Αγριεύει η κόντρα Κωνσταντέλλου – Περιφέρειας

Βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Αιτία η επίθεση του Γρηγόρη Κωνσταντελλου κατά της Περιφέρειας Αττικής για έργα που δεν προχωρούν στο Δήμο του.

Δείτε αναλυτικά τι συνέβη:

Η επίθεση Κωνσταντέλλου

Την έντονη δυσαρέσκεια του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου προκάλεσε η απόφαση που πήρε το Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων του 2022, στο οποίο δεν εντάσσονται αρκετά έργα υποδομών στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2022 (θέμα που ανέδειξε αρχικά η εφημερίδα Δημοσιογράφος, στο τεύχος Ιανουαρίου), «η διοίκηση Πατούλη βάζει ουσιαστικά στο συρτάρι μεγάλα έργα όπως η κατασκευή νέου βρεφονηπιακού παιδικού σταθμού στη Βούλα, το έργο αποκατάστασης φραγμένου αγωγού στη Βουλιαγμένη, η κατασκευή αγωγών αποχέτευσης ομβρίων στο Πανόραμα καθώς επίσης αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή πεζογέφυρας στην παραλιακή λεωφόρο στο ύψος του “Νότος”».

Ο κ. Κωνσταντέλλος χρησιμοποίησε αιχμηρά λόγια για να περιγράψει τον τρόπο που η Περιφέρεια αντιμετωπίζει τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Το λέω φωναχτά ότι η Περιφέρεια Αττικής με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Πατούλη έχει μια σειρά από αδικίες απέναντι στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Το λέμε και το κραυγάζουμε, ενώ το έχω πει και στον ίδιο.», δήλωσε εμφατικά ο Δήμαρχος και συνέχισε λέγοντας: «Προφανώς ο Περιφερειάρχης έχει μια δική του διαφορετική ατζέντα που είναι έξω και πέρα από τη λογική της ανάπτυξης της πόλης μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμείς δεν κάνουμε κομματική, παραταξιακή πολιτική και γι’ αυτό το λόγο μάλιστα είχαμε πάρει χρήματα και με τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό και με τη Ρένα Δούρου. Λάβαμε χρηματοδότηση για ό,τι είχαμε έτοιμο, όπως ο βρεφονηπιακός σταθμός ο οποίος παρότι είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας από το 2019, παραμένει στο συρτάρι του κ. Πατούλη και δεν υπογράφεται προγραμματική σύμβαση».

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος τόνισε σε έντονο ύφος ότι δεν πρόκειται να παρακαλέσει τον Περιφερειάρχη να αλλάξει στάση. «Εγώ να γονατίσω και να φιλήσω δαχτυλίδι δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ. Προτιμώ να δέσω μια πέτρα στο λαιμό και να φουντάρω. Όλα αυτά τα έργα δυστυχώς έχουν παγώσει κι έχουν κολλήσει».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος έστειλε και ένα μήνυμα προς αρκετούς αποδέκτες, λέγοντας ότι σε 20 μήνες περίπου θα έχουμε τις περιφερειακές εκλογές και τότε όλοι οι δημότες των 3Β θα πρέπει να θυμηθούν πώς συμπεριφέρθηκε η διοίκηση Πατούλη στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. «Θα πρέπει αν θυμηθούμε ποιος είναι χρήσιμος και χρηστικός για την πόλη. Δεν είναι μόνο ο κύριος Περιφερειάρχης, αλλά και οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Σύμβουλοι και όλοι αυτοί που θα έρθουν και θα χτυπήσουν την πόρτα και θα ζητάνε “ψηφαλάκι”. Θα τον κάνουμε εμείς τον λογαριασμό τότε, για να δούμε τι έπρεπε να κάνουν και τι κάνανε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το έργο του ρέματος Κόρμπι στη Βάρη, ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε πως αυτό προχωρά. «Σε επίπεδο χρηματοδότησης, δεν ήταν να ξεκινήσει με τη διοίκηση Πατούλη αλλά με την προηγούμενη και μετά από μεγάλη προσπάθεια και ένταση από πλευράς του Δήμου, κάναμε πράγματα που δεν έπρεπε να κάνουμε εμείς και δεν ήταν της αρμοδιότητάς μας, υποκαταστήσαμε την Περιφέρεια όμως είχαμε μια αγαστή συνεργασία, προέκυψε ένας εργολάβος, ο οποίος όπως αποδείχθηκε δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, υπήρξαν μπρος-πίσω, ωστόσο το έργο αυτό δεν έχει λήξει».

