EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Κανένα πόρισμα προς το παρόν, σε εξέλιξη η αξιολόγηση-Έως την Πέμπτη οι ανακοινώσεις

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) «δεν έχει καταλήξει ακόμη σε κάποιο συμπέρασμα» ως προς τη σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού με τις θρομβώσεις, ανέφερε ο Οργανισμός σε δήλωσή του την οποία έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο, τη στιγμή που νωρίτερα στέλεχος του οργανισμού είχε σημειώσει ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Ο ΕΜΑ πρόσθεσε πως η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το αν το εμβόλιο συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων. Ανακοινώσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένονται την Τετάρτη ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στη δήλωση του Οργανισμού.

Κομισιόν: Σε επικοινωνία με ΕΜΑ για AstraZeneca

Στο μεταξύ, η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε μέσω Twitter πως η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως είπε, η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά την Τετάρτη.

 

Αξιωματούχος EMA: Υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τις θρομβώσεις

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, αναστάτωση προκάλεσε συνέντευξη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ΕΜΑ, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρομβώσεων, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη η αιτία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής εμβολίων του Οργανισμού, Μάρκο Καβαλέρι, τόνισε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» πως κατά τη γνώμη του «μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο». Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί πως η συσχέτιση αυτή θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες και επίσημα.

Το ερώτημα σχετικά με το εάν τα σπάνια αλλά σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων μεταξύ εκείνων που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίζονται συχνότερα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αφότου αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου, ο EMA δήλωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και θα πρέπει να συνεχιστεί η χρήση του. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η αιτιώδης σχέση μεταξύ των θρόμβων και του εμβολίου είναι δυνατή και αναμένεται να προχωρήσει σε ενημερωμένη αξιολόγηση αυτήν την εβδομάδα.

«Περισσότερες περιπτώσεις θρομβώσεων σε νέους από ό,τι θα περίμενε κανείς»

«Προσπαθούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει, για να προσδιορίσουμε λεπτομερώς αυτό το σύνδρομο λόγω του εμβολίου», δήλωσε ο κ. Καβαλέρι και πρόσθεσε: «Ανάμεσα στους εμβολιασμένους, υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης… μεταξύ των νέων ανθρώπων από ό,τι θα περίμενε κανείς».

Σημειώνεται ότι πριν από μια εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, για ενδεχόμενη σχέση του εν λόγω εμβολίου με θρόμβους στο αίμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του μέχρι τις 9 Απριλίου, ενώ όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές η ελληνική πολιτεία θα αναμείνει την απόφαση του ΕΜΑ, την προσεχή Πέμπτη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μέσω της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης συνεκτιμά 44 περιστατικά από ολόκληρη την Ευρώπη (σε 9,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς).

Κοντοζαμάνης: Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης προήδρευσε νωρίτερα την Τρίτη σε σύσκεψη με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε: «Επισκέπτομαι για μια ακόμη φορά τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον Καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η πίεση στα Νοσοκομεία της πόλης έχει αυξηθεί.

Είχαμε μια σύσκεψη και μια εκτενή συζήτηση τις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και με τους Διοικητές των Νοσοκομείων, προκειμένου να δούμε πώς θα αναπτύξουμε το επιχειρησιακό σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τη φάση αυτή της πανδημίας. Ένα σχέδιο που αφορά τόσο στην διαχείριση των ασθενών, όσο και στην ανάπτυξη κλινών απλής νοσηλείας και κλινών Εντατικής Θεραπείας, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό και σε εξοπλισμό του Συστήματος Υγείας.

Από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, έχουμε καταστήσει σαφές ως Κυβέρνηση, ότι γνώμονας μας είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Γνωρίζουμε όλοι ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μια δυναμική κατάσταση και για αυτό το λόγο πολλές φορές λαμβάνονται μέτρα τα οποία δεν έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα αυτά αξιολογούνται τακτικά και οι αποφάσεις μας αναπροσαρμόζονται.

Σε κάθε περίπτωση, θέλω να καταστήσω σαφές ότι έχουμε δύο όπλα στη διάθεσή μας προκειμένου να βγούμε νικητές και από αυτή τη φάση της πανδημίας και να ξεμπερδέψουμε.

Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός – πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Το δεύτερο μεγάλο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, είναι η πιστή τήρηση από όλους μας των μέτρων που έχει αποφασίσει η Πολιτεία.

Με αυτά τα δύο όπλα στη διάθεσή μας, σύντομα θα τελειώσουμε».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλοί πολίτες φοβούνται για το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχετε σκεφτεί να αλλάξετε τακτική στο θέμα αυτό;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στην AstraZeneca, αλλά και σε όλα τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια τα οποία γίνονται είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί, πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις. Τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας και φαίνεται και από της εξέλιξη του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα προβλεπόμενα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώνει κάποιος συμπολίτης μας τον εμβολιασμό, γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βεβαίως αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία.

Είναι πολύ σημαντικά επίσης τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορωνοϊό, στο 90% και πλέον δεν είχαν εμβολιαστεί. Όπως είπα, το πιο κρίσιμο όπλο στη διάθεση μας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε.

Καθησυχαστική η Μ. Θεοδωρίδου

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι ένα από τα περιστατικά πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας του εμβολίου της AstraZeneca, με εμφάνιση θρόμβωσης και θρομβοπενίας έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ στην Ελλάδα. Αυτό το περιστατικό αναφέρθηκε στη χώρα μας σε σύνολο 346.000 δόσεων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η ίδια πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστική εξηγώντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εξακολουθεί να παρακολουθεί το ζήτημα, αναφέρει ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων. Κάτι που υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία.

Recommended For You

About the Author: efoni