Eγκαίνια για το data center Athens-3 στο Κορωπί

Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στα εγκαίνια του Data Center της Lamda Helix στο Κορωπί, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αν οι αυτοκινητόδρομοι είναι οι λεωφόροι του παρόντος τα νέα κέντρα δεδομένων είναι οι λεωφόροι του μέλλοντος.

Ως ψηφίδα στον ψηφιακό χάρη της Ελλάδας παρομοίασε ο Πρωθυπουργός τη δημιουργία του Data Center.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επένδυση αυτή αποτελεί μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, καθώς μεγάλες εταιρίες επιλέγουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βάζοντάς την στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν και νέες επενδύσεις, ενώ η Lamda Hellix σχεδιάζει το 2025 να ολοκληρώσει ακόμα ένα data center στο Ηράκλειο της Κρήτης, επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Από ουραγοί γινόμαστε πρωταγωνιστές στην ψηφιακή μετάβαση

«Η Lamda Hellix θα παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο υποστηρίζοντας το δικό μας όραμα: να φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης, δημιουργώντας μια σειρά από σοβαρές υποδομές σε κέντρα δεδομένων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πολλές, μεγάλες εταιρίες τεχνολογίες έχουν εκφράσει την επιθυμία και δρομολογούν μεγάλες επενδύσεις. Αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα, να ξεπεράσουμε χρόνια υστέρησης και να γίνουμε πρωταγωνιστές» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι αρχικά είχε κάποιες αμφιβολίες για το αν θα μπορούσε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε με ικανοποίηση στα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, που περιλαμβάνουν:

  •  ένα νέο data center (το Athens 4) ακριβώς δίπλα, που θα είναι το πρώτο ουσιαστικά στον κόσμο που θα βρίσκεται πάνω σε ένα παλιό πύργο τηλεπικοινωνιών μιας άλλης εποχής,
  • επενδύσεις στο Ηράκλειο, που μέσα στο 2025 θα είναι έτοιμο το data center

«Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία θα παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο υποστηρίζοντας το δικό μας όραμα, να φέρει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επανάστασης δημιουργώντας μια σειρά από πολύ σημαντικές υποδομές σε κέντρα δεδομένων. Και βέβαια δεν είναι μόνο Digital Realty (LamdaHellix) που βρίσκεται στην Ελλάδα για αυτόν τον λόγο, καθώς πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν εκφράσει την επιθυμία και δρομολογούν αντίστοιχες επενδύσεις», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει στη χώρα να κάνει ένα «μεγάλο άλμα, να περάσουμε χρόνια υστέρησης και από ουραγοί να γίνουμε πρωταγωνιστές σε αυτή τη μεγάλη ψηφιακή μετάβαση».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης μια νύξη για τις επερχόμενες εκλογές λέγοντας: «δεν έχω πρόθεση να αποχωρήσω ακόμα».

Πιερρακάκης στα εγκαίνια του νέου data center Athens-3: Είναι μόνο η αρχή, δεν έχουμε δει τίποτα

«Είναι μόνο η αρχή, δεν έχουμε δει τίποτα. Μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα και θα γίνουν πολλά περισσότερα» τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στα εγκαίνια του νέου data center Athens-3 που ξεκίνησε με την Lamda Hellix και συνεχίζεται ως Digital Realty. Επεσήμανε ότι «πριν από λίγα χρόνια ήρθαμε εδώ με τον Αδωνι Γεωργιάδη για να δούμε τον χάρτη διασύνδεσης των data, στον οποίο βλέπαμε τα καλώδια να πηγαίνουν στη Μασσαλία, ενώ η Ελλάδα δεν είχε καλώδια data να περνούν από αυτή. Συμφωνήσαμε εκείνη τη στιγμή ότι τα data center είναι ένα πεδίο στο οποίο πραγματικά κάτι έπρεπε να κάνουμε – και να κάνουμε μία πολύ σημαντική διαφορά».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο από την πρώτη ημέρα. Ήταν ένα σχέδιο το οποίο είχε σχεδιαστεί με τη μέριμνα του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από το 2018 – έναν χρόνο πριν από τις εκλογές. Είχαμε διαπιστώσει εξαρχής ότι έπρεπε να σχεδιάσουμε μία νέα πολιτική για τον τομέα των data center. Όμως υπήρχαν και πολλά ταμπού που σπάσαμε με τον Αδωνι Γεωργιάδη: το 2019, η Ελλάδα ήταν στη λίστα «301» του Αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, μία λίστα στην οποία δεν θέλεις να βρίσκεσαι. Με συγχρονισμένες κινήσεις βγήκαμε από αυτή τη λίστα αλλά στην πορεία καταλάβαμε ότι έπρεπε να φέρουμε επενδύσεις στον χώρο του Cloud – και μπορούσαμε να φέρουμε επενδύσεις στον χώρο του Cloud. Έτσι, βήμα – βήμα, επένδυση – επένδυση, ήρθαμε εδώ, συζητήσαμε με πολυεθνικές εταιρείες και φτιάξαμε ένα πλαίσιο το οποίο δεν αρκούσε απλώς το να λύνεις το πρόβλημα και την εκκρεμότητα του παρελθόντος, δηλαδή να βγούμε από μία προβληματική λίστα, αλλά επιδιώκαμε να κάνουμε το ανάποδο: από ουραγοί να βρεθούμε πρωτοπόροι».

Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για την πιο καινοτόμο στρατηγική για το Cloud στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό το οποίο λέμε «Cloud First Policy». Δηλαδή, καταστήσαμε τον δημόσιο τομέα πελάτη υπηρεσιών Cloud: είτε on-premise cloud, είτε public cloud. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να γίνει μία πάρα πολύ σημαντική μετάβαση σε σχέση με την εικόνα που είχαμε παραλάβει το 2019. Και αυτή η δουλειά έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Πριν από έναν χρόνο βρισκόμασταν εδώ με τα φτυάρια και τώρα βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο οποίος είναι έτοιμος να ξεκινήσει να λειτουργεί. Δεν υπάρχει καλύτερη μεταφορά, καλύτερο παράδειγμα και καλύτερη αντανάκλαση των τεράστιων δυνατοτήτων που έχουμε σαν χώρα όταν υπάρχουν οι άνθρωποι, η στρατηγική, η βούληση, οι πόροι. Και σήμερα όλα αυτά μαζί βρίσκονται σε συναστρία στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να μπορέσουμε πραγματικά να απελευθερώσουμε δυναμικό που δεν φανταζόμασταν πριν από λίγα χρόνια. Αυτό πλέον συμβαίνει και έκτοτε αυτό δεν θα σταματήσει να συμβαίνει».

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «οι επενδύσεις δείχνουν τον δρόμο. Τόσο το ATH 3, όσο και το ATH 4, όσο και το Ηράκλειο – η επιλογή της Κρήτης είναι εξαιρετικά στρατηγική σε αυτό που κάνετε συνολικότερα το κάνουμε και εμείς οι ίδιοι για τα δημόσια data center δημιουργώντας ένα αντίστοιχο του ΕΔΥΤΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Συνεπώς, συνολικά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε πραγματικά να αλλάξουμε το επίπεδο της χώρας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα George Tsunis, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix, A Digital Realty Company, Απόστολος Κάκκος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Digital Realty A. William Stein.

Recommended For You

About the Author: efoni