Mεγάλες πυρκαγιές μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας. Oι φλόγες απειλούν οικισμούς σε διάφορες περιοχές, ενώ εκκενώσεις πραγματοποιούνται μέσω του 112 και οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύονται συνεχώς.
Τρία είναι τα μεγάλα μέτωπα που απασχολούν αυτή τη στιγμή: στο Ρέθυμνο, στη Σητεία και στο Πλωμάρι, ενώ ένα τέταρτο, στο Γύθειο, είναι οριοθετημένο.
Δύο πυροσβέστες, ηλικίας 25 και 58 ετών, εντοπίστηκαν νεκροί στα Σαχτούρια της Κρύας Βρύσης Ρεθύμνου.
Ένας πυροσβέστης, 27 ετών, έχασε τη ζωή του από παθολογικά αίτια ενώ βρισκόταν στο πεδίο της κατάσβεσης, αλλά μακριά από το μέτωπο, στη φωτιά του Αγερανού Γυθείου.
Η φωτιά στο Ρέθυμνο, που ξέσπασε το μεσημέρι, εκτείνεται σε μέτωπο που φτάνει τα 15 χιλιόμετρα. Έχει κάνει στάχτη αγροτικές και δασικές εκτάσεις και απειλεί χωριά τα οποία εκκενώνονται διαδοχικά. Πλωτά του λιμενικού και άλλα σκάφη έχουν απεγκλωβιστεί πολίτες που είχαν βρει καταφύγιο σε παραλίες.
* Σε αυτή την πυρκαγιά, δύο πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν μέσα στο όχημά τους στα Σαχτούρια και έχασαν τον προσανατολισμό τους από τους πυκνούς καπνούς. Πρόκειται για έναν εποχικό πυροσβέστη (ο 25χρονος) και ένας πενταετούς υποχρέωσης (ο 58χρονος). Τραυματίστηκαν ελαφρά και δύο εθελοντές.
* Στη Κρύα Βρύση Ρεθύμνου επιχειρούν 156 πυροσβέστες, με 27 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων της 3ης και της 19ης ΕΜΟΔΕ. Τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.
* Ενεργοποιήθηκε πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πυρόπληκτων στο Ρέθυμνο.
* Στην Αγία Τριάδα στο Λασίθι επιχειρούν 25 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα και 5 οχήματα. Και εδώ οι άνεμοι κάνουν πολύ δύσκολη τη χρήση εναέριων μέσων.
* Ενισχυμένες οι δυνάμεις στο Πλωμάρι της Λέσβου όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης προς τον Άγιο Ισίδωρο. Επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων της 12ης ΕΜΟΔΕ, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.
* Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Αγερανό Λακωνίας.
Πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πυρόπληκτων στο Ρέθυμνο
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λειτουργεί ειδική πλατφόρμα, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμοι), για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά της 29ης Ιουλίου 2026 στην πυρκαγιά του Δήμου Αγίου Βασιλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Την πλατφόρμα δημιούργησε το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στη διεύθυνση: https://emergencyhotels.civilprotection.gr/Application/NewAppl?evId=fe118c67-521d-4ba2-81ae-e42063e90bc2
Συλλυπητήρια Μητσοτάκη για τον θάνατο των τριών πυροσβεστών
«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους των δύο πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους, δίνοντας μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο, αλλά και του πυροσβέστη που απεβίωσε στο Γύθειο», αναφέρει η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως προσθέτει ο πρωθυπουργός: «Η σκέψη μας είναι μαζί τους, όπως και μαζί με όλους τους πυροσβέστες, εθελοντές, εκπρόσωπους των σωμάτων ασφαλείας, που δίνουν την μάχη στα πύρινα μέτωπα, εν μέσω μιας νέας σκληρής πραγματικότητας την οποία καλούνται κάθε χρόνο να αντιμετωπίσουν».
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής για τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους σε Κρήτη και Λακωνία
Τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των τριών νεκρών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στην Κρύα Βρύση στο Ρέθυμνο και στον Αγέρανο Γυθείου, εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης,
«Θέλω να εκφράσω την βαθιά μου θλίψη για τους τρεις γενναίους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, που σήμερα, επιτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση και αυτοθυσία έγιναν ασπίδα απέναντι στις φλόγες, μαχόμενοι στη πρώτη γραμμή για τη προστασία της ζωής των πολιτών και των περιουσιών τους» αναφέρει ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε: «Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, δεσμεύομαι ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα σταθεί στο πλευρό των οικογενειών και των οικείων τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις. Η θυσία τους δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Αθάνατοι».
