Market Pass: Στις 20 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του Market Pass βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 20 Φεβρουαρίου. Όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, τα χρήματα θα κατατεθούν στους δικαιούχους μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, θα κατατεθεί το 100% του ποσού αν έχει επιλεγεί η καταβολή σε άυλη κάρτα και το 80% αν έχει επιλεγεί ο τραπεζικός λογαριασμός. Αν πρόκειται για άυλη κάρτα θα κατατεθούν δύο μήνες, Φεβρουάριος και Μάρτιος, αν πρόκειται για λογαριασμό θα κατατεθούν τρεις μήνες. Κάθε μήνα θα προστίθεται το ποσό στην άυλη κάρτα. Δεν χρειάζεται να παρουσιαστούν αποδείξεις, μπορούν τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν όποτε θέλει ο πολίτης.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης, στην άυλη κάρτα αν δεν γίνει χρήση μέσα στους δύο μήνες δεν χάνεται το ποσό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τον Απρίλιο. Όταν φτάσουμε στο τέλος του εξαμήνου, θα δοθεί μια παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου για τη χρησιμοποίηση των χρημάτων. Όσοι έχουν τα χρήματα στην άυλη κάρτα, μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και στις λαϊκές αγορές σε όσους εμπόρους διαθέτουν POS.

Το Market Pass μπορεί να λειτουργήσει στις λαϊκές αγορές, καθώς οι παραγωγοί και οι έμποροι έχουν πλέον POS.

 

Πώς λειτουργεί το Market Pass – Πόσα κερδίζετε

Με το Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε σουπερ μάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Μέσω της εφαρμογής, κάθε δικαιούχος μπορεί να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης.

Σημειώνεται πως η κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.

Πώς θα κάνετε την αίτηση για το Market Pass

  1. Είσοδος στην ειδική πλατφόρμα από το vouchers.gov.gr.
  2. Με τους κλειδάριθμους taxisnet γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου.
  3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου.

Στη συνέχεια:

Ο αιτών δηλώνει την τράπεζα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και στον οποίο ζητά να μπει το σχετικό ποσό αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν ή αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αφού υποβληθεί η αίτηση, αυτόματα και ηλεκτρονικά πραγματοποιείται διασταύρωση με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διορθώσεις επιτρέπονται στην αίτηση αλλά με ημερομηνία λήξης.

Ειδικότερα:

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου μπορούν να κάνουν διορθώσεις στην αίτηση τους το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Μαρτίου, μπορούν να κάνουν διορθώσεις έως το πέρας της 15ης Μαρτίου 2023.

Σε ποια καταστήματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με το Market Pass

  • Σούπερ μάρκετ
  • Αρτοποιεία
  • Παντοπωλεία
  • Κρεοπωλεία
  • Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
  • Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Διάφορα καταστήματα τροφίμων

Market Pass: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Περίπου 8.400.000 ωφελούμενοι ή περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, ώστε να επιδοτηθούν συνολικά για 6 μήνες από 132 έως 600 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και με το εάν θα επιλέξουν να λάβουν την επιδότηση μέσω ψηφιακή κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το Market Pass

α) Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ.

β) Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

γ) Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

δ) Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Εξαιρούνται:

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.

Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.

Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Recommended For You

About the Author: efoni