Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν-Τι αλλάζει από αύριο

Την αλλαγή της ώρας απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τη λειτουργία των κομμωτηρίων και τη διευκόλυνση της ατομικής άσκησης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αποφασίστηκε η άμεση εφαρμογή των παρακάτων μέτρων:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει για όλη την εβδομάδα 21:00 – 5:00
  • Απο τη Δευτέρα ανοίγουν κομμωτήρια με ραντεβού
  • Από αύριο ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι και πάρκα με χρήση μάσκας και sms στο «6», χωρίς χρήση οχήματος (μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατα)
  • Όσον αφορά τις λειτουργείες στις εκκλησίες: Ένας πιστός ανά 25 τ.μ. με υποχρεωτικό testing (Kυριακή Oρθοδοξίας, B’ Χαιρετισμοί και Ευαγγελισμος της Θεοτόκου).
  • Επιτρέπεται το ψάρεμα για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με αποστολή sms στο «6»

Παρουσιάζοντας τη «νέα συμφωνία εμπιστοσύνης για την έξοδο» από την πανδημία, ο κ. Σκέρτσος ανακοίνωσε την επέκταση ωραρίου μετακίνησης για όλες τις ημέρες, σε όλη την Επικράτεια ως τις 21:00, το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τη λειτουργία των κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων, καθώς και τη διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης.

Ο κ. Σκέρτσος έκανε λόγο για «βαλβίδες αποσυμπίεσης», αναφέροντας πως ο κανόνας είναι η εφαρμογή των μέτρων.

Δωρεάν ατομικά rapid test: Μαζικά κατ’ οίκον τεστ για τον έλεγχο της πανδημίας

Θα μπορούν να γίνονται τουλάχιστον 300.000 τεστ την εβδομάδα – Θα διατίθενται από τα φαρμακεία – Κάθε πολίτης θα παίρνει δωρεάν με τον ΑΜΚΑ του τέσσερα κάθε μήνα

Τα τεστ που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του, στο σπίτι του για τον κορονοϊό, ρίχνει η κυβέρνηση στη μάχη με την πανδημία, με στόχο αφενός τον έλεγχο της διασποράς, αφετέρου τη διευκόλυνση του ανοίγματος της αγοράς.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη χορήγηση δωρεάν τεστ, που ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του. Θα μπορούν να γίνονται το λιγότερα 300.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα, με δυνατότητα κάθε πολίτης να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα. Ο καθένας θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα το μήνα, ένα για κάθε εβδομάδα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ. Ήδη, τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να αγοράζει και επιπλέον.

Το self-testing, σύμφωνα με αυτά που ήδη κυκλοφορούν σε Γερμανία και Βρετανία, θα μπορεί με εύκολο τρόπο να δείχνει από το σπίτι το αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα.

Από την στιγμή που ο πολίτης, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, θα το προμηθεύεται μέσω της αύλης συνταγογράφησης από τα φαρμακεία, θα μπορεί τηρώντας απαραίτητα τους κανόνες υγιεινής των χεριών να λαμβάνει δείγμα με το ειδικό στυλεό που θα υπάρχει στην συσκευασία από τον στοματοφάρυγγα ή ακόμα και το ρινοφάρυγγα και να κάνει το τεστ.

Η συσκευασία θα περιλαμβάνει και τον ειδικό ανιχνευτή του κορωνοϊού, όπου θα μπορεί κάποιος εύκολα να τοποθετεί το δείγμα εκεί προκειμένου αυτό να δείξει το τελικό αποτέλεσμα το οποίο θα είναι είτε θετικό είτε αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση το self-testing από την στιγμή που θα κυκλοφορήσει θα λύσει τα χέρια των οικογενειών, έτσι ώστε αν κάποιος μέλος της βρεθεί θετικό να απομονώνεται γρήγορα είτε έχει συμπτώματα είτε όχι.

Γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα στην Αττική

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Ο δείκτης θετικότητας κατέγραψε αύξηση στο 6%, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με την ίδια «4.600 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της επικράτειας, οι 2.500 εξ αυτών στην Αττική». Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως ο κυλιόμενος μ.ο. νέων κρουσμάτων είναι 2.250.

Αναφερόμενη στο γιατί στην Αττική δεν αποδίδουν τα μέτρα η καθηγήτρια επεσήμανε πως τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, ωστόσο η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

«Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και μειώνουν τη διασπορά του ιού. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με πέντε εκατομμύρια πληθυσμό και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία», συμπλήρωσε.

«Εάν σταματούσαμε με ένα μαγικό τρόπο τη διάδοση του ιού, η πίεση στα νοσοκομεία θα συνέχιζε να πιέζεται για 2- 4 εβδομάδες», σημείωσε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες για την τήρηση των μέτρων με προσοχή. «Για αυτή την εβδομάδα ας μην επιτρέψουμε στον ιό να μας ξεγελάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε «με αυτή τη μεγάλη διασπορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για άνοιγμα δραστηριότητων, ωστόσο μία “χρυσή τομή” θα μας δώσει ανάσα».

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως σε Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία παρατηρείται επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

«To Rt σε όλη την ελληνική επικράτεια παραμένει πάνω από 1», πρόσθεσε.

Recommended For You

About the Author: efoni