Ενώ η Ρωσία υποχωρεί όλο και περισσότερο στο μέτωπο του πολέμου, η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας είναι έντονη: Θα απαντήσει άραγε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με πυρηνικά όπλα;
Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό δεν εξαρτάται από το αν θα σημειώσει πρόοδο στο μέτωπο του πολέμου. Πρόκειται για το τίμημα που θα πλήρωνε ο Ρώσος πρόεδρος, αν έφτανε στα άκρα.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τις πυρηνικές απειλές που εκτοξεύει ο Ρώσος πρόεδρος, συνέκρινε την κατάσταση με την κουβανική πυραυλική κρίση του 1962 και μίλησε για επικείμενο «Αρμαγεδώνα».
«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα χωρίς να καταλήξουμε σε Αρμαγεδδώνα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, η Ρωσία είχε νωρίτερα ενημερωθεί ότι, εάν πατήσει το κουμπί των πυρηνικών, θα πρέπει να περιμένει μια σκληρή αντίδραση της Δύσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει τη Ρωσία μέσω διπλωματικών διαύλων για το πώς θα αντιδράσει η Ουάσινγκτον σε ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών βομβών στην Ουκρανία.
Πώς θα είναι όμως η αντίδραση της Δύσης; Ο Πούτιν θα πρέπει να υπολογίζει σε σκληρά αντίποινα του ΝΑΤΟ που θα στοχεύουν σε τρία μέτωπα:
1ον: Η ολοκληρωτική απομόνωση της Ρωσίας
Υψηλόβαθμος διπλωμάτης από νατοική χώρα δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι, ένα τακτικό πυρηνικό χτύπημα θα ακολουθηθεί επίσης από ένα πλήρες εμπάργκο φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα ήταν εντελώς αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και δύσκολα θα μπορούσε να βρει προμηθευτές για τις πρώτες ύλες της – πρακτικά το μοναδικό εξαγωγικό προϊόν της.
Από την πλευρά του, ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών και πολιτικός εμπειρογνώμονας στο Κίεβο, παραθέτει τη δική του εκδοχή: «Εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να σταματήσει κάθε εμπόριο με τη Ρωσία και επίσης να αναγκάσει την Κίνα και την Ινδία να επιβάλουν εμπορικό εμπάργκο στη Ρωσία».
2ον: Παράλυση της Ρωσίας μέσω κυβερνοεπιθέσεων
Συγκεκριμένα: Τα βασικά δίκτυα επικοινωνίας θα μπορούσαν να δεχθούν επίθεση ή ακόμη και να παύσουν να λειτουργούν (τηλέφωνο, Διαδίκτυο).
3ον: Ένα συμβατικό, δηλαδή μη πυρηνικό στρατιωτικό χτύπημα από το ΝΑΤΟ
Υψηλόβαθμος διπλωμάτης νατοικής χώρας υποστήριξε στην εφημερίδα BILD ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Ρωσία με «στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε βάρος της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ο διπλωμάτης άφησε ανοιχτό το τι ακριβώς σημαίνει η δήλωσή του.
«Δεν θα επιτρέψουμε στους Ρώσους ή εσείς να το ξέρετε αυτό», είπε. «Διαφορετικά, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προειδοποίησης δεν θα έχει νόημα. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία θα έπαιρνε «όλα τα όπλα που χρειάζεται» για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Και αυτό περιλαμβάνει τανκς και αεροπλάνα», πρόσθεσε.
Για τον Γερμανό εμπειρογνώμονα, Νίκο Λανγκ, η απάντηση με την οποία η Δύση απειλεί τη Μόσχα είναι αρκετά σοβαρή ώστε να αποτρέψει τον Πούτιν από το να ρίξει πυρηνικά.
«Η χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ αποτρέπεται ουσιαστικά. Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας δεν θα έκρινε το αποτέλεσμα του πολέμου του Πούτιν και θα είχε εξαιρετικά υψηλό κόστος για τη Ρωσία».
Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η περιοχή που πρόσφατα προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία, συρρικνώνεται ήδη και ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ταχεία πρόοδο, ακόμη και μετά την απελευθέρωση της πόλης Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ.
Αλλά ο Πούτιν δεν έχει δείξει ακόμη σημάδια ότι είναι σοβαρός όταν απειλεί για χρήση πυρηνικών όπλων – αν και έχει ήδη ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές».
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές»
Ο Πούτιν λίγο πολύ απειλεί ανοιχτά ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ουκρανία προσπαθήσει να απελευθερώσει τις περιοχές που η Ρωσία μόλις προσάρτησε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό -σύμφωνα με το πρόσχημα του Πούτιν- θα ισοδυναμούσε με επίθεση στην ίδια τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα «εξουσιοδοτούσε» τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αυτό ακριβώς κάνει η Ουκρανία εδώ και μια εβδομάδα.
Υπενθυμίζουμε ότι, πριν από επτά ημέρες, ο Πούτιν κήρυξε τέσσερις περιοχές στην ανατολική Ουκρανία -Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- ως ρωσικό έδαφος, παραβιάζοντας πλήρως τους διεθνώς κανόνες δικαίου.
Πριν από αυτό, είχε οργανώσει εικονικά δημοψηφίσματα – με προκαθορισμένο αποτέλεσμα και απειλή για ένοπλη βία για τους «ψηφοφόρους».
«Το αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή όχι δεν εξαρτάται από τα ψευδή δημοψηφίσματα και τις παράλογες αποφάσεις προσάρτησης, αλλά από το ερώτημα εάν μπορεί να αποτραπεί αποτελεσματικά», υπογραμμίζει ο Νίκο Λανγκ.
Ένα πράγμα είναι σαφές: η στρατιωτική χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν αρκετά περιορισμένη για τον Πούτιν. Δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να καταλάβει ολόκληρη την χώρα όπως αρχικά σκόπευε.
Άλλωστε, ο Πούτιν δεν έχει τα στρατεύματα που θα ήταν πρόθυμα και ικανά να πολεμήσουν σε ένα πυρηνικό –δηλαδή μολυσμένο– πεδίο μάχης. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θα μπορούσε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του πολέμου απειλώντας με πυρηνική καταστροφή την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.
Το αν αξίζει αυτό, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της αντίδρασης που περιμένει ο Πούτιν από τη Δύση – ή ακριβέστερα, από το ΝΑΤΟ. Η αντεπίθεση, όπως φαίνεται, θα ήταν τόσο σφοδρή που θα σήμαινε το τέλος του.