Lockdown: Αυτές είναι οι νέες ανακοινώσεις- Πώς θα κάνουμε Πάσχα- Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Ήρθε η ώρα για τις πολυπόθητες ανακοινώσεις τόσο για το πως θα κινηθούμε τις ημέρες μέχρι το Πάσχα όσο και για το πως θα ανοίξει η εστίαση στις 3 Μαΐου.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής εκτός από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά ήταν  και ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ήδη το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου, θα λειτουργήσουν με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, καθώς και τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με την ίδια μέθοδο, σε όλη την επικράτεια. Επίσης, από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

Παπαευαγγέλου: Η μισή Ελλάδα είναι στο βαθύ κόκκινο – Να μην επαναπαυόμαστε

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι «καταγράφεται μείωση 10% των νέων κρουσμάτων», ο «μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι στα 2.640 κρούσματα», ο «δείκτης θετικότητας στο 4,2%». Σημείωσε δε ότι «η μισή Ελλάδα παραμένει στο βαθύ κόκκινο», ωστόσο παρατηρείται μια «μικρή μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία», ενώ «η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα».

Η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 87%.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε μια νέα έκκληση προς όλους για συμμετοχή στον εμβολιασμό, ενώ υπογράμμισε ότι «η όποια χαλάρωση θα αυξήσει αυτόματα το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι».

Εξηγώντας την απόφαση της Επιτροπής να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τόνισε ότι «δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον ιό από τις πόλεις στα χωριά μας», καθώς σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης θα υπάρχει «αύξηση του ιικού φορτίου, ένα πισωγύρισμα».

Η ίδια επανέλαβε τις συστάσεις αναφορικά με τις μέρες του Πάσχα, παρατηρώντας ότι θα ήταν θετικό να κάνουν οι οικογένειες αυτοδιαγνωστικά τεστ προτού συναντηθούν την Κυριακή του Πάσχα.

Κάλεσε τους πιστούς τις ημέρες του Πάσχα να μένουν στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα.

Self test σε όλο το Δημόσιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι η χρήση των self-tests επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενος των δημοσίων υπηρεσιών που παρέχουν υπηρεσίες με φυσική παρουσία. Πρόσθεσε ότι σε ιερείς, ιεροψάλτες και προσωπικό στις εκκλησίες θα διατεθούν 2 τεστ την επόμενη εβδομάδα.

 

Στην περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύουν για τις ημέρες του Πάσχα, αλλά και στο σταδιακό άνοιγμα της εστίασης, των μετακινήσεων και τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας προχώρησε ο κ. Χαρδαλιάς στη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αναλύοντας για ακόμα μια εβδομάδα πως κατανέμονται οι περιφέρειες με βάση το επίπεδο επιτήρησης. Εξήγησε, δηλαδή, το ποιες είναι στο «βαθύ κόκκινο» και ποιες όχι, ανακοινώνοντας τις μεταβολές στον επιδημιολογικό χάρτη.

«Το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια ανέφερε τα μέτρα, ξεκινώντας από αυτά που θα ισχύουν για τις εκκλησίες. Αναλυτικά:

  • Για τις ακολουθίες Μεγάλης Εβδομάδας και Πάσχα ισχύει το ένα άτομα ανά 25τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν. Στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία γίνεται ένα άτομο ανά 10τ.μ. με τήρηση κανόνων υγιεινής.
  • Υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς εντός κι εκτός Ναών. Υποχρεωτικά τα τεστ για ιερείς και προσωπικό Ναών.
  • Περιφορά επιταφίων στον προαύλιο χώρο, προσκύνημα εκτός του Ναού με τήρηση μέτρων.

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως τη Μεγάλη Εβδομάδα θα αρχίζει στις 22:00 το βράδυ και από τη Δευτέρα του Πάσχα στις 23:00 το Βράδυ.

Για την ημέρα του Πάσχα, ανέφερε πως επιτρέπεται η συγκέντρωση μέχρι δυο οικογενειών ως εννέα άτομα σε κλειστό χώρο και ως 12 άτομα σε ανοικτό χώρο.

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις ανέφερε πως ως τις 10 Μαΐου απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις. Στην Αττική απαγορεύεται και μετακίνηση σε Αργοσαρωνικό.

Επιτρέπεται μόνο:

  • Από και προς την εργασία με τα απαραίτητα έγγραφα όπως μέχρι τώρα
  • Μετακίνηση προς δημόσια δομή υγείας και με έγγραφο από τη δομή.
  • Εφάπαξ μετάβαση σε τόπο μόνιμης κατοικίας
  • Μετάβαση σε κηδεία με την επίδειξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου και άδειας ταφής.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή σε διάσταση για την επικοινωνία με τέκνα, με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το νέο ωράριο από Μ. Δευτέρα – Μέχρι ποια ώρα θα κυκλοφορούμε

Αλλαγές στις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, πως τη Μεγάλη Εβδομάδα η απαγόρευση θα αρχίζει στις 22:00 το βράδυ και από τη Δευτέρα του Πάσχα στις 23:00 το βράδυ.

Για την ημέρα του Πάσχα, επιτρέπεται η συγκέντρωση μέχρι 2 οικογενειών ως 9 άτομα σε κλειστό χώρο και ως 12 άτομα σε ανοικτό χώρο.

Ανοίγουν mall και κέντρα αισθητικής – Πώς θα λειτουργούν

Έναρξη λειτουργίας: Σάββατο 24 Απριλίου με τις μεθόδους click inside και click away.

Για την μετάβαση σε Εμπορικά Κέντρα: Υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 «Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών (3) ωρών», ή με την συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ

 

Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία (1) φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ..

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Τι ισχύει για τα Κέντρα αισθητικής

Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο (2) φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες (τοκόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη της λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ

  • Έως 100 τ.μ. 4 άτομα
  • Άνω των 100 τ.μ. + 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα με τα οποία ανοίγει η εστίαση – Οι αποστάσεις στα τραπέζια, όλα τα μέτρα και οι ΚΑΔ

Ειδικότερα, η απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με τον ΚΑΔ 56.10, υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο/ΚΑΔ 56.30.10.03, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ΚΑΔ 56.30.10.06, υπηρεσίες καφετέριας/ΚΑΔ 56.30.10.07, υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο/ΚΑΔ 56.30.10.14.

Τα μέτρα

Η απόφαση αποσαφηνίζει ότι επιτρέπεται:

-η παρουσία μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι,

-η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών,

-πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια,

-είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι,

-είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Αποστάσεις

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm – 1,2 m- 1,8m), επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δύο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου.

Το ωράριο

Κλειστά θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 05:00 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κύρια δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020. Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5621 και 5630 και οι οκταψήφιοι αυτών.

Recommended For You

About the Author: efoni