Καθώς η πανδημία επελαύνει στη χώρα μας, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το περαιτέρω ξεκλείδωμα οικονομικών δραστηριοτήτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να επισημαίνει κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών πως η κατάσταση είναι δύσκολη, είναι μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ και πως την Παρασκευή θα υπάρξει συζήτηση για το λιανεμπόριο.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ, ερωτώμενος εάν θα υπάρξει ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων απάντησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πορεία των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και ειδικά πως θα πάει η Τρίτη και η Τετάρτη.
Εξήγησε ότι στόχος είναι η αρχή να γίνει με το λιανεμπόριο και την Γ’ Λυκείου αλλά πως δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι δυο αυτές δραστηριότητες θα ανοίξουν ταυτόχρονα και όλα αυτά θα εξεταστούν την Παρασκευή.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν σήμερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο αν το λιανεμπόριο θα ξανά ανοίξει την προσεχή Δευτέρα.
Και ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα.
Όπως είπε, το άνοιγμα είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.
Αγωνιούν οι έμποροι
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η αγωνία των επαγγελματιών του κλάδου του λιανεμπορίου κορυφώνεται, ενώ επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, έστειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου το λιανεμπόριο να προμηθευτεί νέα εμπορεύματα, να εξοφλήσει επιταγές και υποχρεώσεις προς τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και να μην διαταραχτεί η σχέση πελάτη – προμηθευτή.
Ο Σταύρος Καφούνης ζήτησε νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να στηρίξει, στοχευμένα, το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και να παραταθεί για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων.
Τέλος, με το βλέμμα στο άνοιγμα της αγοράς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών ζήτησε μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες, όπου δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία.
Επιπροσθέτως, ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα αποπληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων σε πολλές δόσεις, βελτιώνοντας τους δείκτες ρευστότητας, ώστε να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που μεταφέρθηκαν την περίοδο της πανδημίας στο μέλλον.
Τι θα γίνει με σχολεία, εστίαση
Αναφορικά με την εστίαση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το άνοιγμα τοποθετείται στις 19 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται οι επιχειρήσεις του κλάδου να ανεβάσουν ρολά στις 12 Απριλίου.
Για τα σχολεία το βασικό σενάριο θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες τις πρώτες μέρες του Απριλίου, με προτεραιότητα να δίνεται στη Γ’ Λυκείου λόγω των πανελλήνιων εξετάσεων.