
Για τη δυσκολία κάλυψης θέσεων εργασίας στον τομέα του τουρισμού για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι 80.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.
Με τον αριθμό ρεκόρ τουριστών που έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί φέτος το καλοκαίρι την Αθήνα, αναφέρουν ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν υπάλληλοι εστίασης για τη σεζόν.
«Ο τουρισμός είναι σίγουρα σε άνοδο, αλλά αυτές τις μέρες οι Έλληνες προτιμούν να δουλεύουν 9 με 5 σε δουλειές γραφείου που δεν απαιτούν να βάζουν ώρες τη νύχτα ή το Σαββατοκύριακο», αναφέρει ο Δημήτρης Σταθοκωστόπουλος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αθήνα.
Σε έλλειψη οι εργαζόμενοι για εποχιακή εργασία
Συγκεκριμένα, ο Guardian αναφέρει ότι μπορεί η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, αλλά οι εργαζόμενοι είναι σε έλλειψη.
Οι ελλείψεις είναι τέτοιες που μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την άφιξη των τουριστών, εκτιμάται ότι 80.000 θέσεις εργασίας δεν έχουν ακόμη καλυφθεί στον τομέα των τροφίμων και των ξενοδοχείων – τη ραχοκοκαλιά μιας βιομηχανίας που, με ποσοστό 25% του ΑΕΠ, είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Πανελλαδικά, οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να βρουν διευθυντές ρεσεψιόν, καθαρίστριες, ναυαγοσώστες, προσωπικό στην πόρτα, σερβιτόρους και μάγειρες.
Σε νησιά με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, οι αναφορές για ξενοδόχους που έχουν κλέψει υπαλλήλους από ανταγωνιστές με υποσχέσεις για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
«Είναι εν μέρει κληρονομιά της πανδημίας [Covid-19], την οποία έχει νιώσει όλη η Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ», δήλωσε ο Γιώργος Χοτζόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).
«Αυτό που βλέπουμε είναι μια πρωτοφανής έλλειψη εξειδικευμένων και έμπειρων εργαζομένων, ειδικά στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό κλάδο, μετά την έξοδο των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του λουκέτου. Πολλοί δεν επέστρεψαν ποτέ. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι απαιτούνται τώρα 80.000 θέσεις εργασίας», δηλώνει.
Για τον Χοτζόγλου ευθύνεται η εποχικότητα του κλάδου. «Μόλις τελειώσει η σεζόν οι εργαζόμενοι δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα ανεργίας. Όταν υπάρχει κρίση κόστους ζωής, πώς αναμένεται να επιβιώσουν ενδεχομένως το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε.
Νέα Δημοκρατία: Νομιμοποίηση 30.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, εν μέρει λόγω της πίεσης τοπικών βουλευτών, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να νομιμοποιήσει το καθεστώς περίπου 30.000 μη καταγεγραμμένων μεταναστών.
Έχει επίσης υπογράψει μια σειρά διμερών συμφωνιών «για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού» με τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Γεωργία, η Ινδία και η Μολδαβία.
Οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, θα αναλάβουν εργασία στη βόρεια Ελλάδα αργότερα αυτό το μήνα, αφού εκπαιδευτούν από την Ελληνική Ένωση Ξενοδοχείων – ένα πρωτοποριακό βήμα σε ένα έθνος όπου η ακτοφυλακή και άλλοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορηθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για παράνομες απωθήσεις για να κρατήσουν τους μετανάστες σε απόσταση.
Από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του υπουργείου Μετανάστευσης τον Μάρτιο, ο Μάκης Βορίδης, έχει ορκιστεί να απελάσει τους «παράνομους μετανάστες», αυστηροποιώντας μια κυβερνητική πολιτική που υιοθετεί μια «σκληρή αλλά δίκαιη» προσέγγιση στη μετανάστευση.