«Η Περιφέρεια αρχίζει να χρεώνεται ολιγορία, παρότι ο Δήμος 3Β δεν επιθυμούσε να την κατηγορήσει για κάτι τέτοιο. Ολιγορία νομικού τύπου, καθώς όπως λέει τώρα δεν έχει δικηγόρους για να μπορέσει να κλείσει τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να περιμένουμε τα τεχνικά συμβούλια, τον Θεό να κατέβει να αποφανθεί, δεν ξέρω τι ακριβώς περιμένουν στην Περιφέρεια και συνεπώς δεν έχει προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, παρότι εμείς έχουμε κάνει τα αδύνατα, δυνατά. Όσον αφορά το τι βάζει στον προϋπολογισμό, έπρεπε να βάλει 1 ευρώ. Κι αυτό γιατί όλη η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ, εξασφαλισμένη, για την οποία έτρεξε ο Δήμος. Μαζί με την Περιφέρεια βέβαια, αλλά την εξασφάλισε ο Δήμος από το ΕΣΠΑ, ως το μεγαλύτερο υδραυλικό έργο της Αττικής το 2017, το οποίο επελέγη να χρηματοδοτηθεί. Άρα, η Περιφέρεια από το πρόγραμμα εκτελεσθέντων έργων και στον προϋπολογισμό της δεν έχει να δώσει φράγκο. Ούτε ένα ευρώ. Όλα, ακόμα και τα κόστη των απαλλοτριώσεων, που ακόμη δεν έχουν πληρωθεί, είναι χρήματα του ΕΣΠΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Συμπερασματικά, ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι «η πολιτική της Περιφέρειας Αττικής υπό τη διοίκηση του κ. Πατούλη και των συνεργατών του είναι άκρως επιζήμια και άδικη. Το έχουμε πει και ξαναπει, όμως δεν “ιδρώνει” το αυτί τους. Εμάς ειδικά, μας “μηδένισε”, για δικούς του λόγους. Τους υπόλοιπους, από εκεί που τους στήριζε, σε επίπεδο χρηματοδόσητης, σήμερα τους δίνει τα μισά από όσα λάμβαναν. Η Περιφέρεια επιλέγει να δαπανά τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της για δικές της εργολαβίες, παρεμβάσεις. Αντίθετα, για παράδειγμα αυτός ο περιβόητος φωτισμός, πλέον φτιάχνεται επιτέλους και πρέπει να το χειροκροτήσουμε αυτό, αφού βέβαια μας “έπνιξε” στο σκοτάδι για ενάμιση χρόνο, γιατί κάποια στιγμή αποφάσισε να οτιδήποτε καιγόταν να μην το αποκαθιστά. Έφευγες από την ακτή Βουλιαγμένης και έφτανες στην Καβουρίου και λειτουργούσε μια λάμπα. Αυτά όμως είναι πολιτικές επιλογές».

Η απάντηση της περιφέρειας

Με αφορμή το περιεχόμενο αναρτήσεων σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμαρχος των 3Β Γ. Κωνσταντέλλος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί θεωρεί πως η Περιφέρεια Αττικής δεν εκτελεί έργα στο Δήμο του, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας και την έγκριτη ενημέρωση των πολιτών του Δήμου, να αναφέρουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής παρέλαβε το Σεπτέμβριο του 2019 από την προηγούμενη Διοίκηση μια Περιφέρεια με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και με υποχρεώσεις που ξεπερνούσαν το 1,5 δις ευρώ, ενώ στο ταμείο υπήρχαν περίπου 350 εκ.. Επιπλέον, μέσω προγραμματικών συμβάσεων που είχαν υπογραφεί με τους Δήμους της Αττικής αλλά δεν είχαν συμβασιοποιηθεί αλλά ούτε καν εγγραφεί με τα απαραίτητα κονδύλια στους προϋπολογισμούς, προέκυπταν επιπλέον δεσμεύσεις για έργα που απαιτούσαν ακόμη 1 δις ευρώ. Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η σημερινή Διοίκηση προχώρησε σε επικαιροποίηση του προγράμματος έργων, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση μεγάλων εμβληματικών παρεμβάσεων που είχαν ήδη ξεκινήσει, αλλά και στην εκπόνηση ενός νέου σχεδίου έργων, για όλους τους Δήμους της Αττικής, πάνω σε νέες ρεαλιστικές βάσεις. Ο νέος σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής περιλαμβάνει έργα και δράσεις και στους 66 Δήμους της Αττικής.

