Nέος εκλογικός νόμος: Το «όχι» στη μείωση των δημοτικών συμβούλων από τους δημάρχους – Τι υποστηρίζει η ΚΕΔΕ

Στην αποδοτικότερη λειτουργία και στην καλλιέργεια ουσιαστικότερου διαλόγου στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στοχεύει το υπουργείο Εσωτερικών, προωθώντας τη μείωση των μελών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Το «μαχαίρι» στα μέλη αρχικά των δημοτικών συμβουλίων ενδέχεται να ξεπεράσει το 30% σε ορισμένους μεγάλους δήμους,  αναλογικά πάντα  με τον πληθυσμό, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι τα πολυάριθμα όργανα συνήθως καθίστανται δυσκίνητα και μη λειτουργικά.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ στην τελευταία συνεδρίασή της τόνισε πως το εκλογικό νομοσχέδιο σε γενικές γραμμές κινείται σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το ΔΣ της Ένωσης παρουσίασε βελτιωτικές προτάσεις για το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση.

Η ΚΕΔΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στις «περικοπές» των μελών των συμβουλίων, προτείνοντας παράλληλα η όποια μείωση αποφασίσει το ΥΠΕΣ  να μην υπερβαίνει το 10%.

Προς επίρρωση της θέσης της Ένωσης για τη μείωση των δημοτικών συμβούλων ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι η μείωση θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα δεδομένου ότι υπάρχουν δήμοι πολλών ταχυτήτων και δήμοι που προήλθαν από συνενώσεις πολλών δημοτικών ενοτήτων.

Όπως επισημάνθηκε στην συνεδρίαση η μείωση των μελών στα συμβούλια ενέχει τον κίνδυνο να αποκλειστούν από την ενασχόληση με τα κοινά, μέλη ή κοινωνικές ομάδες.

Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε για τους δήμους που προέρχονται από συνένωση άνω των έξι δήμων και κοινοτήτων, ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβούλιου να είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό.

Recommended For You

About the Author: efoni