Την ανάγκη να υπάρξει παράταση του lockdown και σκληρότερα μέτρα τόνισε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.
Όπως είπε, μάλιστα, στο MEGA «ακόμα και να φτάσουμε στο 70% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο, είναι διαφορετική η θεωρία από την πράξη στον έλεγχο του ιού. Ακούμε για μεταλλάξεις ή για στελέχη. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποιο στέλεχος να αρχίσει τη μετάδοσή του. Από το σημείο που θα πετύχουμε την ανοσία της αγέλης, μέχρι το σημείο που πραγματικά ελέγχουμε την πανδημία, πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στη διαχείριση», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο «αν πετύχουμε ένα 60-70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τον Μάιο, και κάνουμε μετά ένα πολύ σκληρό lockdown τριών εβδομάδων, τότε ίσως μπορούμε μετά να ανοίξουμε συνολικά».
«Η μεταβατική περίοδος θα είναι πολύ πιο ελεύθερη από ό,τι είμαστε τώρα, αλλά δε θα είναι τελείως ελεύθερη», εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης.
Αναφερόμενος στην παράταση του lockdown είπε ότι «από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή».
Ερωτηθείς για την αύξηση των κρουσμάτων ενώ είμαστε σε lockdown ο Δερμιτζάκης απάντησε ότι «οφείλεται στο ότι γίνονται πολλές επαφές σε “παρανομία”. Όταν κλείνουμε όλες τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης, οι πολίτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους. Ουσιαστικά, όσο πιο παράνομο είναι κάτι, τόσο πιο ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει μέσα σε κλειστούς χώρους. Η ψυχολογία των πολιτών έχει αλλάξει και λόγω της κούρασης και λόγω της δυνατότητας να ξεφύγουν από το lockdown. Αν δίναμε δυνατότητες να αποσυμπιεστεί κάπως η κοινωνία, θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο ισορροπίας».
Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πόσο μπορεί να παραταθεί το lockdown, ανέφερε ότι «μια βδομάδα παράταση του lockdown νομίζω δε θα μας δείξει τίποτα. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, δε νομίζω ότι με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία θα πιέζονται ακόμα, κάποιος θα πει να ανοίξουμε. Πρέπει να βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Δεν είναι γρήγορη και αποδοτική η κατάσταση με το lockdown. Η ελπίδα είναι τα εμβόλια, όλα τα άλλα είναι μκροδιαχείριση».