ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ Χάρις-Τραμπ

Με την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, να υπάρχουν πολλές στιγμές έντασης (αλλά χωρίς η κατάσταση να… ξεφύγει) και τα «καρφιά» να πέφτουν βροχή εκατέρωθεν ολοκληρώθηκε, με μικρή καθυστέρηση, το πρώτο και ίσως μοναδικό debate ανάμεσα στους δυο υποψήφιους για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, την 5η Νοεμβρίου.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, τη στιγμή που οι δυο υποψήφιοι μπήκαν στο στούντιο ο Τραμπ κατευθύνθηκε αμέσως στο αριστερό πόντιουμ της σκηνής, ενώ η Κάμαλα Χάρις ήταν αυτή που τον προσέγγισε προκειμένου να τον χαιρετίσει και να του… συστηθεί!

Οικονομία

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί είναι καλύτερα σήμερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, η Χάρις μίλησε για τα σχέδιά της να βοηθήσει οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις. Στόχευσε τον Τραμπ, λέγοντας ότι θα παράσχει φορολογική μείωση για «δισεκατομμυριούχους και μεγάλες εταιρείες».

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έπρεπε να «καθαρίσει το χάος του Ντόναλντ Τραμπ» μετά από τέσσερα χρόνια στον Λευκό Οίκο.
Κατηγόρησε τον Τραμπ ότι άφησε τις ΗΠΑ με «τη χειρότερη ανεργία από τη Μεγάλη Ύφεση», «τη χειρότερη επίθεση στη δημοκρατία μας από τον Εμφύλιο Πόλεμο» και «τη χειρότερη επιδημία δημόσιας υγείας εδώ και έναν αιώνα».

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι έχει ένα σχέδιο να βοηθήσει τις αμερικανικές οικογένειες που δηλώνουν ότι ανησυχούν για την οικονομία και το κόστος ζωής.

Αναφέρθηκε στα σχέδιά της για την οικοδόμηση μιας «οικονομίας ευκαιριών», συμπεριλαμβανομένων των προτάσεών της να κάνει τη στέγαση πιο προσιτή και να επεκτείνει την πίστωση φόρου για τα παιδιά.

Στη συνέχεια είπα ότι σκοπεύει να παρατείνει τη μείωση του φόρου για τις νέες οικογένειες και το σχέδιό της είναι να δώσει έκπτωση φόρου 50.000 δολαρίων για τις μικρές επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι «ο αντίπαλός της» θα παράσχει μείωση φόρου για τους δισεκατομμυριούχους και τις μεγάλες εταιρείες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε στα σχόλια της αντιπάλου του για την οικονομία. «Είχαμε μια τρομερή οικονομία… έχουμε πληθωρισμό που πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν δει ποτέ πριν – ίσως ο χειρότερος στην ιστορία του έθνους μας» και έσπευσε να αλλάξει θέμα μιλώντας για τη μετανάστευση αναγκάζοντας τον συντονιστή του ABC David Muir να τον επαναφέρει στην τάξη και να του θυμίσει πως αυτή ενότητα θα συζητηθεί αργότερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε πως η οικονομία δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Κατηγόρησε, μάλιστα, την Κάμαλα Χάρις ότι «αντέγραψε το σχέδιο του Μπάιντεν» για την οικονομία και τη χαρακτήρισε «μαρξίστρια». «Είναι μαρξίστρια, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Ο πατέρας της ήταν οικονομολόγος και Μαρξιστής και τη δίδαξε καλά» τόνισε για να «εισπράξει» το ειρωνικό χαμόγελο της Κάμαλα Χάρις.

Πρόσαψε επίσης στη Δημοκρατική αντίπαλό του πως δεν έχει κανένα πρόγραμμα, «αντέγραψε» αυτό του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Δεν έχει κανένα πρόγραμμα. Αντέγραψε το πρόγραμμα του Μπάιντεν, που συνοψίζεται σε τέσσερις φράσεις. Αυτές είναι απλά ”θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους φόρους”. Δεν έχει πρόγραμμα», επέμεινε ο κ. Τραμπ.

Αμβλώσεις

Η Δημοκρατική υποψήφια για την προεδρία Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ πως διαδίδει «ψέματα» για την άμβλωση κι είναι «προσβλητικός για τις γυναίκες» στο πρώτο τους τηλεοπτικό debate στη Φιλαδέλφεια.

Αφού επέμεινε στα ψεύδη και στις παλινωδίες του κ. Τραμπ για την άμβλωση, η κυρία Χάρις απαρίθμησε με τρόπο παθιασμένο τις συνέπειες στη ζωή πολλών Αμερικανίδων που είχε η αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο απόφασής του που εγγυάτο το δικαίωμα αυτό σε όλη τη χώρα.

