Μέση Ανατολή: Στο χείλος του πολέμου

Στις αιματηρές συγκρούσεις που συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή έχει στραμμένο το βλέμμα της η διεθνής κοινότητα, ενώ παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περιφερειακό πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει το αν τελικά το Τελ Αβίβ «απαντήσει« στο χτύπημα της Τεχεράνης και πλήξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.

«Το Ιράν είναι μία χώρα που παράγει πετρέλαιο και το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις ενέργειάς του», είπε στο Mega ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, τονίζοντας πως ένα τέτοιο σενάριο θα εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων.

«Το επόμενο διάστημα θα είναι επίφοβο», σημείωσε ο διεθνολόγος, «καθώς όλοι περιμένουν την αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν».

 

Αύξηση τιμών στα καύσιμα

«Δυστυχώς, έχουμε δει πως όποτε έχουμε αναταραχή στη Μέση Ανατολή υπάρχει ντόμινο αύξησης τιμών, που συνδέεται και με άλλες καταστάσεις», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει παραγγείλει ένα μηχάνημα για την αγροτική του παραγωγή και έχουμε αναστάτωση στο θαλάσσιο εμπόριο λόγω των Χούθι, αυτό μπορεί να το επηρεάσει και να το καθυστερήσει να φτάσει», συμπλήρωσε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ τον θάνατο 30 ανθρώπων στη διάρκεια όλης της ημέρας σε σειρά ισραηλινών πληγμάτων στην πόλη και τον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων της Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Recommended For You

About the Author: efoni