Προϋπολογισμός 2027: Πακέτο μέτρων 7,28 δισ. ευρώ

Στα 7,28 δισ. ευρώ ανεβαίνει το 2027 το συνολικό κόστος των κυριότερων μόνιμων δημοσιονομικών παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, αυξημένο κατά 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2026.

Από το ποσό αυτό, 2,27 δισ. ευρώ αφορούν νέα μόνιμα μέτρα, ενώ στα 5,48 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος παρεμβάσεων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και συνεχίζουν να εφαρμόζονται το 2027.

Το πακέτο απλώνεται από τις συντάξεις και τους μισθούς έως τη φορολογία, το στεγαστικό, τις ασφαλιστικές εισφορές και την ενέργεια.

Αύξηση 2,8% στις συντάξεις

Από την 1η Ιανουαρίου 2027 προβλέπεται οριζόντια αύξηση των συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους, χωρίς συμψηφισμό με την προσωπική διαφορά. Με βάση τις σημερινές προβλέψεις του Προσχεδίου, η αύξηση υπολογίζεται σε 2,8%, με δημοσιονομικό κόστος 807 εκατ. ευρώ. Παράλληλα διατηρείται η ετήσια ενίσχυση των 400 ευρώ καθαρά, η οποία από τον Νοέμβριο του 2026 επεκτείνεται στο σύνολο των συνταξιούχων άνω των 65 ετών. Οι δικαιούχοι φθάνουν τα 2,2 εκατομμύρια, ενώ το συνολικό κόστος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 879 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ποσό λαμβάνουν οι άνω των 60 ετών που εισπράττουν αποκλειστικά σύνταξη λόγω θανάτου, τα άτομα με αναπηρία και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Από το 2027 καταργείται επίσης η περικοπή κατά 50% στις συντάξεις λόγω θανάτου μετά την παρέλευση της τριετίας, παρέμβαση με κόστος 48 εκατ. ευρώ.

500 ευρώ τα Χριστούγεννα στους δημοσίους υπαλλήλους

Νέα μόνιμη παροχή θεσπίζεται και για περίπου 720.000 δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς. Τον Δεκέμβριο του 2027 θα καταβληθεί επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ μικτά, με ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 433 εκατ. ευρώ. Το καθαρό ποσό υπολογίζεται μεταξύ 257 και 389 ευρώ, ανάλογα με εισόδημα, χρόνια υπηρεσίας, ηλικία και αριθμό τέκνων. Παράλληλα, οι βασικοί μισθοί στο Δημόσιο θα αυξηθούν οριζόντια τον Απρίλιο του 2027, ακολουθώντας την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο πρώτος σταθμός προς τον στόχο των 1.000 ευρώ κατώτατου μισθού έως τον Ιανουάριο του 2028 έρχεται τον Απρίλιο του 2027. Ο κατώτατος μισθός βρίσκεται σήμερα στα 920 ευρώ και θα ακολουθήσουν δύο αυξήσεις, τον Απρίλιο του 2027 και τον Ιανουάριο του 2028. Η άνοδος συμπαρασύρει και μια σειρά παροχών που συνδέονται με αυτόν, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μητρότητας και οι αμοιβές υπερωριών.

Μείωση εισφορών κατά 0,5 μονάδα

Από την 1η Απριλίου 2027 μειώνονται κατά ακόμη 0,5 ποσοστιαία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα. Η παρέμβαση αφορά τις κρατήσεις υπέρ ΔΥΠΑ και έχει κόστος 163 εκατ. ευρώ για το 2027. Μετά τη μείωση, οι συνολικές εισφορές υποχωρούν στο 34,66%, από τις οποίες 12,87% βαρύνει τον εργαζόμενο και 21,79% τον εργοδότη.

Μηδενικός φόρος έως 20.000 ευρώ για τρίτεκνους

Από το φορολογικό έτος 2027 μηδενίζεται ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα τέκνα. Για τους μισθωτούς η αλλαγή θα φανεί άμεσα στην παρακράτηση από την 1η Ιανουαρίου 2027. Το αφορολόγητο εισόδημα αυξάνεται από 14.364 σε 25.364 ευρώ, με μέγιστο ετήσιο φορολογικό όφελος 1.800 ευρώ. Το μέτρο αφορά περίπου 86.900 τρίτεκνους και έχει κόστος 55 εκατ. ευρώ το 2027.

Αντίστοιχη σημαντική ελάφρυνση προβλέπεται για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα έως 20.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής μηδενίζεται, με περίπου 47.100 αγρότες να ωφελούνται και το μέγιστο ετήσιο όφελος να φθάνει τα 2.900 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος για το 2027 εκτιμάται σε 87 εκατ. ευρώ.

Ελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες

Στις δηλώσεις του 2027 ενεργοποιείται και το νέο πλαίσιο για τους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες, με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που συνδέονται με τη μισθοδοσία και τον κύκλο εργασιών.

Παράλληλα επεκτείνεται η κατά 50% μείωση του τεκμηρίου σε ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε μικρούς οικισμούς, ενώ ειδικές προβλέψεις υπάρχουν και για τους εκμεταλλευτές ταξί. Το κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται σε 170 εκατ. ευρώ το 2027.

