ΕΛ.ΑΣ.: Συλλήψεις για απάτη 5,5 εκατ. με ΕΣΠΑ, αποζημιώσεις ενοικίου, επιστρεπτέες προκαταβολές

Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα, Δευτέρα, το πρωί ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, σε Αττική και Κορινθία, για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. οι απάτες γίνονταν μέσω αποζημιώσεων ενοικίου λόγω COVID, επιστρεπτέας προκαταβολής, επιχορηγήσεων ΕΣΠΑ και εισφορών ΕΦΚΑ. 

Οπως αναφέρεται, η οικονομική ζημία ξεπερνά τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πέντε μέλη της οργάνωσης.

Πώς δρούσαν

Η οργάνωση, της οποίας αρχηγός είναι ένας λογιστήςφέρεται να έφτιαχνε εικονικές εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος, με ενοικιάσεις καταλυμάτων, οχημάτων και σκαφών.

Εμφάνισαν τεράστια δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού ώστε να μπορέσουν να πάρουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία καταβαλλόταν ανάλογα με τη δραστηριότητα της επιχείρησης.

Εξέδιδαν εικονικά μισθωτήρια με όλα τα μέλη της οικογένειας για να παίρνουν την επιστροφή ενοικίου. Ενώ κατάφεραν με εικονικά τιμολόγια, παραστατικά και έγγραφα τράπεζας να πάρουν επιδότηση ΕΣΠΑ για να κάνουν ανακαίνιση σε τουριστικές επιχειρήσεις μέσα στην περίοδο COVID.

Recommended For You

About the Author: efoni