Airbnb: Φιλέτα και «κρυφά διαμάντια» για τον Ιούλιο σε Ραφήνα, Αρτέμιδα, Πόρτο Ράφτη, Σούνιο και Αν. Αττική

Στις κορυφαίες παραθεριστικές περιοχές της Ελλάδα στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι αλλοδαποί τουρίστες για κρατήσεις μέσω Airbnb, ενώ οι Έλληνες παραθεριστές έχουν ακόμη περιθώριο να διεκδικήσουν ένα κατάλυμα με μπαλκόνι που να βλέπει παραλία στα «κρυφά διαμάντια» της ελληνικής επικράτειας.

Μιλώντας στον διευθυντή του ertnews.gr, Τάσο Οικονόμου ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, αναλύει της εικόνα των κρατήσεων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, και στη συνέχεια χαρτογραφεί τους κρυφούς παραδείσους της ελληνικής επικράτειας όπου υπάρχει ακόμη περιθώριο κρατήσεων με προσιτές τιμές μέσω Airbnb, για τον Ιούλιο.

Δεδομένα όπως τις ημέρες του Πάσχα επικρατούν στις προ-κρατήσεις για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ιδιαίτερα οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων, όπως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, αναμέναν πως και πως απ’ ό,τι φαίνεται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και να βρεθούν σε μια παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη φύση σε κοντινή απόσταση από την μόνιμη κατοικία τους. Μπορεί ο τουρισμός να έχει ανοίξει, αλλά η δεδομένη χρονική στιγμή δεν αποτελεί για τους περισσότερους Έλληνες περίοδο διακοπών, αλλά περίοδο εκδρομών Σαββατοκύριακου, δηλαδή, αναχώρηση την Παρασκευή το μεσημέρι και επιστροφή τη Δευτέρα το απόγευμα.

Οι περισσότεροι συμπολίτες μας επιλέγουν κυρίως προορισμούς στην ηπειρωτική χώρα τόσο λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που έχουν στη διάθεσή τους – εκδρομή διημέρου, του μειωμένου κόστους, αλλά και λόγω covid-19 αποφεύγουν τυχόν συνωστισμό σε πλοία. Επιλέγουν κυρίως οδικές περιοχές σε χιλιομετρική απόσταση 1,5 – 2 ώρες, ενώ σημαντικός παράγοντας επιλογής του προορισμού, εκτός από την φυσική ομορφιά, αποτελεί και το οδικό δίκτυο. Οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών επιλέγουν κυρίως αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μια επιλογή που βλέπουμε να αποκτά έδαφος μέρα με τη μέρα, ενώ θεωρούμε ότι θα αποτελέσει την πρώτη επιλογή τόσο εγχώριών, όσο και αλλοδαπών τουριστών και το φετινό καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ covid-19 εποχή, διότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διακρίνει την υψηλή ζήτηση για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε τουριστικούς προορισμούς.

Τα δεδομένα που προκύπτουν σύμφωνα με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μας θυμίζουν εικόνες που επικρατούσαν τις ημέρες του Πάσχα όσον αφορά τα παραθαλάσσια προάστια του Ν.Αττικής. Περιοχές όπως Πόρτο Ράφτη και Σούνιο καταγράφουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα για το τριήμερο με επιστροφή τη Δευτέρα. Διαθεσιμότητες στα παράλια του Ν.Αττικής εκτός από λίγες εξαιρέσεις καταγράφονται κυρίως σε κατοικίες που απευθύνονται σε υψηλά οικονομικά βαλάντια, πολυτελείς βίλες με πισίνα με δυνατότητα να φιλοξενηθούν άνω των 4 ατόμων.

Οι Αθηναίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν για το χρονικό διάστημα 18 Ιουνίου ημέρα Παρασκευή έως την Δευτέρα 21 Ιουνίου, έχουν επιλέξει να επισκεφτούν οδικούς προορισμούς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως την Καλαμάτα, το Ναύπλιο, το Λουτράκι, το Ξυλόκαστρο, την Ακράτα καθώς και τα παράλια της Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην Πελοπόννησο τον διατηρεί ο Νομός Μεσσηνίας όπου η πληρότητες έχουν χτυπήσει «κόκκινο» ιδιαίτερα στις «γνωστές» παραθαλάσσιες περιοχές όπως η Φοινικούντα και η Βοϊδοκοιλιά όπου υπάρχει μηδενική διαθεσιμότητα για μίσθωση αυτοτελών διαμερισμάτων και κατοικιών. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια τόσο της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει αλλά και λόγω του καλού οδικού δικτύου που την συνδέει με την Αθήνα, έχει αποτελέσει πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν το «μήλον της έριδος» τόσο για καλοκαιρινές διακοπές, όσο και για εκδρομές διημέρου.

Παραδοσιακά οι Θεσσαλονικείς επιλέγουν την όμορφη Χαλκιδική είτε για αποδράσεις διημέρου, είτε για αποδράσεις μεγαλύτερης διάρκειας όπως το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Η Χαλκιδική διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ως προορισμός της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Οι εκδρομείς έχουν να επιλέξουν το κατάλληλο ακίνητο βάση των προδιαγραφών τους και των οικονομικών τους δεδομένων ανάμεσα από τα 4.074 ακίνητα που διατίθενται στην περιοχή.

 

Recommended For You

About the Author: efoni