Δεύτερον, όσον αφορά στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί από Ιδίους Πόρους 4 έργα και 1 μελέτη συνολικού Προϋπολογισμού 17.927.000,00 ευρώ.
Τα εκτελούμενα έργα αφορούν :
• Την «Κατασκευή Αντιπλημμυρικών έργων Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης» προϋπολογισμού 12.000.000,00 ευρώ. Έως σήμερα έχουν κατασκευαστεί σωληνωτοί αγωγοί 8.829,75 μέτρα και πλακοσκεπή οχετός 841,40 μέτρα με τα φρεάτια υδροσυλλογής τους.
• Τη «Μελέτη οριοθέτησης και διευθέτηση ρέματος Χερώματος – Μηλαδέζας και μελέτη απορροής ομβρίων» στην περιοχή, προϋπολογισμού 660.000,00 ευρώ. Βρισκόμαστε στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από την αρμόδια υπηρεσία.
• Την «Κατασκευή έργων αποχέτευσης ομβρίων υπολειπόμενων περιοχών Πανοράματος και τοπικές παρεμβάσεις, σε περιοχές του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης» προϋπολογισμού 2.852.000,00 ευρώ. Το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα.
• Την «Αποκατάσταση υφιστάμενου εμφραγμένου αγωγού ομβρίων και της εκβολής του στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης» προϋπολογισμού 375.000,00 ευρώ, για το οποίο αναμένουμε την επικαιροποίηση της μελέτης από τον Δήμο.
• Η «Κατασκευή βιοκλιματικού παιδικού σταθμού Βούλας» προϋπολογισμού 2.100.000,00 ευρώ, είναι ένα έργο που δεν έχει απενταχθεί όπως ψευδώς ελέχθη, αλλά εκκρεμεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, η οποία θα προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες.
• Όσον αφορά το έργο «Διευθέτηση Ρέματος Κόρμπι από Λ. Βάρης – Κορωπίου μέχρι εκβολή», προϋπολογισμού 20.049.000 ευρώ, πρόκειται για ένα «προβληματικό» έργο, που ξεκίνησε στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης Διοίκησης (δημοπρατήθηκε το Σεπτέμβριο του 2017). Η σύμβαση υπογράφηκε την 25-09-2018. Η συμβατική δαπάνη του έργου (λόγω της πολύ μεγάλης έκπτωσης που δόθηκε), ήταν 8.799.027,34 € και η διάρκεια υλοποίησής του 24 μήνες. Κατά τη διάρκεια του έργου χορηγήθηκαν δύο παρατάσεις περαίωσης. Η πρώτη ήταν διάρκειας δύο μηνών δηλ. έως 25-11-2020 και η δεύτερη, ήταν διάρκειας δεκαεπτά μηνών δηλ. έως 25-4-2022. Το έργο είχε υπαχθεί στο άρθρο 7Α του Ν. 2882/2001 (Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων) με Ειδική Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου ( ΦΕΚ155 Α’/ 27-08-2018 ), ενώ με την 214/2018 Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου κηρύχθηκε η Αναγκαστική Απαλλοτρίωση για το έργο. Παράλληλα και για την περαιτέρω διευκόλυνση ολοκλήρωσης του έργου στις 07-08-2020 εκδόθηκε η 2600 Απόφαση της Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων Τοπογραφήσεων & Γεωπληροφορικής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για Επίταξη συνολικής έκτασης 60.209,06m2 που έχουν κηρυχθεί απαλλοτριούμενα και είναι αναγκαία για την εκτέλεση εργασιών του έργου του θέματος . Στις 09-6-2021 η Ανάδοχος Εταιρεία υπέβαλε αίτημα διάλυσης της σύμβασης, λόγω παρέλευσης της οριακής προθεσμίας του έργου. Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί περίπου το 10% του φυσικού αντικειμένου. Είναι σε εξέλιξη η παραλαβή του έργου. Με την ολοκλήρωσή της, η Περιφέρεια θα προβεί στην προβλεπόμενη εκ του Νόμου διαδικασία, για την ανάθεση του σε νέο Ανάδοχο.

