New York Times: Καύσωνας, ο νέος κορονοϊός για τους ηλικιωμένους

 

«Για πολλούς ηλικιωμένους, η ζέστη έχει γίνει ο νέος Covid. Οι καταιγιστικές θερμοκρασίες… ήρθαν για να μείνουν στην ήπειρο σαν άλλη μια αδιάκριτη μάστιγα, ενισχύοντας την απομόνωση πολλών ηλικιωμένων και ωθώντας τις κυβερνήσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες να λάβουν έκτακτα μέτρα για να προσπαθήσουν να τους προστατεύσουν» γράφουν οι New York Times.

 

 

 

Ηλικιωμένοι μόνοι στη ζέστη

 

Διαδοχικά κύματα καύσωνα έχουν πλήξει την Ιταλία καθώς και την υπόλοιπη νότια Ευρώπη. Το κείμενο αναφέρεται στην περίπτωση της 75χρονης Donata Grillo, επιζήσασας από καρκίνο με βηματοδότη και σοβαρά προβλήματα όρασης, η οποία συνηθίζει να κάθεται δίπλα στο μπαλκόνι της, με ένα υγρό σφουγγάρι στην αγκαλιά της. Ήταν άλλωστε, το μόνο που χρειαζόταν για να παραμείνει ψύχραιμη αυτή την εβδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν σχεδόν τους 41 βαθμούς Κελσίου, στη γενέτειρά της τη Ρώμη. Δεν διαθέτει κλιματισμό ή ανεμιστήρες, ούτε καν λειτουργικό ψυγείο. Μια επίσκεψη από μια κοινωνική λειτουργό ήταν η μόνη επαφή που είχε εδώ και μέρες, καθώς η ζέστη την είχε αναγκάσει να μείνει μέσα. «Μην πας πουθενά, είναι πολύ ζεστό και επικίνδυνο για σένα», της είπε η Carlotta Antonelli, 28 ετών, που συνεργάζεται με τη ρωμαιοκαθολική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas. «Όταν δεν έρχεσαι, νιώθω σαν να είμαι χαμένη», είπε η 75χρονη στην Carlotta.

 

«Αυτές τις μέρες, είναι ακόμα πιο μόνοι», είπε η 28χρονη Carlotta. «Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η απειλή για τους ηλικιωμένους της Ευρώπης είναι πλέον ευρέως διαδεδομένη, με τα κράτη της Νότιας Ευρώπης να ενώνονται για να βρουν και να εφαρμόσουν σχέδια κατά του καύσωνα, πολλά με στόχο τη διαφύλαξη των ηλικιωμένων πληθυσμών».

 

Στην Ιταλία, περίπου το 24% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που την καθιστά την παλαιότερη χώρα στην Ευρώπη. Μάλιστα, πάνω από 4 εκατομμύρια από αυτούς ζουν μόνοι. Πέρυσι, η Ιταλία ήταν εκτεθειμένη σε ακραίες θερμοκρασίες περισσότερο από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπομένοντας τρία μεγάλα κύματα καύσωνα.

 

«Οι ηλικιωμένοι με προϋπάρχουσες ασθένειες είναι πιο ευάλωτοι», δήλωσε ο Andrea Ungar, πρόεδρος της Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας της Ιταλίας, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Αλλά η φτώχεια και η απομόνωση παίζουν, επίσης κρίσιμο ρόλο».

 

Το θερμότερο καλοκαίρι της Ευρώπης στην ιστορία, το 2003, άφησε πάνω από 70.000 νεκρούς, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, και από τότε η Ιταλία έχει γεράσει. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί, γράφουν οι NYT.

 

«Είχε ζέστη ακόμη και πριν από το 2003 στην Ιταλία και είχαμε ήδη έναν μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων, αλλά όχι όπως σήμερα», είπε η Francesca De Donato, η επιδημιολόγος της οποίας το τμήμα συλλέγει μετεωρολογικά και δημογραφικά δεδομένα από όλη τη χώρα για να εκδώσει τα καθημερινά δελτία για προειδοποιήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη, προσαρμοσμένες ανά πόλη. «Τα άτομα που κινδυνεύουν αυξάνοναι συνεχώς εδώ», πρόσθεσε.

 

«Ο Covid άλλαξε τη νοοτροπία σε ορισμένες υπηρεσίες και αυτό βοήθησε πολύ», δήλωσε η Andrea Barbara, υπάλληλος δημόσιας υγείας που επιβλέπει τις υπηρεσίες για περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους στη Ρώμη. «Κάνουμε περισσότερη τηλεϊατρική, μετακινούμε όλο και περισσότερο εξοπλισμό – και όχι τους ασθενείς – αλλά χρειάζεται χρόνος».

Αναφορές και στην Ελλάδα

 

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην Ελλάδα όπου έχουν τροποποιηθεί οι ώρες που ανοίγουν και κλείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι όλες οι κρατικές υπηρεσίες βρίσκονται «σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών».

 

«Οι συμβουλές των αρχών είναι: Μένουμε σπίτι. Αυτό έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς λειτουργούς για να διασφαλίσουν ότι η ίδια η απομόνωση δεν θα αποτελέσει κίνδυνο» αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Η Γαλλία έχει γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από τα κύματα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Το περασμένο καλοκαίρι, όταν διαδοχικά κύματα καύσωνα έπληξαν τη χώρα, περισσότεροι από 2.800 Γάλλοι πέθαναν, περίπου το 80% άνω των 75 ετών, σύμφωνα με τη γαλλική αρχή δημόσιας υγείας.

 

Recommended For You

About the Author: efoni