ECDC και CDC: Προβλέψεις για «μαύρα» Χριστούγεννα από την επέλαση της «Όμικρον»

Προειδοποίηση για δύσκολο χειμώνα με πιθανή αύξηση νοσηλειών και θανάτων στην Ευρώπη απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τονίζοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον του κορoνοϊού πιθανώς θα κυριαρχήσει στον ευρωπαϊκό χώρο στις αρχές του 2022 βάσει των μαθηματικών μοντέλων, εκτοπίζοντας την έως τώρα κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Το ECDC στάθηκε στην ανάγκη «ισχυρής και επείγουσας» δράσης, αξιολογώντας την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ε.Ε. ως πολύ υψηλή. Επεσήμανε, δε, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και δεν αρκεί μόνο ο εμβολιασμός για να περιοριστεί η άνοδος της «Όμικρον», αλλά χρειάζονται μέτρα όπως η μείωση των επαφών, η αποφυγή μεγάλων δημόσιων ή ιδιωτικών συγκεντρώσεων, η χρήση μάσκας, η τηλεργασία, το εκτεταμένο testing και η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Κατά το ECDC, η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον εγείρει ανησυχίες, ενώ πλέον καταγράφεται αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων εντός Ε.Ε., κάτι που καταδεικνύει ότι υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, αναμένεται ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της «Όμικρον» τους επόμενους δύο μήνες.

Σύμφωνα με το ECDC, τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί πόσο σοβαρά συμπτώματα προκαλεί η «Όμικρον», ωστόσο η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, θεωρείται πολύ πιθανό να προκαλέσουν πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις οι οποίες λάμβαναν υπόψη μόνο τη μετάλλαξη Δέλτα.

 

Ως προς τα εμβόλια, το ECDC παρατηρεί ότι προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης της Όμικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, με τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, πάντως, να μην θεωρούνται επαρκή. Ωστόσο, όπως τονίζει το ECDC, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, για σοβαρά περιστατικά που σχετίζονται τόσο με τη Δέλτα, όσο και πιθανώς με την Όμικρον, οι αναμνηστικές δόσεις αυξάνουν την προστασία. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης ακόμη και τρεις μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, επισημαίνει το ECDC.

Κατά τον οργανισμό, τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι απαιτείται μείωση των επαφών για να περιοριστεί η διασπορά και να αποφευχθεί η αύξηση της θνησιμότητας. Όπως προειδοποιεί το ECDC, χωρίς μείωση των επαφών και ενίσχυση των εμβολιασμών με τρίτη δόση, τα επίπεδα μετάδοσης θα μπορούσαν να επιβαρύνουν έντονα τα υγειονομικά συστήματα της Ευρώπης.

Κατά το ECDC, με βάση τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος και δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, το συνολικό επίπεδο κινδύνου για τη δημόσια υγεία που σχετίζεται με την περαιτέρω εμφάνιση και εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στις χώρες της Ε.Ε. αξιολογείται ως πολύ υψηλό.

CDC: Ταχύτατη η εξάπλωση της «Όμικρον» στις ΗΠΑ – Προειδοποίηση για τον Ιανουάριο

Προειδοποίηση πως μετάλλαξη Όμικρον του κορoνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μπορούσε η εξάπλωσή της να κορυφωθεί τον Ιανουάριο, προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα λοιμώξεων, απηύθυναν από την πλευρά τους ανώτατοι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, τόσο χθες, όσο και σήμερα, επικαλούμενοι νέα μοντέλα που αναλύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ο επιπολασμός της μετάλλαξης Όμικρον επταπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα CDC, και με αυτόν τον ρυθμό, το νέο στέλεχος θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση σε ένα σύστημα υγείας που έχει ήδη καταπονηθεί σε πολλά επίπεδα, με φόντο και την παραλλαγή Δέλτα.

Τα CDC περιέγραψαν δύο σενάρια για το πώς μπορεί να εξαπλωθεί η παραλλαγή Όμικρον στη χώρα. Το χειρότερο σενάριο έχει τρομάξει κορυφαίους υγειονομικούς αξιωματούχους, οι οποίοι φοβούνται ότι ένα νέο κύμα θα προστεθεί στα κρούσματα της «Δέλτα» και της γρίπης, προκαλώντας ένα «τριπλό χτύπημα» που θα μπορούσε να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής σε τουλάχιστον 36 Πολιτείες των ΗΠΑ και οι υγειονομικοί αναμένουν ότι θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πάντως, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων (NIAID), Άντονι Φάουτσι, δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για μια ενισχυτική δόση που θα στοχεύει συγκεκριμένα την παραλλαγή Όμικρον.

Recommended For You

About the Author: efoni