Aλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση εσκεμμένα αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια

Κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τις τιμές στην ενέργεια άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την ότι «εσκεμμένα αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια άλλη πολιτική και απαντώντας στην κριτική της κυβέρνησης, ανέφερε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ είναι κοστολογημένο, ύψους 5,6 δισ., «περίπου όσο και της κυβέρνησης, αλλά με διαφορετική φιλοσοφία», όπως είπε. «Δεν λέμε ότι πρέπει να υπάρξει μαγικό ραβδί, αλλά ότι πρέπει να υπάρξει μια άλλη πολιτική» τόνισε.

«Η χώρα έχει αρνητικές πρωτιές στην Ευρώπη και σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και με τους χαμηλούς μισθούς. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα προ φόρων στην Ευρώπη. Από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 έχουν παραχθεί υπερκέρδη 2,2 δισ. λέμε εμείς, η ΡΑΕ καταλόγισε 924 εκατομμύρια για τους έξι μήνες. Θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί, είτε 600 εκατ. για έξι μήνες ή με τα δικά μας στοιχεία 1,9 δισ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής. Βλέπουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην ενέργεια όπως και στα καύσιμα που η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει. Γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά;». Ο ίδιος απάντησε ότι «υπάρχει σχεδιασμός μίας πολιτικής που εσκεμμένα αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι «ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα. Βλέπουμε ότι υπάρχουν οικογένειες που σκέπτονται να κόψουν το φροντιστήριο για να πληρώσουν το ρεύμα».

«Έχουμε μία διαδικασία αναδιανομής πλούτου, από τη μεσαία τάξη, σε κάποιους ισχυρούς. Από τη μία παίρνουμε από την τσέπη του φορολογούμενου, με τον υψηλό ΦΠΑ και με το άλλο χέρι δίνουν επιδοτήσεις για να διατηρηθεί ακέραιος ο μηχανισμός» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 7 δισ., τα 4 δισ. από έμμεσους φόρους, που πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίοι». «Εμείς έχουμε προτείνει, πέρα από τη μείωση των έμμεσων φόρων, για όσο διαρκεί κρίση, να παύσει το τέλος επιτηδεύματος και να φέρουμε αύξηση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους τους πολίτες», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Παραδέχθηκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη, αλλά είχαμε ένα μνημόνιο και έπρεπε να βγάλουμε το κεφάλι έξω».

Εθνικά θέματα

Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εμπόριο πατριωτισμού που πρέπει να σταματήσει, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ανησυχητική η κλιμάκωση της ρητορικής στα ελληνοτουρκικά. Όπως εκτίμησε, ένας λόγος είναι τα εσωτερικά θέματα στην Τουρκία, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δεν επιθυμεί να είναι πρώτο θέμα η οικονομία. Όμως, όπως συμπλήρωσε, υπάρχει και η πολιτική της δημιουργίας τετελεσμένου.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν αξιοποιήθηκαν ορισμένες ευκαιρίες. «Το 2021, μετά την εκλογή Μπάιντεν, που είχε φύγει ο Τραμπ, ο οποίος είχε σχεδόν φιλικές σχέσεις με τον Ερντογάν. Τότε, είχα ζητήσει από την κυβέρνηση, να συνδέσει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, με τη Χάγη. Κακώς τότε ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ενίσχυση των εξοπλισμών. Αυτό είναι ένα μέρος, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα η εξοπλιστική επάρκεια της χώρας και συμπλήρωσε ότι «εμείς ασκήσαμε κριτική σε εξοπλισμούς που βγάζουν τον προϋπολογισμό μας πολύ έξω». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «είναι ένα σύνολο γεγονότων που δημιουργεί την κατάσταση αυτή στον Ερντογάν. Είτε έχει τον Ερντογάν, είτε κάποιον άλλον, η Τουρκία είναι μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη».

Υπογράμμισε, δε, ότι «δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που ασκούμε κριτική, να μας κατηγορούν ότι είμαστε τουρκόφιλοι. «Λέμε για τα όπλα στην Ουκρανία, λένε είμαστε με τον Πούτιν. Λέμε για την Τουρκία, λένε είμαστε με τον Ερντογάν. Πρέπει να υπάρχουν και διαφωνίες».

Χαρακτήρισε επίσης λάθος την αναφορά του Γ. Γεραπετρίτη ότι η «κόκκινη» γραμμή είναι τα έξι μίλια. Για την πρόταση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ανέφερε ότι «το 2017, δεν είχαμε το τουρκολυβικό σύμφωνο. Πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Υπάρχει το casus belli στο Αιγαίο. Στην Κρήτη όμως είναι λιβυκό πέλαγος. Όταν το είπαμε το 2017, είχαμε μεγάλες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση τότε, που μας έλεγε ότι χωρίζουμε το Αιγαίο στα δύο. Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Όπως το Όρουτς Ρέις έκανε έρευνες στα 7 μίλια, έτσι και τώρα μπορεί να δούμε έρευνες στα 7 μίλια από την Κρήτη». Ανέφερε επιπλέον ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος και με την Τουρκία στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και με ουδέτερο παρατηρητή, ενώ τόνισε ότι «αν έρθει ερευνητικό πλοίο στα πέντε μίλια, το εμποδίζεις. Είναι αδιανόητο. Εάν μπει κλέφτης στην αυλή σας, τον διώχνετε».

Μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι «η χώρα μπορεί και να προασπίζει τα σύνορά της και να σέβεται τα ανθρωπιστικά δικαιώματα. Δεν είμαστε στο 2015. Επί ΣΥΡΙΖΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πέρασαν, δεν ήθελαν και δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα περιοριστεί σε έναν ρόλο δεσμοφύλακα, θα χάσει».

Όπως είπε, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης. «Δεν είδα την Ε.Ε. να καταγγέλλει τον Ερντογάν όταν κούναγε τους ψεύτικους χάρτες. Σε κάποια σημεία είναι δεδομένο να έχεις φράχτες. Μπορείς να έχει φράχτες σε όλα τα σύνορά σου; Και ο φράχτης φτιάχνεται εντός των συνόρων σου. Μπορεί να έχουμε καμία νέα Ειδομένη μέσα στα σύνορά μας» σημείωσε.

Υπόθεση Πάτση

Ως προς την υπόθεση Πάτση, ανέφερε ότι «το γεγονός ότι βουλευτής της Ν.Δ. αγόραζε δάνεια, ήταν γνωστό εδώ και 1,5 χρόνο, όπως και το θέμα των απευθείας αναθέσεων. Η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια και σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια, διότι το θέμα των κόκκινων δανείων έχει σοβαρέψει πάρα πολύ. Όμως μαζεύονται πολλά. Δεν είναι ένα και δύο. Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου».

Τσίπρας για Ανδρουλάκη: Όταν πάρει την «καυτή πατάτα» θα πρέπει να απαντήσει για τις κυβερνητικές συνεργασίες

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ/Κιναλ μετά τις εκλογές ανέφερε πως ο κ. Ανδρουλάκης τώρα μπορεί να μην απαντά σαφώς τι προτίθεται να κάνει, αλλά όταν θα έρθει εκείνη η ώρα και πάρει την «καυτή πατάτα» στο χέρι, θα πρέπει να απαντήσει για τις κυβερνητικές συνεργασίες. Στην ερώτηση τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος στις εθνικές εκλογές, η απάντησή του ήταν πως τότε θα υπάρξει θέμα εθνικής νομιμοποίησης.

Η συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

 

 

Recommended For You

About the Author: efoni