Καίριο ρόλο κατά την εφαρμογή των νέων μέτρων θα διαδραματίσει η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablet «COVID Free Gr», μέσω της οποίας θα πραγματοποιείται η επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Να διευκρινιστεί ότι απαιτείται Διαδίκτυο για την επαλήθευση των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr, κάτι που δεν ισχύει για τα ευρωπαϊκά ψηφιακά πιστοποιητικά.
«Η εφαρμογή είναι εξαιρετικά απλή. Αρκεί κάποιος να την κατεβάσει. Με το που την ανοίγει, αναφέρεται σάρωση QR Code, η οποία μπορεί να γίνει είτε σε χαρτί είτε σε ψηφιακή μορφή», ανέφερε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Η εφαρμογή, που έχει υλοποιηθεί από τον φορέα ΕΔΥΤΕ GRNET, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και Google Play. Μπορεί, δηλαδή, να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android, δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού και δεν κρατάει ή αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης που κατηγοριοποιούνται χρωματικά. Το πράσινο χρώμα σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID, το κίτρινο σηματοδοτεί πως ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR), ενώ το κόκκινο αντιστοιχεί σε λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.
Οσον αφορά την ισχύ των πιστοποιητικών είναι δεκατεσσάρων ημερών για εμβολιασμό από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης, ενώ σε περίπτωση νόσησης διαρκούν έως και έξι μήνες μετά την εκδήλωση της ασθένειας. Εάν αφορούν rapid test, τα πιστοποιητικά διαρκούν 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος), ενώ εάν σχετίζονται με PCR test απαιτούνται έως 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλο-
γής δείγματος).
Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τον προβληματισμό της για τα νέα μέτρα και τις δυσκολίες που αυτά δημιουργούν, «ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης», ζητώντας μέτρα ενίσχυσης. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να εργαλειοποιεί κλάδους της οικονομίας ως μοχλούς άσκησης πίεσης στην κοινωνία για το αυτονόητο που είναι ο εμβολιασμός».