Βουλιαγμένη: Βρέθηκε δηλητηριώδης αχινός με τεράστια αγκάθια

Βρέθηκε σε παραλία της Αττικής ο δηλητηριώδης αχινός Diadema Setosum με τα μακριά αγκάθια και την… γρήγορη ταχύτητα κολύμβησης.

Ο μακράκανθος αχινός ανήκει στην οικογένεια των «diadematidae» και έχει μεταναστεύσει στις ελληνικές θάλασσες από τον Ινδικό Ωκεανό.

Η διαφορά του με την «ντόπιο» αχινό είναι ότι φέρει δηλητήριο στα μακριά αγκάθια του, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι φαίνεται να «εκτοπίζει» τον ενδημικό μέρα με την μέρα.

Σύμφωνα με την σελίδα «Fishing In Greece», ο μακράκανθος αχινός εντοπίστηκε σε παραλία της Βουλιαγμένης, στην Αττική.

«Πρόκειται για ένα είδος Λεσσεψιανού μετανάστη που έχει αρχίσει να κατακτά τις ελληνικές θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων και των ακτών της Βουλιαγμένης», αναφέρει η σελίδα.

Όσο για τα χαρακτηριστικά του:

  • Έχει μακριά αγκάθια με ήπιο δηλητήριο, οπότε προσοχή στο άγγιγμα
  • Έχει την ικανότητα να κινείται εντυπωσιακά γρήγορα όταν αισθάνεται κίνδυνο

«Ο Diadema Setosum έχει αυξηθεί δραματικά στα ελληνικά νερά τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη παρουσία στον βυθό των Κυκλάδων, και τώρα παρατηρείται συχνά και στη Βουλιαγμένη. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα είδη Diadema, ιδιαίτερα ανθεκτικό στον χρόνο και στον χώρο», σύμφωνα με την ανάρτηση.

 

Οι διαφορές των αχινών

«Οι διαφορές του Diadema Setosum με τον ενδημικό αχινό είναι αρκετά εμφανείς.Ο Diadema Setosum είναι ένας αχινός που παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση στις κοινότητές του και έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τον διαχωρίζουν από τους ενδημικούς αχινούς:

  • Μακριά αγκάθια: Τα αγκάθια του Diadema Setosum μπορούν να φτάσουν έως και 30 πόντους, σε αντίθεση με τους ενδημικούς αχινούς που έχουν μικρότερα αγκάθια.
  • Διάρκεια ζωής: Ο Diadema Setosum ζει περίπου τέσσερα χρόνια, που είναι μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με ορισμένα είδη ενδημικών αχινών που ζουν περισσότερο.
  • Ασκός: Έχει έναν χαρακτηριστικό ασκό στο σώμα του, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο και αποτελεί βασικό ανατομικό στοιχείο του.
  • Σημάδια στο σώμα: Διαθέτει πέντε λευκές κουκίδες στο μαύρο σώμα του, γύρω από τον ασκό, που έχει χρώμα μωβ και μπλε. Αυτά τα σημάδια είναι χαρακτηριστικά του είδους και δεν συναντώνται στους ενδημικούς αχινούς.

Οι ενδημικοί αχινοί, από την άλλη πλευρά, τείνουν να έχουν πιο κοντά και ανθεκτικά αγκάθια και λιγότερο έντονα χρώματα ή σημάδια στο σώμα τους».

Recommended For You

About the Author: efoni