Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας

«Σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες». Ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, ακριβώς μια εβδομάδα πριν συμπληρώσει το 100 έτος της ηλικίας του.

Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα με μία συγκινητική ανάρτησή της στα social media.

«Και ξαφνικά “Επεσε βαθεια σιωπή…”…..”Κι εσύ δεν θα’σαι πλαι μου Αστέρι της Ζωής μου……” ….θά εισαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά…..μέχρι να ανταμώσουμε και παλι Ψυχή μου. “Πέρασαν τόσα καλοκαίρια…βρεξαν τη στράτα μας φωτιές” σε αυτό το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξανακάνουμε…. Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν εχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου …..Καλή μας Αντάμωση», έγραψε η Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα στη συγκινητική της ανάρτηση.

Το ανατριχιαστικό είναι πως από σήμερα το βράδυ και για δέκα ημέρες στο Θέατρο Παλλάς έχει διοργανωθεί μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα.

Το σχετικό δελτίο Τύπου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο γνωστός δημιουργός Γιώργος Βάλαρης ”παντρεύει” κορυφαίους ερμηνευτές τραγουδιστές και ηθοποιούς και «στήνει» ένα μουσικό αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και τα κινηματογραφικά του τραγούδια, που φέτος συμπληρώνει ακριβώς 100 χρόνια ζωής! Μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα και μαέστρο τον Αντώνη Γούναρη θα μας “ταξιδέψουν” σε δεκαετίες και εποχές που αγαπήσαμε και πάντα θα νοσταλγούμε.

Ερμηνεύουν: Κώστας Μακεδόνας, Κώστας Καραφώτης. Guest star ο Στέφανος Κορκολής. Τιμητική συμμετοχή η Ζωζώ Σαπουντζάκη. Ειδική συμμετοχή ο Γιάννης Ζουγανέλης. Ερμηνεύουν επίσης οι (αλφαβητικά): Νίνα Λοτσάρη, Μπέσυ Μάλφα, Σοφία Μανουσάκη, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Γιώργος Σπετσιώτης. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες (κατά ημέρα εμφάνισης): Στέλιος Διονυσίου, Μπέσυ Αργυράκη, ‘Όλγα Βενέτη,   Ελένη Καρακάση, Πέγκυ Ζήνα, Λένα Αλκαίου, Θοδωρής Μαραντίνης, Μελίνα Ασλανίδου και η Γλυκερία.

Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Μια μαγική επετειακή συνάντηση, ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και τα κινηματογραφικά του τραγούδια, που φέτος συμπληρώνει ακριβώς 100 χρόνια ζωής»!

Ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924 από ζακυνθινό πατέρα και μικρασιάτισσα μητέρα. Μεγαλωμένος σε εύπορη και μουσικόφιλη οικογένεια, έμαθε πιάνο και στα 15 του ήταν σολίστ στην ορχήστρα ελαφράς μουσικής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’50, όπου βρέθηκε για εντελώς άσχετους λόγους. Εκεί διακρίθηκε και για τις μουσικές του επιδόσεις παίζοντας με σπουδαίους τζαζίστες, όπως ο Ντίζι Γκιλέσπι, ο Κόλμαν Χόκινς, ο Λέστερ Γιανγκ και ο Χάρι Τζέιμς.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισε ν’ αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη μουσική. Η πρώτη του μουσική περίοδος χαρακτηρίζεται από την ενασχόλησή του με την ελαφρά μουσική, την οποία εμπλούτισε τόσο με ελληνικά στοιχεία όσο και ξένες επιρροές. Έγραψε τραγούδια και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμμετείχε σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ μουσικής. Χαρακτηριστικά τραγούδια εκείνης της εποχής ήταν τα: «Με τον έρωτα παρέα», «Πόσο λίγο μ’ αγαπούσες», «Ποιος το ξέρει», «Αστέρι, αστεράκι» και «Οι θαλασσιές οι χάντρες».

Η δεκαετία του 1960, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sansimera.gr, σημαδεύτηκε από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Δαλιανίδη σε μία σειρά από από κινηματογραφικά μιούζικαλ («Μερικοί το προτιμούν καυτό», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Γοργόνες και Μάγκες», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Κορίτσια για φίλημα» κ.ά.), που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και σημειώνουν μέχρι σήμερα από τις προβολές τους στη μικρή οθόνη.

Στα τέλη αυτής δεκαετίας, ο Μίμης Πλέσσας στράφηκε προς το έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Ο δίσκος του «Ο Δρόμος», που κυκλοφόρησε το 1969 σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, σημείωσε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Με τραγούδια, όπως τα «Ξημερώνει Κυριακή», «Έπεφτε βαθιά σιωπή», «Γέλαγε η Μαρία» και «Το Άγαλμα», κατέχει περίοπτη θέση στην ελληνική δισκογραφία. Με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 50.000 αντίτυπα ήταν ο πρώτος εγχώριος χρυσός δίσκος.

Οι συνεργασίες με σπουδαίους ερμηνευτές

Ο Μίμης Πλέσσας στη μακρόχρονη διαδρομή του ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως τη Ζωή Κουρούκλη, τη Νανά Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τη Γιοβάννα, τη Μαρινέλλα, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Φώτη Δήμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

Εκτός από τραγούδια, έγραψε έργα για μεγάλες μουσικές φόρμες, όπως τη λαϊκή όπερα «Ζευς», σε λιμπρέτο Γιάννη Καλαμίτση και το ορατόριο «Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος των σκλάβων» σε λιμπρέτο του Ιάκωβου Αυλητή.

Τον Ιανουάριο του 2001 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Στις 7 Ιουνίου 2024, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε τον Μίμη Πλέσσα με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Απευθυνόμενη στον σπουδαίο έλληνα μουσικοσυνθέτη έκανε λόγο για έναν «συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας και πιανίστα, με διεθνείς διακρίσεις, πρωτοπόρο της τζαζ μουσικής έκφρασης στην Ελλάδα σε μία εποχή που το είδος αντιμετωπιζόταν με επιφύλαξη στη χώρα μας, έχει διανύσει μια λαμπρή πορεία στο τραγούδι, μεταγγίζοντας το ρηξικέλευθο, τολμηρό πνεύμα του σε εξαιρετικές επιτυχίες που έγιναν κλασικές.

» Πολυγραφότατος συνθέτης για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ιδρυτής της ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας το 1957, βραβευμένος σε πολυάριθμα ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, πειραματίστηκε με όλα τα μουσικά είδη, διέπρεψε σε διεθνείς διοργανώσεις, τιμήθηκε επανειλημμένα από την πολιτεία και παραμένει ένας ακάματος δημιουργός, πάντοτε στις επάλξεις. Με το παράσημο αυτό, τιμάμε μια προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής, που αναγνωρίστηκε και αγαπήθηκε όσο λίγες».

Recommended For You

About the Author: efoni