Επιμένει στο «όχι» για την Προεδρία ο Νίκος Δένδιας

Εκτός κάδρου Προεδρίας της Δημοκρατίας παραμένει ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν έχει μετακινηθεί από τη στάση που είχε κρατήσει και πριν από περίπου ενάμιση μήνα. O κ. Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να έχει αντίστοιχη άποψη με αυτή που διατύπωσε στην «Καθημερινή» της Κυριακής στις 13 Οκτωβρίου 2024, για το ενδεχόμενο να προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Ν.Δ. Πιστεύει δηλαδή ότι η συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι άκαιρη –όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– και προσβλητική για τον θεσμό και διαμηνύει στους συνομιλητές του ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις του, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, η υποψηφιότητά του για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Διευκρινίζει παράλληλα ότι δεν του έχει γίνει τέτοια πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη.

Ολα αυτά είναι, βέβαια, υπό την αίρεση των πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες συνήθως είναι ραγδαίες και δεν μπορούν να προσδιοριστούν χρονικά. Αν και στην περίπτωση της ονοματολογίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας υπάρχει ένα σχετικά σαφές χρονικό όριο. Η σεναριολογία που ενέπλεκε τον κ. Δένδια ως ένα εκ των προσώπων που το Μέγαρο Μαξίμου περιλάμβανε στη λίστα των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας άρχισε να καταγράφεται αργά το καλοκαίρι. Μάλιστα επιστρατεύτηκε τότε και η φιλοξενία του κ. Δένδια από τον πρωθυπουργό στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά στις αρχές Οκτωβρίου, όταν και είχαν συνομιλίες με αντιπροσωπεία γερουσιαστών, σε μια κρίσιμη καμπή πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Η ανακίνηση του ονόματος του κ. Δένδια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας συνδέεται με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου και τη δυσάρεστη, για τη Ν.Δ., έκπληξη του 28,3%, που πρακτικά πυροδότησε την εσωκομματική αντιπαράθεση για την «ταυτότητα» της παράταξης. Η πίεση που δέχεται η Ν.Δ. από τα δεξιά, τόσο από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου όσο και από τη μετεωρική –δημοσκοπική– άνοδο της Φωνής Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ουσιαστικά πιέζει τον κ. Μητσοτάκη για την εξεύρεση ενός προσώπου που εκφράζει την υπό πίεση δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. Ο κ. Δένδιας είναι ένα κλασικό υπόδειγμα κεντροδεξιού πολιτικού με απήχηση από τα δεξιά έως το κέντρο της παράταξης.

 

Η θητεία στο ΥΠΕΞ

Μέρος της σημερινής δημοφιλίας του κ. Δένδια εντός της Ν.Δ. οφείλεται στην τετραετία του στο υπουργείο Εξωτερικών (2019-2023), μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν στο ναδίρ, παράλληλα όμως υπεγράφη και μια σειρά από διεθνείς συμφωνίες σημαντικές για τη διεθνή θέση της χώρας, με κύριες την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, που μέχρι σήμερα αποτελεί το πιο βασικό εργαλείο διεθνούς δικαίου έναντι του παράτυπου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αν και πιθανές πολιτικές εξελίξεις είναι πάντα δύσκολο να προβλεφθούν, υπό ομαλές συνθήκες ο κ. Δένδιας έχει μπροστά του ακόμα δυόμισι χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου βρέθηκε τον Ιούνιο του 2023. Κατά τους πρώτους μήνες του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ανάλωσε αρκετή ενέργεια προκειμένου, κατ’ αρχάς, να συμμαζέψει αυτή τη λίστα των εξοπλιστικών ευσεβών πόθων που του είχαν αφήσει οι προηγούμενες ηγεσίες των Γενικών Επιτελείων. Οπως επισημαίνεται από πηγές του περιβάλλοντός του, ο κ. Δένδιας έχει αρκετή δουλειά ακόμα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Recommended For You

About the Author: efoni