί και έτσι η ομάδα ετοιμάζεται με τις καλύτερες περγαμηνές για το πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣΑΝΑ.

Για τους πιστούς οπαδούς του, που τον ακολουθούν όλα τα χρόνια. Για τους μεγαλύτερους που έχουν πικραθεί από τις στεναχώριες, αλλά δεν τον βγάζουν από μέσα τους, σαν την πρώτη αγάπη που ποτέ δεν ξεχνιέται. Για τον «Σύνδεσμο Φιλάθλων Αχαρναϊκού Valtos Locos» που απαριθμεί περίπου 700 ενεργά μέλη, εκείνους που στηρίζουν κάθε αγωνιστική και βρίσκονται Δημοτικό Γήπεδο Αχαρνών σε κάθε ευκαιρία για να τιμήσουν την ομάδα που τους μύησε στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Φωνή Της Ανατολικής Αττικής»

Recommended For You

About the Author: efoni