Guardian: Οι επιπτώσεις της έκρηξης στη γέφυρα στην Κριμαία θα φτάσουν μέχρι το Κρεμλίνο

Την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την έκρηξη στη γέφυρα στο στενό του Κερτς στην Κριμαία επιχειρεί να αναλύσει ο Guardian, υπενθυμίζοντας τον συμβολικό χαρακτήρα της κατασκευής για τους Ρώσους, αλλά και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τόσο στο πεδίο μάχης, όσο και στο Κρεμλίνο.

«Δώδεκα μίλια μακρύτερη και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν το στολίδι στην κορωνίδα των έργων υποδομής του Βλαντίμιρ Πούτιν – που στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται ως “η κατασκευή του αιώνα”», αναφέρει η ανάλυση.

Ο Πούτιν άνοιξε τον δρόμο στις 15 Μαΐου 2018, οδηγώντας ένα πορτοκαλί φορτηγό Kamaz και είχε καυχηθεί για τη σημασία της γέφυρας. «Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και επί τσάρων, οι άνθρωποι έκαναν όνειρα να χτίσουν αυτή τη γέφυρα. Επέστρεψαν στην ιδέα τη δεκαετία του 1930, τη δεκαετία του 1940, του 1950. Και τέλος, χάρη στη δουλειά και το ταλέντο σας, το θαύμα έγινε» είχε πει στους εργάτες.

Είχε προειδοποιήσει για αντίποινα

Η Μόσχα είχε στα σενάριά της το ενδεχόμενο στοχοποίησης της γέφυρας. Γι’ αυτό, ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, προειδοποίησε για αντίποινα.

Όμως σήμερα το πρωί, μια τεράστια έκρηξη οδήγησε στην κατάρρευση μέρους του οδοστρώματος και προκάλεσε φωτιά σε βαγόνια καυσίμων ενός τρένου που διέσχιζε το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής.

Σύμφωνα με τον Guardian, τις επόμενες ημέρες και ώρες, η Ρωσία θα νιώσει υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί.

«Αμέσως μετά (την έκρηξη) πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν το χρονοδιάγραμμα, καθώς συνέβη μία ημέρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασε τα 70ά του γενέθλια εν μέσω μιας σειράς από πρόσφατες ταπεινωτικές ήττες στο ανατολικό και νότιο μέτωπο του επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας», σημειώνει. Είχαν προηγηθεί οι πρόσφατες πυρηνικές απειλές του Πούτιν και η πανηγυρική υπογραφή των διαταγμάτων επικύρωσης της παράνομης προσάρτησης τεσσάρων περιοχών.

Σημαντική και όχι απλώς συμβολική

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια απάντηση στην έκρηξη δεν είναι απλώς συμβολική, αλλά και σημαντική. Η γέφυρα είναι βασική γραμμή εφοδιασμού, όχι μόνον για τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κριμαία αλλά και για άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν τις τελευταίες ημέρες. Η έκρηξη είχε άμεσες επιπτώσεις στους κατοίκους της Κριμαίας που έσπευσαν στα πρατήρια καυσίμων για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.

Παρότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι τροφοδοσίας της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών της, η έκρηξη και η ζημιά στη γέφυρα είναι εξαιρετικά σημαντική σε ένα μέρος που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν από τη Ρωσία ότι δεν υπήρχε πρόσβαση της Ουκρανίας. Κάτι τέτοιο όμως χει αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Επίθεση στη ναυτική αεροπορική βάση στο Σάκι τον Αύγουστο ώθησε τους Ρώσους τουρίστες να εγκαταλείψουν μαζικά τις παραλίες της Κριμαίας, σχηματίζοντας μάλιστα ουρά χιλιομέτρων στη γέφυρα. Επίσης, οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν διακριτικά προχωρήσει σε αναδιάταξη, καθώς ο πόλεμος πλησιάζει.

«Το πώς απαντά η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα. Όμως ήταν ερώτημα που φαινόταν όλο και πιο δυναμικά, καθώς η Ουκρανία είχε ασκήσει πίεση με την επιτυχή αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Πούτιν».

Τον Απρίλιο ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προβεί σε απειλές. «Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων».

«Τουλάχιστον», καταλήγει η ανάλυση, «αποτελεί μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο που θα θεωρηθεί ένδειξη ότι όχι μόνο δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά και ότι πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο».

Recommended For You

About the Author: efoni