Ακόμη, η κυρία Χάρις έκανε νύξη εναντίον του κ. Τραμπ για κάτι που προβάλλει περήφανα ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της, τα πλήθη που συρρέουν για να τον ακούσουν.

Πολλοί «φεύγουν από τις συγκεντρώσεις του νωρίς, από εξάντληση κι από βαρεμάρα», πέταξε η Δημοκρατική υποψήφια στην τηλεμαχία τους, που μεταδίδεται από το ABC.

«Μετανάστες τρώνε ζώα»

Μιλώντας για το… αγαπημένο του θέμα, την παράτυπη μετανάστευση, ο Τραμπ αναπαρήγαγε τον ισχυρισμό ότι μετανάστες φέρονται να έχουν φάει κατοικίδια ζώα στην πόλη Σπρίνγκφιλντ.

«Πολλές πόλεις δεν θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό επειδή ντρέπονται τόσο πολύ γι’ αυτό. Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε τα σκυλιά.Οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ, τρώνε τις γάτες και άλλα κατοικίδια », λέει ο κ. Τραμπ.

Όση ώρα ο Τραμπ μιλούσε για όλα αυτά η Κάμαλα Χάρις κουνούσε υποτιμητικά το κεφάλι της ενώ ο συντονιστής του debate τόνισε πως το ABC επικοινώνησε με τον δήμαρχο της πόλης του Σπρίνγκφιλντ. «Μας είπε ότι δεν υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για συγκεκριμένες καταγγελίες ότι κατοικίδια ζώα έχουν υποστεί βλάβη, τραυματιστεί ή κακοποιηθεί από άτομα της κοινότητας των μεταναστών», είπε για να απαντήσει ο Τραμπ «ας λέει ότι θέλει, υπάρχουν μαρτυρίες», απάντηση που προκάλεσε το γέλιο της Κάμαλα Χάρις.

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

Η ένταση στο debate ανέβηκε επικίνδυνα όταν η συζήτηση έφτασε στην απόπειρα δολοφονία κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

«Πιθανότατα έφαγα μια σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας των πραγμάτων που λένε για μένα. Λένε ότι είμαι απειλή για τη δημοκρατία, αυτοί στην πραγματικότητα εκείνοι είναι η απειλή για τη δημοκρατία» τόνισε ο κ. Τραμπ.

Από την πλευρπά της η Καμάλα Χάρις προειδοποίησε τους Αμερικανούς για το τι θα σήμαινε μια δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ για τη χώρα, τονίζοντας ότι είναι στο χέρι τους να τον «σταματήσουν».

Όπως είπε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ θα «χρησιμοποιήσει ως όπλο» το υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον των πολιτικών του εχθρών και θα «τερματίσει» το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Εισβολή στο Καπιτώλιο

Θέμα συζήτησης στο debate ήταν και η εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο Τραμπ αρχικά απέφυγε να απαντήσει και άρχισε να μιλάει (πάλι) για την παράτυπη μετανάστευση: «Τι γίνεται με όλους τους ανθρώπους που εισρέουν στη χώρα μας και σκοτώνουν ανθρώπους;»!

Η Κάμαλα Χάρις, από την πλευρά της τόνισε πως: «Εκείνη την ημέρα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υποκίνησε έναν βίαιο όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο του έθνους μας, να βεβηλώσει το Καπιτώλιο του έθνους μας. Καταλαβαίνετε, ο πρώην πρόεδρος έχει παραπεμφθεί σε δίκη και έχει παραπεμφθεί σε δίκη για αυτόν ακριβώς τον λόγο», είπε και τόνισε πως είναι «καιρός να γυρίσουμε σελίδα» και «να χαράξουμε πορεία για το μέλλον».

Στη συνέχεια ο Τραμπ τόνισε πως ο ίδιος δεν οργάνωσε τίποτα, πως απλά του ζήτησαν να εκφωνήσει μια ομιλία και έριξε όλες τις ευθύνες για το τι έγινε στη Νάνσι Πελόζι που δεν έκανε καλά τη δουλειά της, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του πως θα αθωωθεί σε όλα τα δικαστήρια που έχει σε βάρος του.

Ο Τραμπ αρνείται πως… έχασε το 2020

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε για ακόμη μια φορά κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας του με την Κάμαλα Χάρις στη Φιλαδέλφεια να αναγνωρίσει πως ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν.

