EMA:Πιθανή σχέση του εμβολίου της Johnshon&Johnson με θρομβώσεις-Tο όφελος υπερέχει του κινδύνου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι υπάρχει ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 και σπάνια περιστατικά θρομβώσεων σε ενήλικες, ωστόσο το όφελος συνεχίζει να υπερέχει του κινδύνου.

Αναλυτικότερα, η επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα πως θα έπρεπε να προστεθεί στις πληροφορίες για το προϊόν (Janssen) μια προειδοποίηση για ασυνήθιστα περιστατικά θρόμβωσης με χαμηλά αιμοπετάλια, ωστόσο το όφελος συνεχίζει να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον κίνδυνο.

Ακόμη, συμπέρανε πως αυτά τα περιστατικά θα έπρεπε να καταχωρηθούν ως πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου.

Η επιτροπή τόνισε ότι έλαβε υπόψιν όλα τα υπάρχοντα διαθέσιμα στοιχεία, περιλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις ΗΠΑ με σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων που συνδέονταν με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, μία εκ των οποίων οδήγησε σε θάνατο. Ως τις 13 Απριλίου 2021, πάνω από 7 εκατ. άνθρωποι είχαν κάνει το εμβόλιο στις ΗΠΑ.

Όλες οι περιπτώσεις σημειώθηκαν σε άτομα κάτω των 60 ετών, εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, τα πιο πολλά σε γυναίκες. Δεν εντοπίστηκαν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου.

Η επιτροπή σημείωσε πως οι θρόμβοι έλαβαν χώρα κυρίως σε ασυνήθιστα σημεία, όπως σε φλέβες στον εγκέφαλο και στην κοιλιά, καθώς και σε αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και, σεκ άποιες περιπτώσεις, αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca, Vaxzevria.

«Υγειονομικοί και άνθρωποι που κάνουν το εμβόλιο θα έπρεπε να γνωρίζουν για το ενδεχόμενο πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων σε σχέση με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό» υπογραμμίζει η επιτροπή, η οποία τονίζει σε κάθε περίπτωση πως πρόκειται για «πολύ σπάνιο συνδυασμό» και ότι τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα από τον κίνδυνο παρενεργειών.

Μία πιθανή εξήγηση, όπως αναφέρθηκε, είναι μια ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε μια κατάσταση παρόμοια με μία που παρατηρείται σε ασθενείς που λαμβάνουν ηπαρίνη, ονόματι ΗΙΤ (heparin induced thrombocytopenia- θρομβοπενία λόγω ηπαρίνης).

Στο μεταξύ, η Johnson and Johnson (J&J) παραμένει «απόλυτα σίγουρη» για το εμβόλιό της κατά της Covid-19 και ελπίζει να βρει «πολύ σύντομα» λύση με τις ρυθμιστικές αρχές όσον αφορά τη χρήση του, που επί του παρόντος έχει ανασταλεί στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της εμφάνισης σπάνιων σοβαρών θρόμβων του αίματος, δήλωσε ο οικονομικός της διευθυντής.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε την Κυριακή ότι μια απόφαση στις Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να δημοσιοποιηθεί έως την Παρασκευή.

«Παραμένουμε πολύ σίγουροι» και «ελπίζουμε ότι η ισορροπία μεταξύ των οφελών και των κινδύνων θα λειτουργήσει υπέρ ημών», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Τζόζεφ Γουόκ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές για να βεβαιωθούμε ότι έχουν όλες τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζονται για να λάβουν τις αποφάσεις τους», υπογράμμισε.

«Περιμένουμε να έχουμε πολύ σύντομα, ίσως από το τέλος αυτής της εβδομάδας, από την Ευρώπη και τη FDA (την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) μια απόφαση για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της J&J, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές με την ευκαιρία της δημοσίευσης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων του ομίλου.

Στην ανακοίνωση που περιγράφει λεπτομερώς την οικονομική απόδοση της εταιρείας, η J&J δεν αναφέρει συγκεκριμένα το εμβόλιο, το οποίο πωλεί σε τιμή κόστους, αλλά υποδηλώνει ότι έχει πουλήσει εμβόλια αντί 100 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο όμιλος αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα παραγωγής σε ένα εργοστάσιο στη Βαλτιμόρη, στην Πολιτεία Μέριλαντ, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρία Emergent BioSolutions, με μια παρτίδα δόσεων εμβολίων που δεν πληρούν τα πρότυπα ποιότητας.

Η FDA ζήτησε την αναστολή της παραγωγής σε αυτό το εργοστάσιο αναμένοντας την ολοκλήρωση της επιθεώρησης.

Εάν η κανονιστική διαδικασία «πηγαίνει καλά, θα είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε όλες τις συμβατικές μας δεσμεύσεις (όσον αφορά την παράδοση εμβολίων, σ.σ.), στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», διαβεβαίωσε ο Τζόζεφ Γουόκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Recommended For You

About the Author: efoni