Σε εξέλιξη η φωτιά στη Σητεία
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής στο πύρινο μέτωπο της Αγίας Τριάδας στη Σητεία. Η φωτιά κινείται προς τον Αθερινόλακο.
Το βάρος έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις γιατί λόγω των πολύ ισχυρών δεν μπορούν να πετάξουν τα εναέρια μέσα.
Την επιχείρηση πυρόσβεσης δυσχεραίνει και το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής.
Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ για τις πυρκαγιές σε Ρέθυμνο και Σητεία
Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κρήτη.
Για τη μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Κρύας Βρύσης, Ορνέ και Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου, σε ετοιμότητα παραμένουν 7 ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ.
Μέχρι στιγμής, από την περιοχή της Κρύας Βρύσης, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου δύο σοροί πυροσβεστών, ενώ δεν έχει υπάρξει αναφορά άλλου συμβάντος ή περιστατικού που να χρήζει επέμβασης των δυνάμεων του ΕΚΑΒ.
Παράλληλα, στα πλαίσια της επιχειρησιακής διαχείρισης, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι όμορες υγειονομικές δομές, ενώ το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ Κρήτης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στον Δήμο Σητείας, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα δύο επιπλέον ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ. Από το σημείο ζητήθηκε η συνδρομή των διασωστών του ΕΚΑΒ για 2 πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα, στους οποίους αφού τους παρασχέθηκαν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Σητείας.
Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις κατάσβεσης και εκκενώσεων (ανά περιοχές) βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα βάσει των αναγκών που προκύπτουν.
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η καρδιά μου κοντά στον ελληνικό λαό μετά την απώλεια των δύο πυροσβεστών
Η πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκιλφόιλ σε ανάρτησή της εκφράζει τα συλληπτήριά της για την απώλεια των δύο πυροσβεστών στο Ρέθυμνο κατά τη κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε εκεί.
«Τιμούμε το εξαιρετικό θάρρος όσων κάθε μέρα θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν τους συμπολίτες τους, καθώς και τα εκατομμύρια των ταξιδιωτών από την Αμερική και από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται την Ελλάδα», τονίζει.
Στην ανάρτησή της η πρέσβης γράφει:
«Η καρδιά μου είναι σήμερα κοντά στον λαό της Ελλάδας, μετά την τραγική απώλεια δύο πυροσβεστών που έδωσαν τη ζωή τους ενώ πολεμούσαν με θάρρος μια πυρκαγιά κοντά στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους, στους συναδέλφους τους, στους αγαπημένους τους και σε ολόκληρο το Ελληνικό Σώμα Πυροσβεστικής. Τιμούμε το εξαιρετικό θάρρος όσων κάθε μέρα θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να προστατεύσουν τους συμπολίτες τους, καθώς και τα εκατομμύρια των ταξιδιωτών από την Αμερική και από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται την Ελλάδα».
Δείτε βίντεο από τα Σαχτούρια όπου κάηκαν και σπίτια
Φωτογραφία από τη φωτιά του Ρεθύμνου

Πηγή: goodnet.gr
Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν στο Λασίθι, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας
Εξαιρετικά κρίσιμη παραμένει η κατάσταση με τη δασική φωτιά που μαίνεται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στη Σητεία Λασιθίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες που επιχειρούσαν μαζί με άλλους 23 συναδέλφους τους. Oι δύο πυροσβέστες εντοπίστηκαν κοντά στον Αθερινόλακο, παρελήφθησαν εγκαίρως και μεταφέρθηκαν σε Κέντρο Υγείας της περιοχής.
Πραγματοποιήθηκε απεγκλωβισμός επιπλέον 12 ατόμων στο Ρέθυμνο
Πραγματοποιήθηκε απεγκλωβισμός επιπλέον 12 ατόμων στο Ρέθυμνο από δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ένα ναυαγοσωστικό με την συνδρομή ιδιωτικών σκαφών από τη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Παύλου. Συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί 29 άτομα.
Απόκοσμη η κατάσταση στις Μέλαμπες Κρήτης από τον καπνό
Δείτε βίντεο:
Βίντεο από τη μεγάλη φωτιά στη Νέα Κρύα Βρύση Ρεθύμνου
Βίντεο από τη Νέα Κρύα Βρύση Ρεθύμνου