Τρίτον στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1.5 εκ. ευρώ, για την εκτέλεση έργων μεταξύ των οποίων:
• Προμήθεια εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δημοτικών κτιρίων
• Δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Κοινότητας
• Δημιουργία Κοινωνικών Δομών για την παροχή Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο)
• Παρεμβάσεις αναβάθμισης Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών
• Επικαιροποίηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Τέταρτον, παράλληλα με τα παραπάνω έργα στα όρια του Δήμου ΒΒΒ έχουν εκτελεστεί έργα οδοποιίας που περιλαμβάνουν:
• τοποθέτηση νέου ασφαλτοτάπητα ( 40.000 m2) και στα δύο ρεύματα της Λ. Βουλιαγμένης ( από τη συμβολή της με την Οδό Καλύμνου μέχρι τη συμβολή με τη Λ. Ποσειδώνος).
• τοποθέτηση νέου ασφαλτοτάπητα ( 70.000 m2) και στα δύο ρεύματα της Λ. Ποσειδώνος ( από τη Λίμνη Βουλιαγμένης ως τη Βάρκιζα)
• νέα διαγράμμιση και στους δύο άξονες

Πέμπτον, για την ενίσχυση των συνθηκών οδικής ασφάλειας στα όρια του Δήμου ΒΒΒ εκτελέσαμε το έργο, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, ” Άρση επικινδυνοτήτων καταπτώσεων πρανών στον οδικό άξονα Βάρκιζας – Σουνίου πλησίον των σηράγγων (Τρύπες Καραμανλή, Βάρκιζα)», με το οποίο αποκόψαμε επικίνδυνο τμήμα βράχου βάρους 100 τόνων από το ρεύμα παραλιακής προς Σούνιο, κατασκευάσαμε νέο ασφαλτικό με διορθωμένες κλίσεις, νέα συστήματα αναχαίτισης οχημάτων, διαγράμμιση και πινακίδες και τοποθετήσαμε συρματοκιβώτια για την ανάσχεση της κατάπτωσης των πρανών. .

Έκτον, για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, τοποθετήθηκαν νέοι φωτιστικοί ιστοί με νέα φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης , σε όλο το μήκος της Λ. Καραμανλή, μέχρι την Πλαζ της Βάρκιζας (περιοχή Πηγαδάκια). Επιπλέον αντικαταστάθηκαν και 117 παλαιά φωτιστικά σώματα με νέα, τύπου led, ενώ έχει συντηρηθεί και βαφτεί το σύνολο των ιστών ηλεκτροφωτισμού που βρίσκονται στα όρια του Δήμου.

Τέλος, ξεκαθαρίζουμε πως η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και διεκδικεί περισσότερους πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, για να ενισχύσει τις υποδομές του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το σχέδιο αυτό υλοποιείται με βάση τις πραγματικές οικονομικές της δυνατότητες, χωρίς να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις και να υπογράφει ακάλυπτες επιταγές, σε συνεργασία πάντοτε με τις αιρετές Διοικήσεις όλων των Δήμων, χωρίς αποκλεισμούς, με όρους ειλικρίνειας και ισοτιμίας.

Ότι ισχύει για όλους τους Δήμους, ισχύει και με το Δήμο ΒΒΒ. Ο κ. Κωνσταντέλλος γνωρίζει ότι η πόρτα της Περιφέρειας είναι ανοικτή για όλους τους Δημάρχους και ότι κανένας δεν χρειάζεται να παρακαλέσει τη σημερινή Διοίκηση της, για να εκτελεστεί στην πόλη του κάποιο έργο.

Οι πολίτες του Δήμου ΒΒΒ θα ενημερώνονται διαρκώς κι απευθείας από την Περιφέρεια για την πορεία εκτέλεσης των έργων στην πόλη τους, ώστε να αξιολογήσουν χωρίς διαμεσολαβητές και έμμεσους πολιτικούς εκβιασμούς τα έργα αυτά.

Η Περιφέρεια Αττικής, μαζί με τους πολίτες του Δήμου ΒΒΒ θα πάνε τη Βάρη, τη Βούλα, τη Βουλιαγμένη μπροστά, σε συνεργασία με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, εφόσον η ίδια το επιθυμεί.

Recommended For You

About the Author: efoni