Αδριάνειο Υδραγωγείο: Ένα μεγάλο έργο ανάπλασης σχεδιάζεται για να πάρει το δρόμο της υλοποίησης

Στα σημεία της διαδρομής, σε 8 Δήμους της Αττικής, απ΄ όπου διέρχεται υπόγεια το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ξεναγήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, παρουσία Δημάρχων και εκπροσώπων των όμορων Δήμων αλλά και διευθυντικών στελεχών της ΕΥΔΑΠ.

Τον κ. Πατούλη συνόδευε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης. 

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αχαρνών Σ. Βρεττός, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Μεταμόρφωσης Σ. Σαραούδας, η Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου Ε. Χριστούλη, ο Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Σ. Τσιπουράκης και άλλοι εκπρόσωποι Δήμων.

Επισημαίνεται πως με πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προχωρά η διαδικασία ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου και δημιουργείται στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης με κεντρικό πυλώνα την Περιφέρεια Αττικής και τις υπηρεσίες της. 

Όπως έχει ήδη αποφασιστεί σε συνάντηση που έχει γίνει πρόσφατα, όλων των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, οι επενδύσεις για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του έργου, θα προταθούν για ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να επωφεληθούν όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια αλλά κυρίως οι δήμοι που βρίσκονται στην διαδρομή του υπόγειου υδραγωγείου από τις πηγές της Πάρνηθας έως το Κολωνάκι, συνολικού μήκους πάνω από 20 χιλιόμετρα.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Δήμο Αχαρνών και ειδικότερα από το σημείο που ενώνονται τα δύο Υδραγωγεία από τις πηγές της Πάρνηθας που καταλήγουν στο Αδριάνειο. Το Υδραγωγείο της Αγίας Κυριακής και το Υδραγωγείο της Κιθάρας. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν επίσης στον Δήμο Αχαρνών την αφετηρία του υπόγειου τμήματος του Αδριάνειου Υδραγωγείου (κεκλιμένη στοά) και ακολούθως το σημείο διάσχισης του Κηφισού από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στον Δήμο Κηφισιάς, τη σύγχρονη Δεξαμενή αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου στον Δήμο Μεταμόρφωσης, τη σύγχρονη ανάδειξη φρεατίου του Αδριάνειου Υδραγωγείου στον Δήμο Ηρακλείου, τα εμφανή φρεάτια του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο ΟΑΚΑ στο Δήμο Αμαρουσίου, τη Δεξαμενή σύνδεσης του Αδριάνειου Υδραγωγείου με το Υδραγωγείο του Ρέματος Χαλανδρίου στον Δήμο Χαλανδρίου και την Περιοχή δυνητικής αξιοποίησης ύδατος από το Αδριάνειο Υδραγωγείο στον Δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στη Δεξαμενή κατάληξης Αδριάνειου Υδραγωγείου, στο Κολωνάκι –Δήμος Αθηναίων. 

Για όλα τα παραπάνω σημεία, το νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση αστικού πρασίνου και χώρων αναψυχής.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο 

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί μνημείο μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο λειτουργεί περίπου 1900 χρόνια μετά την κατασκευή του. Η διαχείριση των υδάτων του βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΕΥΔΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οδηγούνται στη θάλασσα ετησίως τουλάχιστον 800.000 κυβικά νερού της πόλης, που προέρχεται από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Αν αξιοποιηθεί το Υδραγωγείο, το νερό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μη πόσιμες χρήσεις καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των Δήμων από τους οποίους διέρχεται.

Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση υδάτινου πόρου και μνημείου σχετίζονται με τους παρακάτω στόχους:

  • Την προστασία του μνημείου.
  • Την ανάπλαση της ζώνης που διανύει το Αδριάνειο Υδραγωγείο με στόχο τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στην πόλη.
  • Την αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει.
  • Την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη διασύνδεση του έργου με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κλπ.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε τα εξής:

Σήμερα είχα την χαρά και την ευκαιρία μαζί με Δημάρχους των όμορων Δήμων αλλά μαζί και με διευθυντικά στελέχη της ΕΥΔΑΠ να ξεναγηθώ στα σημεία της διαδρομής των Δήμων, απ΄όπου διέρχεται υπόγεια το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Είναι ισχυρή η βούλησή μας σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού, την ΕΥΔΑΠ και βέβαια τους Δήμους να υλοποιήσουμε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα που στόχο έχει την ανάδειξη ενός μνημείου, σπάνιας πολιτιστικής, περιβαλλοντικής αλλά και ιστορικής κληρονομιάς. Σ΄αυτό το πλαίσιο εδώ και ένα χρόνο έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και έχουμε προτείνει τη δημιουργία στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης με κεντρικό πυλώνα την Περιφέρεια Αττικής και τις υπηρεσίες της.

Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο έργο και διαθέσιμοι να συνδράμουμε στη χρηματοδότηση μέσω του νέου ΕΣΠΑ, στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση αυτής της ολοκληρωμένης και βιώσιμης παρέμβασης ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου, προς όφελος των Δήμων αλλά και των πολιτών της Περιφέρειας.

Η Διαχειριστική μας Αρχή, η Διεύθυνση Τεχνικών μας Υπηρεσιών και ο νέο συσταθείς Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Αττικής, θα συνδράμουν, ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στην υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτισμού που «αγκάλιασε» αυτή την πρωτοβουλία, την ΕΥΔΑΠ που διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την προετοιμασία των προκαταρκτικών μελετών και του Στρατηγικού Σχεδίου, αλλά και τους Δήμους για τη συνεργασία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης επισήμανε:

«Είναι μεγάλη μας χαρά να έχουμε μαζί μας τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργο Πατούλη καθώς και εκπροσώπους από τους 8 δήμους, από τους οποίους διέρχεται το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένα τεχνολογικό θαύμα του 1ου αιώνα μ.Χ. το οποίο με τη βοήθεια όλων, θέλουμε να αναδείξουμε σε ένα σύγχρονο θαύμα, υδροδοτώντας την ανάπλαση χώρων πρασίνου που θα συμβάλει στη μείωση της μέσης θερμοκρασίας και τη βελτίωση του μικροκλίματος».

Recommended For You

About the Author: efoni