Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων και παρεμβάσεων για τη στήριξη κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει νέα «κοινωνική επιταγή» για συνταξιούχους και ευάλωτους, κίνητρα απόδοσης και αυξήσεις επιδομάτων στο δημόσιο, φοροαπαλλαγές σε ιδιοκτήτες ακινήτων και ρυθμίσεις στα Airbnb για να ανοίξουν προς ενοικίαση χιλιάδες σπίτια, νέα προγράμματα απόκτησης στέγης, ελαφρύνσεις σε αγρότες και άλλες παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα αφορούν:
· «Κοινωνική επιταγή» που θα δοθεί τα Χριστούγεννα, σε συνταξιούχους οι οποίοι χάνουν λόγω προσωπικής διαφοράς, την αύξηση που θα δοθεί στους υπόλοιπους από τη νέα χρονιά (της τάξεως του 2,5% από 1.1.2025)
· Ευάλωτα νοικοκυριά (ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένους εισοδήματος κ.λπ.) ή και νέα ζευγάρια που θα λάβουν αυξημένο επίδομα τέκνων επίσης έκτακτο επίδομα κοντά στα Χριστούγεννα. Επιπλέον προβλέπεται ανασχεδιασμός και αυξήσεις στα προνοιακά επιδόματα, αλλά και ευνοϊκές πρόνοιες για τους τρίτεκνους.
· Δημόσιο: προβλέπεται «ξεπάγωμα» επιδομάτων στους ένστολους, αυξήσεις στο ΕΣΥ, κίνητρα αποδοτικότητας έως δύο μισθούς επιπλέον το χρόνο για πάνω από 30.000 υπαλλήλους βάσει στόχων που θα τους τεθούν από την αρχή του έτους κ.ά.
· Εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα: θα δουν έμμεση αύξηση καθαρών αποδοχών με μείωση ασφαλιστικών κρατήσεων, ενώ θα μειωθούν και οι εισφορές των εργοδοτών για να διευκολυνθούν οι προσλήψεις
· Αγρότες: ήδη ανακοινώθηκε η μόνιμη απαλλαγή από τον ΕΦΚ πετρελαίου. Θα υπάρξουν και ειδικές πρόνοιες για περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, ενώ αναμένονται εξελίξεις και για όσους χρωστούν δάνεια από την πρώην Αγροτική Τράπεζα.
· Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κατοικίας: θα γίνουν ανακοινώσεις για πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» με περισσότερα χρήματα, πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» για πάνω από 20.000 δικαιούχους, ενώ μπαίνει «φρένο» σε νέες άδειες AirBnB σε κορεσμένες περιοχές. Παράλληλα, όπως πρώτο αποκάλυψε το newmoney.gr, θα δοθούν φοροαπαλλαγές σε ορίζοντα τριετίας για άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων.
Αναλυτικότερα, το νέο «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινωθεί, θα καλύπτει τους εξής βασικούς άξονες:
1. Ασφαλιστικές εισφορές
Όπως αποκάλυψε από τον Ιούνιο ήδη το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αρχής γενομένης από το 2025, για να διευκολύνει το στόχο για μισθολογικές αυξήσεις στους εργαζόμενους. Το βασικό σενάριο μιλάει για μείωση κατά μία μονάδα που θα επιμεριστεί σε μισή μονάδα στις εργοδοτικές εισφορές (όπως ήταν ήδη δρομολογημένο) και επιπλέον 0,5% στις ασφαλιστικές κρατήσεις που γίνονται στους εργαζομένους.
2. Κοινωνική επιταγή – Επιδόματα
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επίδομα ανερχόταν σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ. Συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν έλαβαν επίδομα. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) αναμένεται να λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστοι υπερήλικες.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο επίδομα απαιτούνται περίπου 110 εκατ. ευρώ, επομένως απομένει αρκετός χώρος για μια διευρυμένη κοινωνική επιταγή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη τελική λίστα των δικαιούχων θα συμπεριληφθούν και οι εξής παροχές:
· Οι περίπου 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι, αν ακολουθηθεί το περσινό μοντέλο, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Το συνολικό ποσό που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
· Οι περίπου 200.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι οποίοι, με την ίδια λογική, θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος.
· Οι περίπου 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.
Αναμένεται επίσης και αύξηση τριών επιδομάτων: το επίδομα τέκνων, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής και το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα, το οποίο έχει ήδη αυξηθεί κατά 8% το Δεκέμβριο του 2023. Η αύξηση των τριών επιδομάτων θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα (σήμερα το συνολικό κόστος είναι 1.9 δισ. ευρώ) καθώς πολλοί πολίτες έχουν χάσει τον τελευταίο χρόνο τις παροχές λόγω της αύξησης των εισοδημάτων τους.
3. Στεγαστικό
Λύσεις και κίνητρα για να διατεθούν περισσότερα σπίτια για αγορά ή ενοικίαση περιλαμβάνει το πακέτο παρεμβάσεων για το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας. Τα μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός προβλέπουν τα εξής:
Α) «Σπίτι μου 2»: Θα υπάρξει διεύρυνση των δικαιούχων, καθώς προβλέπονται διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων (καθώς το ηλικιακό όριο αυξάνεται από 25 έως 39 ετών στα 49-50 έτη) και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων, με αύξηση του ορίου στις 20.000 ευρώ από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, με αντίστοιχη αύξηση των ορίων για ζευγάρια και όσους έχουν παιδιά.
Β) Ριζική αναβάθμιση στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», με μεγαλύτερες επιδοτήσεις και αύξηση των εισοδηματικών ορίων. Προβλέπεται αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών για την ανακαίνιση της κατοικίας από τα 10.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 15.000 ευρώ και αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στο 60% από 40% σήμερα, χωρίς αλλαγή στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.
Γ) Κλειστά ακίνητα – Airbnb: προβλέπεται τριετής απαλλαγή από το φόρο ενοικίων που καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα περάσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη μακροχρόνια και όσοι ξεκλειδώσουν την πόρτα σε τουλάχιστον 200.000 σπίτια τα οποία σήμερα παραμένουν κλειστά. Παραλληλα «παγώνει» η έκδοση νέων αδειών Airbnb σε κορεσμένες περιοχές της χώρας.
4. Φορολογικά μέτρα
Στη ομιλία του ο πρωθυπουργός θα σκιαγραφήσει και τις οι νέες φορολογικές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν:
– Επαγγελματίες: Διορθώσεις στα τεκμήρια φορολόγησης και πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2025.
– ΦΠΑ ακινήτων: Πάγωμα του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
– Τεκμήρια: Αλλαγές από μηδενική βάση στα τεκμήρια διαβίωσης και μεσοσταθμική τους μείωση κατά 30% από το 2025.
Πηγή: Newmoney