Μεγάλος αριθμός κρουσμάτων πανομοιότυπων ή στενά συγγενικών στελεχών της ηπατίτιδας Α έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον επτά ευρωπαϊκές χώρες, με τα περισσότερα να έχουν εντοπιστεί στην Ουγγαρία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.
Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2022, 303 περιπτώσεις με πανομοιότυπα ή στενά συγγενικά στελέχη της ηπατίτιδας Α (HAV) έχουν εντοπιστεί στην Αυστρία (7), τη Γερμανία (8), την Ουγγαρία (161), την Ολλανδία (8), τη Σλοβενία (35), τη Σουηδία (8), και το ΗΒ (76). Τα επί του παρόντος διαθέσιμα επιδημιολογικά και μικροβιολογικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι έχει γίνει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανόν και μέσω μολυσμένων τροφίμων.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2022, η Ουγγαρία ανέφερε ένα ξέσπασμα του γονότυπου IB HAV με την έναρξη της νόσου του πρώτου κρούσματος στις αρχές Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι σήμερα, 161 περιπτώσεις (139 άνδρες, 22 γυναίκες) έχουν επιβεβαιωθεί με αυτό το στέλεχος στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ηπατίτιδας της χώρας. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α μειώνεται από τον Ιούνιο του 2022. Αρκετά μολυσμένα άτομα αυτοπροσδιορίστηκαν ως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες , υποδηλώνοντας πιθανή μετάδοση μέσω των σεξουαλικών επαφών, αναφέρει το ECDC.
Τον Ιούλιο του 2022, υπήρχε υποψία τροφογενούς επιδημίας με σύνδεση με εστιατόριο στην Ουγγαρία, όπου 16 άτομα αρρώστησαν με λοίμωξη από HAV IB. Κάποιοι από τους ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν καταναλώσει κρύα σούπα με κατεψυγμένα μούρα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εντοπιστεί σαφής πηγή μόλυνσης, αλλά οι επιδημιολογικές έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν πιθανές τροφιμογενείς λοιμώξεις, εκτός από τη μετάδοση από άτομο σε άτομο. Η Γερμανία, η Ολλανδία, και η Σουηδία έχουν αναφέρει συνολικά εννέα περιπτώσεις μολύνσεων με στελέχη που ταιριάζουν με τις αλληλουχίες του στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι έρευνες αυτών των περιπτώσεων δεν βρήκαν σαφείς παράγοντες κινδύνου για μόλυνση, όπως ιστορικό ταξιδιού ή κατανάλωση μούρων. Περαιτέρω έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο HAV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μέσω μολυσμένου νερού, τροφίμων και μέσω των κοπράνων και της στοματικής οδού μεταξύ των στενών επαφών (π.χ. οικιακές επαφές, σεξουαλικές επαφές και επαφές σε παιδικούς σταθμούς ή σχολεία), με μέση περίοδο επώασης τεσσάρων εβδομάδων, που κυμαίνεται από δύο έως έξι εβδομάδες. Ο ιός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στις περιβαλλοντικές συνθήκες καθώς και σε διάφορες μεθόδους συντήρησης. Επομένως η πιθανή μετάδοση μέσω των τροφίμων θα πρέπει να διερευνάται όταν αναφέρονται πολλά κρούσματα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το ECDC τονίζει τη σημασία της καλής υγιεινής των χεριών – συμπεριλαμβανομένου του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών με σαπούνι μετά τη χρήση του μπάνιου, την αλλαγή πάνας και πριν από την προετοιμασία του φαγητού ή το φαγητό – παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εξάπλωσης της ηπατίτιδας Α. Η κλιμάκωση της επιτήρησης για τον εντοπισμό και τη διερεύνηση σποραδικών και ομαδικών περιπτώσεων που πιθανόν σχετίζονται με τροφιμογενή μετάδοση σε συνεργασία με τις αρχές ασφάλειας τροφίμων είναι απαραίτητη.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