Lockdown: Τι ισχύει από σήμερα στη χώρα

Η μη αποδοχή από την πλευρά των Ειδικών της πρότασης να απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις ήταν το σημείο – “αγκάθι”, και χρειάστηκε να υπάρξουν διαβουλεύσεις και μετά το πέρας της συνεδρίασης, προκειμένου… όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν ότι ο κωδικός “6” δεν πρέπει να αλλάξει αυτή τη χρονική στιγμή της έξαρσης της πανδημίας.

Έτσι, ο κωδικός “6” στο SMS (σωματική άσκηση) μετακίνηση από άλλο δήμο με το αυτοκίνητο θα επανεξεταστεί την επόμενη Παρασκευή, μαζί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ίσως στις 5 Απριλίου το περαιτέρω χαλάρωμα

Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν πως θα χρειαστούν 2 εβδομάδες για να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική καμπύλη, κάτι που ίσως μεταφέρει για τις 5 Απριλίου, το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων και την άρση άλλων περιοριστικών μέτρων.

Η παρουσία Σκέρτσου και το μήνυμα της κυβέρνησης για “νέα συμφωνία” με τους πολίτες.

Να συναφθεί μία “νέα συμφωνία εμπιστοσύνης” κράτους και πολιτών για την έξοδο με ασφάλεια από την πανδημία, ζήτησε ο Άκης Σκέτσος, ο οποίος παρέστη στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Η παρουσία του κ. Σκέρτσου, ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που χαράσσει τη γραμμή του Μαξίμου, είχε στόχο να επικοινωνήσει όχι μόνο το κυβερνητικό σχέδιο για το πέρασμα της χώρας στην άνοιξη, αλλά και ένα μήνυμα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στους πολίτες… Ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κόπωση τους και επεξεργάζεται τις βέλτιστες δυνατές λύσεις για την έξοδο από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας.

Παράλληλα έκανε πρόσκληση για συστράτευση, ενώ απηύθυνε κάλεσμα για στάση ευθύνης με πιστή τήρηση των μέτρων αλλά και αποφυγή… “νέων διχασμών”.

Τι ισχύει από σήμερα

Αρχής γενομένης από σήμερα, όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00.

Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αυστηρά με ραντεβού.

Ανοίγουν ξανά οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι. Απαραίτητη η μάσκα και η αποστολή SMS με τον κωδικό 6.

Για τα πάρκα ισχύσει μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS με τον κωδικό 6.

Πρόκειται για ένα σχήμα μέτρων που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: άνοιγμα δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου – αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων για να σταματήσουν οι συναθροίσεις σε σπίτια (που αποτελούν υπερμεταδότη του ιού) – αυξημένο testing για την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών.

Πρόσω ολοταχώς για το… self testing

Στον αντίποδα των “διορθώσεων” που εισηγήθηκαν οι Ειδικοί και υιοθέτησε η Κυβέρνηση, αποφασίστηκε η κατακόρυφη αύξηση των τεστ, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος της πορείας της πανδημίας.

Στη “μάχη” μπαίνει ένα νέο εργαλείο. Το τεστ το οποίο θα γίνεται με λήψη σάλιου από το στόμα και ο καθένας θα μπορεί να το κάνει μόνος του στο σπίτι.

Τα self-test θα διατίθενται από τα φαρμακεία και θα κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν 4 κάθε μήνα με τον ΑΜΚΑ του.

Ο στόχος είναι να γίνονται έως και 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα, και, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος,

εκτός από τον έλεγχο της διασποράς, αυτό το μέτρο θα διευκολύνει και το άνοιγμα της αγοράς.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα η οποία θα εφαρμόσει την καθολική δωρεάν παροχή self-test σε όλους τους πολίτες.

Recommended For You

About the Author: efoni