
Με μεγάλη έκπληξη, αλλά και αγωνία, παρακολουθούν οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τις εξελίξεις με τους λύκους της Πάρνηθας και την εντολή για μεταφορά τους προς ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Ανάστατες είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η επιστημονική κοινότητα, μετά την πρωτόγνωρη εντολή που δόθηκε από τον Εισαγγελέα Προστασίας Ζώων, για την απομάκρυνση των λύκων από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Η εντολή δόθηκε για λόγους δημόσιας ασφάλειας αλλά και για την προστασία του κόκκινου ελαφιού, ενός ιδιαίτερα σημαντικού είδους της άγριας πανίδας στην Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή στο Δασαρχείο της περιοχής να αιχμαλωτίσει τους λύκους, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει από αυτή την εντολή είναι ότι αυτοί που πρέπει να το κάνουν, δεν γνωρίζουν πώς να “συλλάβουν” τους λύκους.
Στην Πάρνηθα ζουν 200-300 ελάφια και περίπου 50 λύκοι, οι οποίοι επέστρεψαν τα τελευταία χρόνια λόγω των προγραμμάτων προστασίας. Ο λύκος είναι πανευρωπαϊκά προστατευόμενο είδος.
Οι φωτιές το 2007, το 2021 και το 2023 έκαψαν μεγάλο τμήμα της Πάρνηθας, υποβαθμίζοντας το οικοσύστημα. Ο υπερπληθυσμός των φυτοφάγων ελαφιών λειτούργησε ανασχετικά στη φυσική αναγέννηση της περιοχής, σύμφωνα με τους καθηγητές οικολογίας. Ο λύκος λοιπόν, μπορεί να επιφέρει ισορροπία.
Οι μελέτες θα αποφανθούν αν πράγματι συντρέχει λόγος παρεμβάσεων. Η Δασική Υπηρεσία και η επιστημονική κοινότητα πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι τα σωστά διαχειριστικά μέτρα για τον πληθυσμό των λύκων στην Πάρνηθα.
Αν παρόλα αυτά μεταφερθεί ο πληθυσμός των λύκων οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε 1-2 χρόνια θα επιστρέψουν καθώς εκεί βρίσκεται ο φυσικός τους βιότοπος.
Το topetmou.gr είχε μιλήσει πρόσφατα με τον κ. Γιώργο Ηλιόπουλο, βιολόγο με διδακτορική διατριβή στην οικολογία του λύκου και μέλος της Καλλιστώς από το 2005, για το θέμα που είχε προκύψει για τη φημολογούμενη απειλή του κόκκινου ελαφιού από τον λύκο στην Πάρνηθα. Μας είχε εξηγήσει πως είναι φυσιολογικό και μέρος της αλυσίδας της φύσης, αλλά και το ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τους συσχετισμούς των πληθυσμών και γνωρίζουν πώς και πότε πρέπει να δράσουν, πριν κινδυνεύσει κάποιο είδος με εξαφάνιση.
Η επιστημονική κοινότητα όλες αυτές τις μέρες εξηγεί πως αν μεταφερθούν οι λύκοι, θα διαταραχθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής αφενός και αφετέρου πως δεν θα λύσει το πρόβλημα, μιας που, τόσο οι λύκοι, όσο και τα αγριογούρουνα θα εμφανιστούν και πάλι στην περιοχή. Η σημασία της ύπαρξης του λύκου στην περιοχή της Πάρνηθας ξεκινάει από το γεγονός ότι οι μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, ενίσχυσαν την παρουσία και τον πληθυσμό του κόκκινου ελαφιού. Το συγκεκριμένο είδος, αναχαιτίζει την αναδάσωση και ο λύκος έρχεται να φέρει την ισορροπία στην περιοχή.
Τι αναφέρει η Καλλιστώ
Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση και καλεί τους αρμόδιους φορείς σε σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα. Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει:
“Σχετικά με δημοσιεύματα περί «παγίδευσης και μεταφοράς λύκων από την Πάρνηθα σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας», η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» εκφράζει την πεποίθηση ότι πρόκειται είτε για ανακριβή απόδοση είτε για παρερμηνεία του περιεχομένου της σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας.
Εάν, όπως υποθέτουμε, ο επιθυμητός στόχος είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελαφιού και η ισορροπημένη σχέση μεταξύ των πληθυσμών του ελαφιού και του λύκου στην Πάρνηθα, είναι προφανές ότι η μέθοδος αυτή είναι ακατάλληλη: Η μαζική παγίδευση λύκων είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολυδάπανη επιχείρηση, ενώ αμφιβάλουμε πως θα γίνουν αποδεκτοί από τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές που θα επιχειρηθεί μετεγκατάστασή τους. Εξάλλου, είναι σίγουρο πως, σύντομα, η Πάρνηθα θα εποικιστεί και πάλι από λύκους, που θα προσελκυσθούν από ελάφια και αγριογούρουνα, τα οποία αποτελούν μέρος της φυσικής λείας τους. Συνεπώς, η υποθετική υλοποίηση μιας τέτοιας εντολής, δεν είναι μόνο ανεφάρμοστη, αλλά και αναποτελεσματική.
Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», που συμμετέχει στην υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος (LIFE Wild Wolf), καθώς και σε άλλα προγράμματα μελέτης και διαχείρισης της αλληλεπίδρασης του λύκου με το ελάφι στην Πάρνηθα ζητά την άμεση διοργάνωση σύσκεψης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ΟΦΥΠΕΚΑ, όπου θα της δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσει προτάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης, που έχουν ήδη κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς, βασισμένες στην επιστημονική γνώση και σε καλές πρακτικές, που έχουν εφαρμοστεί διεθνώς.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε αυτονόητο ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τις αρμόδιες αρχές πρέπει να είναι προϊόν επιστημονικής τεκμηρίωσης και διαβούλευσης με κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την επιστημονική κοινότητα.”
Όλοι μας, ελπίζουμε να βρεθεί η σωστή και πιο δίκαιη λύση, με γνώμονα τον σεβασμό στα ζώα και το περιβάλλον.