«Υπάρχουν τόσες αποδείξεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά», υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό του πως διαπράχθηκε νοθεία. «Έλαβα 75 εκατομμύρια ψήφους, περισσότερες από οποιονδήποτε απερχόμενο πρόεδρο. Μου είχαν πει πως αν λάμβανα 63 εκατομμύρια, όσες είχα λάβει το 2016, δεν θα μπορούσα να χάσω», πρόσθεσε.

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα

Στη συνέχεια της τηλεμαχίας, τέθηκε το ερώτημα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Η Καμάλα Χάρις τόνισε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά σημειώνει ότι «πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι» έχουν σκοτωθεί. Σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η Χάρις «μισεί το Ισραήλ», απάντησε ο Τραμπ. «Αν είναι πρόεδρος, πιστεύω ότι το Ισραήλ δε θα υπάρχει μέσα σε δύο χρόνια από τώρα και είμαι αρκετά καλός στις προβλέψεις», τόνισε και ισχυρίστηκε πως αν ήταν εκείνος πρόεδρος δε θα ξεκινούσε ούτε αυτός ο πόλεμος, αλλά ούτε και ο πόλεμος στην Ουκρανία διότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον… φοβάται!

Από την πλευρά της η Κάμαλα Χάρις απάντησε πως ο Τραμπ θέλει να γίνει δικτάτορας και για τον λόγο αυτό μπορεί να συνεννοείτε καλά με όλους τους υπόλοιπους δικτάτορες και αυταρχικούς ηγέτες του πλανήτη. «Είναι απολύτως γνωστό ότι αυτοί οι δικτάτορες και οι αυταρχικοί ηγέτες επιθυμούν να γίνει και πάλι πρόεδρος, επειδή είναι τόσο σαφές ότι μπορούν να τον χειραγωγήσουν με κολακείες και όμορφα λόγια. Έχω γυρίσει τον κόσμο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και οι ηγέτες του κόσμου όλου περιγελούν τον Ντόναλντ Τραμπ».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Επόμενη ενότητα του debate ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε από τους συντονιστές για το πώς θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του να τερματίσει τον πόλεμο εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος. Η Καμάλα Χάρις και ο Τζο Μπάιντεν δεν έχουν κάνει τίποτα για τον τερματισμό του πολέμου. Όταν θα είμαι εκλεγμένος πρόεδρος, θα μιλήσω στον έναν, θα μιλήσω στον άλλον. Θα τους φέρω μαζί» ανέφερε ο Τραμπ και στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του κατά του Τζο Μπάιντεν αναρωτώμενος: «Πού είναι ο πρόεδρός μας; Δεν ξέρουμε καν αν είναι πρόεδρος. Δεν ξέρουμε αν είναι ζωντανός»!

Η Κάμαλα Χάρις πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση τονίζοντας: «Γιατί δε λέτε στους 800.000 Πολωνοαμερικανούς εδώ στην Πενσυλβάνια πόσο γρήγορα θα κάνετε πίσω για χάρη της εύνοιας και αυτού που νομίζετε ότι είναι φιλία με έναν δικτάτορα που θα σας ”έτρωγε για μεσημεριανό”; Λατρεύετε τους ισχυρούς άνδρες, αντί να νοιάζεστε για τη δημοκρατία» ανέφερε.

Τελικές τοποθετήσεις

Στο τέλος του debate, πρώτη έλαβε το λόγο η Κάμαλα Χάρις προκειμένου να κάνει την τοποθέτησή της. Η υποψήφια των Δημοκρατικών υποσχέθηκε πως θα είναι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς.

Τόνισε πως θα είναι μια πρόεδρος που θα «προστατεύσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες», λέγοντας ότι αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της γυναίκας να λαμβάνει αποφάσεις για το σώμα της.

«Σκοπεύω να είμαι ένας πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς και να επικεντρωθώ στο τι μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα 10 και 20 χρόνια για να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας επενδύοντας σε εσάς τώρα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στην Χάρις τονίζοντας: «Είναι εκεί για 3,5 χρόνια. Είχαν 3,5 χρόνια για να φτιάξουν τα σύνορα. Είχαν 3,5 χρόνια για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και όλα αυτά για τα οποία μιλήσαμε. Γιατί δεν τα έχει κάνει; Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο χειρότερος πρόεδρο» και ότι η κ. Χάρις η χειρότερη αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας μας».

Στη συνέχεια οι δυο υποψήφιοι έφυγαν από τη σκηνή χωρίς να χαιρετίσουν ο ένας τον άλλο.

Recommended For You

About the Author: efoni