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος στην περιφέρεια

Από το 2027 καταργείται πλήρως το τέλος επιτηδεύματος για νομικά πρόσωπα στην ελληνική περιφέρεια και στη Θεσσαλονίκη.

Το μέτρο αφορά περίπου 121.900 επιχειρήσεις και έχει δημοσιονομικό κόστος 82 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος. Στην Αττική προβλέπεται μείωση κατά 50% το 2028 και πλήρης κατάργηση το 2029.

Για τις ατομικές επιχειρήσεις προβλέπεται επίσης από το φορολογικό έτος 2027 μείωση κατά 5% της προκαταβολής φόρου.

Ταυτόχρονα, για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό από την 1η Ιανουαρίου 2027 θεσπίζονται επιταχυνόμενες αποσβέσεις: η περίοδος απόσβεσης μειώνεται από τα δέκα στα έξι χρόνια.

«Σπίτι μου ΙΙΙ» με 2 δισ. ευρώ

Στο στεγαστικό, η μεγαλύτερη νέα παρέμβαση είναι το «Σπίτι μου ΙΙΙ», με συνολικά κεφάλαια 2 δισ. ευρώ για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

Τα κριτήρια διευρύνονται: η ηλικία φθάνει έως τα 55 έτη, η εμπορική αξία του ακινήτου έως τις 300.000 ευρώ και το ύψος του δανείου έως τις 230.000 ευρώ, ενώ τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 7.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Από τα 2 δισ. ευρώ, 500 εκατ. προέρχονται από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 500 εκατ. από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες.

Παρατείνονται επίσης η τριετής απαλλαγή από τον φόρο για κενά ακίνητα που μπαίνουν στην αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης, η φορολογική έκπτωση για ανακαινίσεις και η αναστολή ΦΠΑ στα νέα ακίνητα.

Χωρίς ΕΝΦΙΑ χιλιάδες ιδιοκτήτες

Από το 2027 απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ οι κύριες κατοικίες σε οικισμούς έως 2.000 κατοίκους, με εξαίρεση την Αττική πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Για τη Δυτική Μακεδονία το πληθυσμιακό όριο ανεβαίνει στους 2.200 κατοίκους.

Η πρόσθετη επέκταση αφορά περίπου 62.000 ιδιοκτήτες, ενώ συνολικά η απαλλαγή καλύπτει 12.855 οικισμούς και έχει ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 86 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικός λογαριασμός για κάθε νέο παιδί

Από το 2027 δημιουργείται ο Επενδυτικός Λογαριασμός Νέας Γενιάς για παιδιά ηλικίας έως δύο ετών.

Το Δημόσιο θα καταβάλλει κάθε χρόνο ποσό ίσο με εκείνο που καταθέτει ο γονέας, έως 1.200 ευρώ ετησίως, με την κρατική συνεισφορά να αυξάνεται κατά 10% ανά πενταετία μέχρι την ενηλικίωση.

Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 55 εκατ. ευρώ το 2027. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Προσχεδίου, με μέση απόδοση 3%-5%, το κεφάλαιο στην ενηλικίωση θα μπορούσε να φθάσει τις 64.000-77.000 ευρώ.

Αυξήσεις στα αναπηρικά επιδόματα, βρεφονηπιακούς και φοιτητική σίτιση

Από τον Ιανουάριο του 2027 τα επιδόματα αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ και του e-ΕΦΚΑ για περίπου 218.000 δικαιούχους θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού. Το κόστος για το 2027 ανέρχεται σε 47 εκατ. ευρώ.

Αυξάνεται ακόμη η αξία των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς και διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, με πρόσθετη δαπάνη 37 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ κατά 27 εκατ. ευρώ αυξάνεται η χρηματοδότηση για τη σίτιση φοιτητών.

Μείωση 50% στις ΥΚΩ του ρεύματος

Στα μέτρα για το ενεργειακό κόστος προβλέπεται από την 1η Ιανουαρίου 2027 μείωση κατά 50% της πρώτης κλίμακας των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στις οικιακές παροχές ηλεκτρικού ρεύματος.

Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμη νέα προγράμματα επιδότησης για μπαταρίες, αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά και ηλιακούς θερμοσίφωνες, καθώς και ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών και επιχειρήσεων.

Για το 2027 προβλέπονται επιπλέον 400 εκατ. ευρώ στο εθνικό σκέλος του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων για ενεργειακά έργα και κρίσιμες υποδομές.

5 δισ. ευρώ δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ξεχωριστό σκέλος αφορά τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ποσό 1,5 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης μεταφέρεται στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για δύο νέα προγράμματα: ένα δανειοδοτικό ύψους 1,1 δισ. και ένα εγγυοδοτικό 400 εκατ. ευρώ.

Με τη συμμετοχή των τραπεζών, τα δύο προγράμματα προβλέπεται να κινητοποιήσουν συνολικά 5 δισ. ευρώ νέων δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: MoneyReview.gr

Recommended For You