4 Νεκροί, 14 τραυματίες στην Άγκυρα – Τρομοκρατικό χτύπημα στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία

Τρομοκρατική επίθεση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Αγκυρα. O Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως υπάρχουν 4 νεκροί και 14 τραυματίες.

Δήλωση Ερντογάν για το τρομοκρατικό χτύπημα

«Ο αγώνας μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές απειλές και τους υποστηρικτές τους θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα», είπε και πρόσθεσε: «Τα βρώμικα χέρια που απλώνουν στην Τουρκία σίγουρα θα σπάσουν· καμία τρομοκρατική οργάνωση που στοχεύει στην ασφάλειά μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους της».

«Η τρομοκρατική επίθεση στο TAI είναι μια απεχθής επίθεση που στοχεύει την επιβίωση και την ειρήνη της χώρας μας και τις αμυντικές μας πρωτοβουλίες, που είναι το σύμβολο της “Πλήρως Ανεξάρτητης Τουρκίας”».

Ανάρτηση Μητσοτάκη για την τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα

 

Live εικόνα από το τουρκικό NTV

 

 

Τι γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή

  • Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν σε επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας.
  • Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν πυροβολισμούς και μια δυνατή έκρηξη στο σημείο.
  • Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια είπε ότι δύο δράστες σκοτώθηκαν σε αυτό που αποκάλεσε τρομοκρατική επίθεση, προσθέτοντας ότι τρεις από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
  • Τηλεοπτικοί σταθμοί έδειξαν πλάνα από ένοπλους να εισέρχονται στο κτίριο της TUSAS.
  • Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, που συνάντησε τον Πούτιν σε διάσκεψη των BRICS, χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική.
  • Τα αίτια της έκρηξης και των πυροβολισμών παραμένουν αδιευκρίνιστα. Κανείς ακόμα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Οι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει έρευνα.
  • Μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι οι υπάλληλοι μέσα στο κτίριο μεταφέρθηκαν από τις αρχές σε καταφύγια και δεν επετράπη σε κανέναν να φύγει.
  • Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς έδειξαν εικόνες μιας κατεστραμμένης πύλης και πλάνα από ανταλλαγή πυροβολισμών σε ένα πάρκινγκ, καθώς και επιτιθέμενους που κρατούσαν τουφέκια και σακίδια κατά την είσοδό τους στο κτίριο.
  • Η TUSAS είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αεροδιαστημικής της Τουρκίας. Ανήκει στο Ίδρυμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Απασχολεί περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε καταδίκασε την επίθεση.
  • Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Τουρκία καταδίκασε την επίθεση.

Τρεις νεκροί και 14 τραυματίες στο χτύπημα εναντίον των εγκαταστάσεων της TUSAS

O υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος έσπευσε στο σημείο, δήλωσε: «Δύο τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της TUSAS της Αγκυρας. Δυστυχώς στην επίθεση είχαμε 3 μάρτυρες και 14 τραυματίες. Είθε ο Θεός να ελεήσει τους μάρτυρές μας. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια επίθεση. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με επιμονή και αποφασιστικότητα μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Ποια είναι η τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία είναι μια κρατική εταιρεία όπλων και αεροδιαστημικής τεχνολογίας με έδρα κοντά στην Άγκυρα.

Η εταιρεία παράγει στρατιωτικά αλλά και πολιτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, καθώς και συστήματα drone για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και άλλες χώρες παγκοσίως.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η Αεροδιαστημική Βιομηχανία ξεκίνησε να λειτουργεί προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από τις ξένες εισαγωγές αεροδιαστημικής τεχνολογίας για στρατιωτικές χρήσεις.

Η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία έχει οριστεί από την Τουρκία ως ο αδειοδοτημένος κατασκευαστής για τα μαχητικά F-16, ενώ παίζει ρόλο και στον εκσυγχρονισμό παλαιότερων αεροσκαφών για χρήση από τον τουρκικό στρατό.

Οι δύο κύριοι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ένας πολιτικός βραχίονας της τουρκικής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένος με τη βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της και τη διαχείριση των στρατιωτικών προμηθειών.

Recommended For You

About the Author: efoni